ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Υπό έλεγχο η πυρκαγιά κοντά στα Σακτούρια και η νέα εστία στην Κρύα Βρύση

Λίγο μετά τις 9 το βράδυ τέθηκε υπό έλεγχο η νέα φωτιά που ξέσπασε νωρίτερα στην Κρύα Βρύση του Δήμου Αγίου Βασιλείου. Το νέο μέτωπο ήρθε αμέσως μετά την οριοθέτηση της πυρκαγιάς που είχε προκύψει από αναζωπύρωση στα Σακτούρια.

Υπενθυμίζουμε ότι στα Σακτούρια του Δήμου Αγίου Βασιλείου έσπευσαν το απόγευμα της Δευτέρας δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρεθύμνου, εξαιτίας της αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς που προκάλεσε εκτεταμένες καταστροφές τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή. Εκτιμάται ότι πρόκειται για αναζωπύρωση της πυρκαγιάς των προηγούμενων ημερών.

Τα πράγματα άρχισαν να βελτιώνονται από το αργά το απόγευμα και μετά, καθώς οι φλόγες οριοθετήθηκαν, χάρη και στην συνδρομή των εναέριων μέσων που παρά τις αντίξοές συνθήκες κατάφεραν να πραγματοποιήσουν ρίψεις νερού. Ωστόσο, οι πυροσβέστες βρίσκονται σε επιφυλακή για κάποιες πύρινες εστίες, υπό τον φόβο μήπως οι φλόγες ξεφύγουν από την βορειοανατολική πλευρά.

Με την κατάσταση να είναι εφιαλτική και εξαιρετικά δύσκολη λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν με ένταση που φτάνει τα 10 μποφόρ αλλά και του ότι οι Πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλά δύσβατα σημεία, έλαβαν μήνυμα από το 112 οι κάτοικοι λίγο πριν τις 5 το απόγευμα προκειμένου να εκκενωθούν οι περιοχές Κάτω Σακτούρια, Άγιος Παύλος και Ακουμιανή Γυαλιά.

Παρά την εντολή για εκκένωση των περιοχών Σακτούρια και Κάτω Σακτούρια, υπήρξανν κάτοικοι που αρνούνταν να φύγουν, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί στο προαύλιο της εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο σημείο επιχείρησαν συνολικά 130 υπάλληλοι, 27 πυροσβεστικά οχήματα, 10 πεζοπόρα τμήματα ενώ ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στις εθελόντριες και τους εθελοντές που δίνουν την δική τους μάχη με τι φλόγες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 3 ελικόπτερα που συνέδραμαν στην κατάσβεση σταμάτησαν τις πτήσεις τους, πράγμα που φέρεται να συνδέεται με την άνεμους που πνέουν στο σημείο.

Αεροπλάνο Σινούκ ζήτησε ο δήμαρχος Γ. Ταταράκης από τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

Ο δήμαρχος της περιοχής, Γιάννης Ταταράκης σε άμεση επικοινωνία που είχε με τον υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, ζήτησε την συμβολή αεροπλάνου Σινούκ στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, με τον κ. Ταταράκη να σημειώνει ότι λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο σημείο τα εναέρια μέσα που χρησιμοποιούνταν έκαναν άστοχες ρίψεις. Ο δήμαρχος ανέφερε ακόμα πως η φωτιά κατευθύνεται προς τον Άγιο Παύλο, ενώ οι κάτοικοι παραμένουν στην εκκλησία των Σαχτουρίων.