Ανδρέας Βορύλλας (ΝΙΚΗ): Είναι έτοιμη η Ελλάδα να παράξει όλη την ποσότητα από την πρώτη ύλη που ψάχνει όλος ο πλανήτης;

«Ήδη από τις 22 Σεπτεμβρίου ερωτώ ποια είναι η εθνική πολιτική για την κρίσιμη αυτή πρώτη ύλη και απάντηση δεν παίρνω».

Την ώρα που ο δυτικός κόσμος και η Ευρώπη ψάχνουν να βρουν την πρώτη ύλη που είναι αναγκαία για την επικοινωνία των δικτυών 5G, για την κατασκευή φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, για την παραγωγή μικροτσιπ, για την κατασκευή ραντάρ αλλά και κρίσιμης αμυντικής τεχνολογίας τελευταίας γενιάς, η Κομισιόν κάλεσε παραγωγούς και αγοραστές από την Ευρώπη, ώστε να εκτιμηθούν οι δυνατότητες ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής.

Σύμφωνα με το Reuters στην συνάντηση βρέθηκε και ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος υπογράμμισε πως το έργο για την παραγωγή όλου του γάλλιου που χρειάζεται η Ευρώπη θα μπορούσε να υλοποιηθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Βοιωτία σε μόλις 18 μήνες.

Μάλιστα το θέμα είχε ανοίξει νωρίτερα ο γερμανικός και ελληνικός τύπος (Sportime.gr και geostratigika.gr) αφού σύμφωνα με δημοσιεύματα τα οποία φαίνεται από τα λεγόμενα των καθ’ ύλην αρμοδίων πως έχουν βάση, η Ελλάδα, μπορεί να καλύψει την ανάγκες της όλης της Ε.Ε. σε γάλλιο.

«Ήδη από τις 22 Σεπτεμβρίου ερωτώ ποια είναι η εθνική πολιτική για την κρίσιμη αυτή πρώτη ύλη και απάντηση δεν παίρνω», σημείωσε ο Ανδρέας Βορύλλας, βουλευτής Β2 Δυτ. Τομέα Αθηνών με τη ΝΙΚΗ, μιλώντας στο Sportime.

«Ποια είναι αλήθεια η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της βασικής δραστηριότητας αλουμινίου, απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση του γάλλιου;», ρώτησε ο Ανδρέας Βορύλλας.

Μήπως, σημείωσε «τα εργαλεία που επέλεξε η Ε.Ε. για τις εκπομπές άνθρακα και την πράσινη μετάβαση πρέπει να εξελιχθούν, προσαρμοσμένα στις τωρινές γεωπολιτικές συνθήκες και κινδύνους;»

Μάλιστα ο Ανδρέας Βορύλλας αναρωτήθηκε για το ποια είναι η θέση της Ελλάδας για το κρίσιμης σημασίας αυτό θέμα.

Θυμίζουμε πως στον άγνωστο θησαυρό που βρίσκεται στην Ελλάδα και μπορεί να πολλαπλασιάσει την γεωπολιτική ισχύ της χώρας αναφέρθηκε ο βουλευτής της Νίκης, Ανδρέας Βορύλλας με δηλώσεις του στο Sportime στις 22 Σεπτεμβρίου.

«Πρόκειται ουσιαστικά για μία από τις πλέον αναγκαίες πολύτιμες ύλες, η οποία ελέγχεται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα», υπογράμμισε ο βουλευτής της Νίκης.

Και όμως, όπως τόνισε ο Ανδρέας Βορύλλας, «την ώρα που ο μεγαλύτερος προμηθευτής γάλλιου παγκοσμίως βάζει περιορισμούς στις εξαγωγές του, η Ελλάδα διαθέτει ποσότητα ικανή να προμηθεύσει όλη την Ευρώπη».

Ο Ανδρέας Βορύλλας διερωτήθηκε με δηλώσεις του στο Sportime, αν έχει γίνει αντιληπτή η ανάγκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γάλλιο και αν οι αρμόδιοι στην Ελλάδα γνωρίζουν «τον θησαυρό που εχει στα χέρια της η χώρα».

«Και εδώ έρχεται άλλο το κρίσιμο ερώτημα», συμπλήρωσε. «Εκτός από το γάλλιο βρίσκονται στην Ελλάδα και άλλες σπάνιες πρώτες ύλες και σπάνιες γαίες που μπορούν να εκτοξεύσουν την γεωπολιτική αξία της χώρας; Και αν ναι ποια η εθνική πολιτική σε αυτόν τον τομέα;», κατέληξε.

Αρχική δημοσίευση: Sportime