ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ανδρέας Ξανθός: “H υποχωρητικότητα στις πιέσεις της EE για την φέτα πλήττουν την κτηνοτροφία”

Ανδρέας Ξανθός

Δηλώσεις έκανε ο βουλευτής Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός για την απώλεια της αποκλειστικής χρήσης της ονομασίας «φέτα». Ο Ανδρέας Ξανθός υποστηρίζει ότι η υποχωρητικότητα της κυβέρνησης στις πιέσεις της EE για την φέτα και το γάλα, πλήττουν την Ελληνική κτηνοτροφία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Ανδρέα Ξανθού:

Η εγκληματική απώλεια για την Ελλάδα της αποκλειστικής χρήσης της ονομασίας «φέτα», στο πλαίσιο της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου της ΕΕ με τον Καναδά, ήταν έγκλημα, που θα έχει μεγάλες αρνητικές συνέπειες σε βάρος της ελληνικής κτηνοτροφίας και οικονομίας, όπως αποκάλυψε στις 4/12/2013 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής (http://www.chountis.gr/index.php?page=text&CategoryId=11&id=2843). Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τον οποίο είχε προφανώς συναινέσει η ελληνική κυβέρνηση τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2013, ήταν και είναι να αναγνωρισθεί η φέτα ως διεθνής ονομασία, δηλαδή να μπορούν να συνυπάρχουν στη διεθνή αγορά, παράλληλα με την ελληνική φέτα ΠΟΠ, άλλες «φέτες» άλλων προελεύσεων (πχ. Δανίας, Τουρκίας, Καναδά, ΗΠΑ, κλπ).

Αν δεν ανακληθούν οι αντίστοιχες αποφάσεις που αφορούν στην προστασία της φέτας ΠΟΠ και στην κατάργηση της διάταξης από το Υπουργείο Ανάπτυξης για υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων, θα είναι σοβαρές οι συνέπειες στους Έλληνες κτηνοτρόφους, στην εθνική οικονομία και στο καταναλωτικό κοινό της χώρας.

Η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να δίνεται η δυνατότητα στον Καναδά για πώληση τυριών με την ονομασία «φέτα» και στην Ε.Ε υπονομεύει και καταργεί στην ουσία την αναγνώριση της φέτας ως ΠΟΠ στις χώρες της Ε.Ε. και όχι μόνο. Η χώρα μας θα κατακλυστεί με τυριά, από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα, τα οποία θα πωλούνται ως «φέτα».

Η φέτα αποτελεί ένα παραδοσιακό και στρατηγικό προϊόν για τη χώρα μας, ένα από τα ισχυρά πλεονεκτήματα του αγροτικού μας τομέα, προϊόν ζωτικής σημασίας για την ελληνική και την κρητική κτηνοτροφία. Κατά το μεγαλύτερο ποσοστό (80%) το παραγόμενο γάλα προορίζεται για την παραγωγή Φέτας ΠΟΠ, η οποία ανέρχεται περίπου στους 100.000 τόνους.

Επίσης, η κατάργηση της διάταξης από το υπουργείο Ανάπτυξης με την οποία ήταν υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος στις συσκευασίες των γαλακτοκομικών προϊόντων αποτελεί πλήγμα για τους Έλληνες παραγωγούς και τις γαλακτοβιομηχανίες που έχουν επενδύσει στην ελληνικότητα των προϊόντων τους αλλά και προβληματισμό στο καταναλωτικό κοινό για τη δημόσια υγεία. Η απόφαση αυτή ευνοεί μόνο τις μεγάλες αλυσίδες γαλακτοκομικών προϊόντων που θα μπορούν πλέον να εισάγουν νόμιμα γάλα από άλλες χώρες, σε πολύ χαμηλή τιμή, και θα το πωλούν σε πολύ υψηλότερη γιγαντώνοντας έτσι τα κέρδη τους.

Η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί εξοντωτικό χτύπημα σε ένα προϊόν που ήδη έχει κατακτήσει ηγεμονεύουσα θέση στην παγκόσμια αγορά. Δυστυχώς για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι η χώρα μας δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί προς όφελος της τις δυνατότητες και τα πλεονεκτήματα που έχει στον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Η κυβέρνηση πρέπει να παρέμβει αποφασιστικά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μην ισχύσει η απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων, η οποία είναι καταστροφική για τα συμφέροντα της χώρας.