ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Ξανθός: “Καμιά δέσμευση για στήριξη και αναβάθμιση του ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου”

Ανδρέας ΞανθόςΣυζητήθηκε την Πέμπτη 4/7 Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Ρεθύμνου και συντονιστή της ΕΕΚΕ Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ανδρέα Ξανθού για τα σοβαρά λειτουργικά προβλήματα της Υγειονομικής Μονάδας του ΕΟΠΥΥ στο Ρεθύμνο.

Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας απάντησε ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Α. Μπέζας.

Ο κ. Ξανθός στην ομιλία του ανέφερε :

“Eδώ και 2-3 μήνες έχουν λήξει οι συμβάσεις 9 γιατρών όλων των ειδικοτήτων που υπηρετούσαν στην Υγειονομική Μονάδα του ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου. Η δέσμευση του Υπουργείου Υγείας και της Διοίκησης του ΕΟΠΥΥ ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις αυτές μέχρι την οριστική αναμόρφωση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, δεν έχει υλοποιηθεί. Ούτε η νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων που επικαλείται ο ΕΟΠΥΥ ως απαραίτητη έχει κατατεθεί.
Αυτή η εξέλιξη έχει οδηγήσει στην πλήρη αποδιοργάνωση της υγειονομικής μονάδας του ΕΟΠΥΥ στο Νομό Ρεθύμνου, αφού στην πράξη έχουν μειωθεί κατά 45% οι υπηρετούντες γιατροί και έχουν μείνει-μετά την αποχώρηση των 9 συμβασιούχων – μόνο 8 γιατροί και 3 οδοντίατροι.

Η αναφορά στον ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου δεν γίνεται για να προβληθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων της περιοχής μας ξεκομμένες από τη συνολική εικόνα κατεδάφισης του ΕΣΥ και της δημόσιας περίθαλψης σε όλη τη χώρα, αλλά γιατί η συγκεκριμένη υγειονομική μονάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαχρονικής υποστελέχωσης, εγκατάλειψης και απαξίωσης, που σήμερα λόγω των μνημονιακών μέτρων έχει οδηγηθεί πλέον στα πρόθυρα της οριστικής διάλυσης. Αποδεικνύει δηλαδή το παράδειγμα του Ρεθύμνου ότι οι οριζόντιες μνημονιακές περικοπές διεύρυναν τις υγειονομικές ανισότητες στις διάφορες περιοχές της χώρας.

Εμείς δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για ολιγωρία. Είναι πολύ μεθοδικό σχέδιο η αποδυνάμωση των υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ γιατί η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας πιστεύουν ότι ο ΕΟΠΥΥ δεν μπορεί να είναι πάροχος αλλά μόνο αγοραστής υπηρεσιών. Γι’ αυτό έκλεισαν τα 3 θεραπευτήρια του ΙΚΑ στην Αθήνα, γι’ αυτό αφήνουν χωρίς αντιδραστήρια τα Εργαστήρια των υγειονομικών Μονάδων τροφοδοτώντας τις γνωστές αλυσίδες Διαγνωστικών Κέντρων, γι’ αυτό δεν ανανεώνουν τις συμβάσεις με τους γιατρούς αφήνοντας ολόκληρους νομούς και νησιωτικές-ακριτικές περιοχές χωρίς βασικές ιατρικές ειδικότητες. Αυτή η αποδιοργάνωση του ΕΟΠΥΥ ευνοεί προκλητικά τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους διάγνωσης-θεραπείας και αποκατάστασης που κερδίζουν καθημερινά μερίδιο αγοράς εκτινάσσοντας τις δαπάνες και αυξάνοντας το έλλειμμα του Οργανισμού. Και ταυτόχρονα βλάπτει ….σοβαρά την Υγεία των πολιτών και επιτείνει το φαινόμενο της «υγειονομικής φτώχειας», μιας κατάστασης δηλαδή στέρησης βασικών υγειονομικών υπηρεσιών για μεγάλα τμήματα του πληθυσμού όπως οι φτωχοί, οι μακροχρόνια άνεργοι και οι ανασφάλιστοι”.

Ο αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε τα μέτρα τα οποία πρόκειται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα χρέη του ΕΟΠΥΥ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση των ασφαλισμένων, αναγνώρισε τις ελλείψεις προσωπικού στις υγειονομικές μονάδες, ξεκαθάρισε ότι λόγω μνημονιακών δεσμεύσεων δεν μπορεί να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό και δεσμεύτηκε ότι θα φέρει προς ψήφιση νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Δεν υπήρξε όμως σαφής δέσμευση για το χρόνο υλοποίησης της ρύθμισης και για τον αριθμό των συμβασιούχων γιατρών, όπως και δεν έδωσε καμιά συγκεκριμένη απάντηση στο αίτημα άμεσης στήριξης της υγειονομικής μονάδας του ΕΟΠΥΥ Ρεθύμνου.

Ο κ. Ξανθός στη δευτερολογία του δήλωσε ότι σήμερα δεν χρειάζονται διακηρύξεις κατανόησης και συμπάθειας για την τραγική πραγματικότητα του Συστήματος Υγείας ούτε εξαγγελίες που ως συνήθως δεν θα τηρηθούν, αλλά δραστικές πολιτικές παρεμβάσεις αντιστροφής της υγειονομικής κρίσης και διασφάλισης της καθολικής πρόσβασης όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από εργασία ή ασφάλιση, σε δωρεάν και αξιόπιστες υπηρεσίες περίθαλψης.