Ανοικτή πολιτική συζήτηση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό στον Φουρφουρά Αμαρίου

Ανοικτή πολιτική συζήτηση με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό στον Φουρφουρά Αμαρίου

Σε ανοικτή πολιτική συζήτηση με τους κατοίκους του Φουρφουρά του Δήμου Αμαρίου για τις πολιτικές εξελίξεις, τα τοπικά προβλήματα και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε την Παρασκευή 30/8/2013 ο βουλευτής Ρεθύμνου Ανδρέας Ξανθός.

Στη συζήτηση, στην οποία πήρε μέρος ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Σ. Σημαντήρας καθώς και δημοτικοί-τοπικοί σύμβουλοι, ετέθησαν τα οξυμμένα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα (γεωργία-κτηνοτροφία) στον οποίο απασχολείται το 90% των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση μετά τις πολλαπλές περικοπές χρηματοδότησης στη διάρκεια της μνημονιακής περιόδου, που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 2/3 των θεσμοθετημένων πόρων (η πρόσφατη περικοπή της ΣΑΤΑ είναι της τάξης του 53%). Έτσι, εκτός από τον καθημερινό αγώνα επιβίωσης των ανθρώπων της υπαίθρου, έχουμε και την οικονομική ασφυξία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία ειδικά των μικρών Καλλικρατικών Δήμων να επιτελέσουν το κοινωνικό έργο που απαιτεί η ραγδαία φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού. Πρόκειται για μεθοδευμένη απαξίωση της Αυτοδιοίκησης στην οποία μεταφέρθηκε χωρίς οικονομική στήριξη ένα σημαντικό μέρος των υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στο Κοινωνικό Κράτος, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι αιρετοί εκπρόσωποι των πολιτών να εισπράξουν την οργή τους για την κατάρρευση των κοινωνικών δομών και την αναστολή βασικών κοινωφελών δραστηριοτήτων των Δήμων. Γι’ αυτό χρειάζεται αντίσταση των τοπικών κοινωνιών και διαρκής αγώνας για μια άλλη πορεία της Αυτοδιοίκησης, με ενίσχυση των συμμετοχικών θεσμών και του κοινωνικού ελέγχου, με προτεραιότητα τις ανάγκες των δημοτών, την κοινωνική συνοχή και το δημόσιο συμφέρον.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ο γεωπόνος Μανόλης Μαυρογιάννης που μετείχε στην αντιπροσωπεία της ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ στο Φουρφουρά, παρουσίασαν τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στη Βουλή για την καταστροφή της φετινής ελαιοπαραγωγής και τα προβλήματα της κτηνοτροφίας και ταυτόχρονα ανάλυσαν τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την στήριξη και ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα στη Κρήτη και για την διαφανή, δίκαιη και παραγωγική αξιοποίηση των επιδοτήσεων στη νέα ΚΑΠ.

Ο κ. Α. Ξανθός επεσήμανε ότι εκτός από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που βιώνει η χώρα όχι τόσο λόγω της κρίσης αλλά κυρίως λόγω της «μνημονιακής συνταγής», αυτή την περίοδο κινδυνεύουμε να εμπλακούμε -εξ’ αιτίας της ενδοτικής τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης στις απαιτήσεις των ΗΠΑ- σε μια τυχοδιωκτική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, με πρόσχημα τη χρήση χημικών όπλων από το δικτατορικό καθεστώς του Άσαντ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί απαράδεκτο να μην συζητείται στη Βουλή η ανάμιξη της χώρας στο σχεδιαζόμενο πόλεμο στη γειτονιά μας, την ώρα που η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου «σαν έτοιμη από καιρό» διευκολύνει τις αμερικανονατοϊκές επιχειρήσεις μέσω της βάσης της Σούδας και της Καλαμάτας. Είναι προφανές ότι η Ειρήνη και η Δημοκρατία στη Μέση Ανατολή και στη βόρειο Αφρική δεν υπηρετείται με «ανθρωπιστικούς» πολέμους και ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα δώσει σκληρή μάχη για το κλείσιμο των ξένων βάσεων στη χώρα και για την απεμπλοκή της από το ΝΑΤΟ.

Ο κ. Α. Ξανθός προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι πυκνό σε κοινωνικές διεργασίες και κινητοποιήσεις και εκτίμησε ότι οι πολιτικές εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα σταθεί στην πρώτη γραμμή των κοινωνικών αγώνων, στις μεγάλες μάχες ενάντια στις απολύσεις στο Δημόσιο και στις ιδιωτικοποιήσεις βασικών κοινωνικών αγαθών, θα σταθεί στο πλευρό των κοινωνικών δυνάμεων που αγωνίζονται για την επιβίωση της δημόσιας Παιδείας και Υγείας, για την αναβάθμιση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, για την αποτροπή της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, για μια προοπτική αξιοπρέπειας, δικαιοσύνης και Δημοκρατίας στη χώρα μας.

Τα μηνύματα που παίρνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ενδοχώρα και τον αγροτικό κόσμο του νομού Ρεθύμνου, είναι ότι το πολιτικό κλίμα αλλάζει εις βάρος της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και υπέρ μιας κυβέρνησης της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών να είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί το εισόδημα, τα δικαιώματα και τις κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών που σήμερα λεηλατούνται με προκλητικό τρόπο στο όνομα της «σωτηρίας της χώρας»!

Πολιτικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η δημιουργία «από τα κάτω» ενός κοινωνικού μετώπου ανατροπής που ενώσει τις συλλογικές αντιστάσεις, θα διώξει την κυβέρνηση, θα ακυρώσει το μνημονιακό πλαίσιο και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις μιας παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης της χώρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη βούληση, την αξιοπιστία αλλά και την προγραμματική επάρκεια για τη διακυβέρνηση της χώρας σ’ αυτή την κρίσιμη συγκυρία και, στηριγμένος στους αγώνες του λαού, μπορεί να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα της απαλλαγής από τη «θηλιά» του χρέους και της λιτότητας.