ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχία για την τιμή του ρεύματος

Τα αυγουστιάτικα μελτέμια και τα μπάνια ανέτρεψαν το σκηνικό της αυξημένης ζήτησης και των υψηλών τιμών στην αγορά ηλεκτρισμού το περασμένο Σαββατοκύριακο. Από τα φορτία των άνω των 10.000 MW τις ημέρες του παρατεταμένου καύσωνα τον Ιούλιο, η ζήτηση υποχώρησε λίγο πάνω από 6.000 MW το Σάββατο (12 Αυγούστου) και βρέθηκε στα 5.896 MW την Κυριακή (13 Αυγούστου).

Αμεσος ήταν ο αντίκτυπος στις τιμές ρεύματος, οι οποίες μέσα σε δύο ημέρες υποχώρησαν πάνω από 35% και από τα 79,85 ευρώ η MWh βρέθηκαν στα 59,65 ευρώ/MWh το Σάββατο και στα 53,30 ευρώ/MWh την Κυριακή, που μάλιστα για διάστημα περίπου πέντε ωρών (από τις 10 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι) παρατηρήθηκαν μηδενικές τιμές. Στην απότομη αποκλιμάκωση της χονδρεμπορικής τιμής, εκτός από τη χαμηλή ζήτηση, συνέβαλε και ο καιρός, καθώς οι άνεμοι ευνόησαν την παραγωγή των αιολικών, με αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής.

Ωστόσο, η θετική αυτή εξέλιξη φαίνεται να αποτελεί μια μικρή παρένθεση, καθώς χθες η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σκαρφάλωσε στα 95,18 ευρώ/MWh και σήμερα διαμορφώνεται στα 89,97 ευρώ/MWh, ενώ αρνητικά για την εξέλιξή της το επόμενο διάστημα είναι τα μηνύματα που εκπέμπει η νευρικότητα που επικρατεί στην αγορά φυσικού αερίου.

Αν και η πληρότητα στις αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλά για την εποχή επίπεδα της τάξεως του 80%, που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα επάρκειας για τον προσεχή χειμώνα, η πιθανότητα απεργιακών κινητοποιήσεων στα εργοστάσια της Chevron και της Woodside Energy στη μακρινή Αυστραλία, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 10% των παγκόσμιων προμηθειών LNG, επαναφέρει την αβεβαιότητα σε σχέση με την επάρκεια και τις τιμές για τον προσεχή χειμώνα.

Με το άκουσμα της σχετικής είδησης την περασμένη εβδομάδα, οι τιμές φυσικού αερίου στα προθεσμιακά συμβόλαια του Σεπτεμβρίου στον ολλανδικό κόμβο TTF αυξήθηκαν έως και 40%. Χθες τα προθεσμιακά συμβόλαια του Σεπτεμβρίου διαπραγματεύονταν κοντά στα 35 ευρώ/MWh και του Δεκεμβρίου πάνω από 51 ευρώ/MWh.

Τον Σεπτέμβριο το νέο μοντέλο επιδοτήσεων ρεύματος για ευάλωτα νοικοκυριά

H πορεία της τιμής του φυσικού αερίου θα καθορίσει και την εξέλιξη της χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος το επόμενο διάστημα, αφού το φυσικό αέριο εξακολουθεί να κυριαρχεί στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και να καθορίζει την οριακή τιμή του συστήματος.

Με τα δεδομένα που διαμορφώνονται μέχρι στιγμής, τα νοικοκυριά θα πρέπει να αναμένουν έναν δύσκολο χειμώνα, καθώς η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά προαναγγείλει το τέλος των οριζόντιων επιδοτήσεων στο ρεύμα.

Το επιτελείο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη επεξεργάζεται το νέο μοντέλο επιδοτήσεων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο και το οποίο, όπως έχει ήδη δηλώσει, θα είναι εστιασμένο σε ενεργειακά ευάλωτους καταναλωτές.

Η κυβέρνηση έχει παρατείνει τόσο τον μηχανισμό ανάκτησης υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά όσο και την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια λιανικής, που έληγαν τον Σεπτέμβριο, έως και τα τέλη Δεκεμβρίου. Δεν αποκλείεται πάντως να προχωρήσει και σε περαιτέρω παράταση στην περίπτωση μιας νέας κούρσας της τιμής του φυσικού αερίου, ενδεχόμενο που έχει αφήσει ανοιχτό ο κ. Σκυλακάκης. «Τους επόμενους μήνες θα αξιολογηθεί η κατάσταση που πρόκειται να διαμορφωθεί στις διεθνείς ενεργειακές αγορές και αναλόγως θα αποφασιστεί η αναγκαιότητα ύπαρξης του παραπάνω έκτακτου μέτρου», είχε δηλώσει ο υπουργός ανακοινώνοντας την παράταση των έκτακτων μέτρων.