ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανησυχία με την κατάσταση που επικρατεί στο λιανεμπόριο και την εστίαση

Τα προβλήματα που αφορούν στον κλάδο των επαγγελματοβιοτεχνών, εμπόρων και επαγγελματιών της εστίασης, συζήτησε την Πέμπτη 13.5.2021 σε τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους των αντίστοιχων φορέων του Ρεθύμνου, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) κ. Γεώργιος Καββαθάς, καλεσμένος από την Επιτροπή Επιχειρηματικότητας και Τουρισμού.

Στην τηλεδιάσκεψη παρευρέθη και ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο οποίος τόνισε το ρόλο της αυτοδιοίκησης στην στήριξη του τοπικού επιχειρείν, αναφέροντας την ανάγκη της απ’ ευθείας επικοινωνίας και συνεργασίας των Δήμων με τα κέντρα αποφάσεων της κυβέρνησης. Δήλωσε δε ότι μια συνεχής συνεννόηση με την ΓΣΕΒΕΕ και τον κ. Καββαθά θα ήταν πολύ ωφέλιμη, και για το λόγο αυτό τον προσκάλεσε στο Ρέθυμνο για να ανταλλάξουν απόψεις και προτάσεις και να υπάρξει μια εποικοδομητική συνεργασία με τους φορείς της πόλης.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ έκανε μια γενική αναφορά στην εικόνα που παρουσιάζει η αγορά αυτή την περίοδο και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι εάν φτάσουμε στο 35%-40% του 2019».Έκανε ειδική μνεία για τον Δήμο Ρεθύμνου και τα μέτρα που έχει πάρει για την προστασία των επιχειρήσεων από τον κορωνοϊό, καθώς και για το άριστο αποτέλεσμα των εργαζομένων του Τουρισμου στην περυσινή σαιζόν 2020.

Ο κ. Καββαθάς απάντησε σε ερωτήσεις  των μελών της Επιτροπής πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του Τουρισμού του τόπου μας, άκουσε δε τις προτάσεις που κάποιοι απ’ αυτούς του κατέθεσαν.

Όπως είναι φυσικό, το κύριο θέμα της συζήτησης ήταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και τα μέτρα που προβλέπονται για τη στήριξη των επιχειρήσεων έναντι της κρίσης λόγω covid19.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν τα μέλη της Επιτροπής και στελέχη τοπικών επιχειρήσεων, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο λιανεμπόριο και την εστίαση, το τι θα γίνει με τις ρυθμίσεις των οφειλών των επιχειρηματιών και αν θα υπάρξει στήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο κ. Καββαθάς απάντησε ότι υπάρχει πρόθεση από την κυβέρνηση να βοηθήσει τον κλάδο και τόνισε ότι η Συνομοσπονδία ζητάει μεταξύ άλλων τη στήριξη των επιχειρήσεων με κούρεμα των υποχρεώσεών τους και περισσότερες δόσεις, ενώ αναφέρθηκε και σε ένα πρόγραμμα κεφαλαίων για την εκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων που πρόκειται να βγει τέλος Μαΐου.

Σε ερώτηση σχετικά με την προστασία των εργαζομένων, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επεσήμανε ότι είναι υπέρ των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ότι πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού και Επιχειρηματικότητας κα Πέπη Μπιρλιράκη δήλωσε ότι « η επιτροπή θα συνεχίσει την επικοινωνία με τον κ. Καββαθά και άλλους ειδικούς του επιχειρείν , σε μια οργανωμένη προσπάθεια του Δήμου για αρωγή  στους τοπικούς επιχειρηματίες πάνω στον τομέα της ενημέρωσης».

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 14.5.2021, ημέρα έναρξης του Ελληνικού Τουρισμού 2021, ο τριήμερος κύκλος των διαδικτυακών συναντήσεων με τουριστικούς πράκτορες της Ρωσίας από το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Ρεθύμνης.

Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Greek – Russian Luxury Tourism & Gastronomy Workshop 2021.

Οι εκπρόσωποι του τμήματος Τουρισμού ήρθαν σε επαφή με εκπροσώπους της ρωσικής τουριστικής αγοράς σε Β2Β προκαθορισμένες virtual συναντήσεις. Πολύτιμη συνεργάτης των συναντήσεων ήταν η κ. Svetlana Meshkova, στέλεχος της εταιρείας Grecotel  και συνεργάτης του πρόξενου της Ρωσίας στην Κρήτη κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη.

Οι Ρώσοι εκπρόσωποι εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και γαστρονομίας του Ρεθύμνου, και ειδικότερα για υπηρεσίες και προϊόντα γύρω από τον τουρισμό πολυτελείας. Μάλιστα αρκετοί από αυτούς τόνισαν την ιδιαίτερη προτίμησή τους για το Ρέθυμνο και δήλωσαν ότι το έχουν επισκεφθεί και συνεργάζονται ήδη στενά με αρκετά ξενοδοχεία.

Το ζωηρό ενδιαφέρον των Ρώσων πρακτόρων επικεντρώθηκε στο ποια ξενοδοχεία θα λειτουργούν στο τέλος Μαΐου και τον Ιούνιο γιατί υπάρχει ζήτηση ήδη για την περίοδο αυτή. Το Γραφείο Τουρισμού σε συνεργασία με το γραφείο του Συλλόγου Ξενοδόχων τους ενημέρωσε για τον προγραμματισμό των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής μας για να υπάρξει απευθείας επαφή με τους ενδιαφερόμενους πράκτορες.

Το Greek – Russian Luxury Tourism & Gastronomy Workshop 2021 τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του Διαπολιτισμικού Ομίλου για την UNESCO και της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μόσχα.