ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Άνοιξε τις πύλες η έκθεση φωτογραφίας από το “Τελευταίο σημείωμα”

Άνοιξε στην Βασιλική  του Αγ Μάρκου στο Ηράκλειο και συνεχίζεται με επιτυχία η έκθεση  φωτογραφίας από τα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας του Παντελή Βούλγαρη, «Το τελευταίο σημείωμα», με υλικό «μπροστά και πίσω από τις κάμερες».

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν παρουσία του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη, του διεθνώς γνωστού δημιουργού της ταινίας Παντελή Βούλγαρη ,του Αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη, άλλων θεσμικών εκπροσώπων και πολλών πολιτών οι οποίοι ξεναγήθηκαν-ενημερώθηκαν για την έκθεση και την ταινία τόσο από τον κ. Βούλγαρη, όσο και τον ερασιτέχνη ηθοποιό και φωτογράφο των σκηνών της ταινίας-έκθεσης Μανόλη Μαυράκη.

Ο κ Βούλγαρης  και ο κ Μαυράκης ευχαρίστησαν τον Περιφερειάρχη για την συνεργασία και στήριξη της ταινίας αλλά και της έκθεσης  που θα πραγματοποιηθεί μετά το Ηράκλειο και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητες του νησιού. Για την έκθεση, στην σημαντικότητα της ταινίας και την συμβολή της αναφέρθηκε ο κ Αρναουτάκης καλωσορίζοντας τον κ Βούλγαρη και τον κ Μαυράκη. Επίσης τις ευχαριστίες του για την συνεργασία εξέφρασε  στον κ Βούλγαρη και στον κ Μαυράκη ο Αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

Ο  ερασιτέχνης φωτογράφος Μανώλης Μαυράκης, με αφορμή τη συμμετοχή του στην ταινία ως ηθοποιός, κατέγραψε με το φακό του το χρονικό της υλοποίησή της ταινίας σε 2.000 στιγμιότυπα, όπου τα 180 από αυτά παρουσιάζονται σε διαδοχικές εκθέσεις φωτογραφίας σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο, Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 2017, σε συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης της ΠΕ Ηρακλείου, ΠΕ Χανίων, ΠΕ Ρεθύμνου, ΠΕ Λασιθίου, του Δήμου Ηρακλείου, του Δήμου Ρεθύμνου, του Δήμου Αγίου Νικολάου Λασιθίου και του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Καντανιωτών «Καντάνια».

Συγκεκριμένα το πρόγραμμα των εκθέσεων που θα ακολουθηθεί στη Κρήτη έχει ως εξής:

Στο Ηράκλειο: Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου.  Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή: 09.00 – 14.00 μ.μ. Σάββατο: 09.00 – 13.30. Κυριακή κλειστά.

Στα Χανιά: Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 18/10/2017. Ώρα 7 μ.μ. στο Φιλολογικό Σύλλογο «Χρυσόστομο» και η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά: 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00.  

Στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου: Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου ώρα 7 μ.μ. στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγ. Νικολάου.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου και θα είναι καθημερινά ανοικτή τις ώρες 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00.

Στο Ρέθυμνο: Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν  το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017 στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στις 7 μ.μ. με ώρες λειτουργίας καθημερινά: 10.00 – 13.00 & 18.00 – 21.00.

Η ταινία του Παντελή Βούλγαρη

Η ταινία, σε σενάριο Ιωάννας Καρυστιάνη και Παντελή Βούλγαρη, αφηγείται  μια από τις πιο γνωστές σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας, την εκτέλεση από τους Γερμανούς κατακτητές 200 αγωνιστών την 1η Μαΐου 1944 στην Καισαριανή, ως αντίποινα για τη δράση της Ελληνικής Αντίστασης. Κεντρικό πρόσωπο της ιστορίας ο 34χρονος Ναπολέων Σουκατζίδης, Κρητικός Μικρασιατικής καταγωγής, αγωνιστής του λαϊκού κινήματος και κρατούμενος σε εξορίες και φυλακές από το 1936.

Η τύχη του Ναπολέοντα και άλλων 199 συγκρατούμενων του αποφασίζεται μετά την ενέδρα της ελληνικής αντίστασης στον Στρατιωτικό Διοικητή Λακωνίας, σε χαράδρα της περιοχής των Μολάων. Ο θάνατος του Διοικητή Κρες και τριών Γερμανών της συνοδείας του επιφέρει ως αντίποινα την εκτέλεση 50 Ελλήνων για κάθε ένα Γερμανό.

Ο Σουκατζίδης είναι στη λίστα των 200 μελλοθάνατων. Την ημέρα της εκτέλεσης βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλλημα ζωής, όταν ο Φίσερ, που μέσα στο διάστημα της φυλάκισης του Σουκατζίδη στο Χαϊδάρι ανέπτυξε σεβασμό για τον Έλληνα διερμηνέα, του δίνει τη δυνατότητα να εξαιρεθεί βάζοντας στη θέση του ως διακοσιοστό άλλον.

Στο «Τελευταίο Σημείωμα» πρωταγωνιστούν ο Ανδρέας Κωνσταντίνου στο ρόλο του Ναπολέων Σουκατζίδη, ο Γερμανός ηθοποιός Αντρέ Χένικε ως ο Καρλ Φίσερ και η Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Μελία Κράιλινγκ ως η Χαρά Λιουδάκη. Μαζί τους ένα σπουδαίο καστ αναγνωρισμένων και νέων ηθοποιών, όπως οι: Τάσος Δήμας, Αινείας Τσαμάτης, Βασίλης Κουκαλάνι, Λουκάς Κυριαζής, Μιχάλης Αεράκης, Λευτέρης Λαμπράκης, Δημήτρης Καλογεράκης, Κωνσταντίνα Χατζηαθανασίου, Μανώλης Μαυράκης, Γιώργος Καραμαλέγκος, Ιώ Ασηθιανάκη, Μανώλης Ψαρουδάκης, Βασίλης Σύρρος, Χάρης Αργυρόπουλος, Μηνάς Μησόρης, Νεκτάριος Ξανθουδάκης, Μάρκος Ρενιέρης, Τάσος Καϊσαρλής, Θεώνη Κουτσουνάκη, Γιάννης Σίνης, Κυριάκος Κώτσογλου, Χρήστος Κωνσταντακόπουλος, Αντρέας Χατζημαρκάκης, Αντώνης Παλιεράκης, Γκάρι Τζέιμς Μπόρλαντ, Στέλλα Ψαρουδάκη.

«Το τελευταίο σημείωμα», σύμφωνα με τους συντελεστές του, «είναι η Ιστορία μας που οφείλουμε να τη διατηρήσουμε «ζωντανή» και να επικοινωνείτε από γενιά σε γενιά, ένα ακόμη λιθαράκι στη συγκρότηση της ταυτότητάς μας, ως Έλληνες, αλλά και ως πολίτες της Ευρώπης. Παράλληλα ως σημαντική παράμετρος ανάπτυξης και προβολής της Κρήτης καταγράφεται το  γεγονός ότι μπορεί να υλοποιηθεί στο νησί μας μία ταινία, χρησιμοποιώντας το ντόπιο δυναμικό σε όλα τα επίπεδα».

«Το Τελευταίο Σημείωμα» είναι μια παραγωγή του Γιάννη Ιακωβίδη και της Black Orange, σε συμπαραγωγή των COSMOTE TV, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Α.Ε (ΕΡΤ) και Μικρά Αγγλία Α.Ε. «Το Τελευταίο Σημείωμα» θα κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες στις 26 Οκτωβρίου 2017 από την Tanweer.