ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανοιχτή συζήτηση της Ο.Μ. Αγίου Βασιλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα πολεοδομικά και κυκλοφοριακά προβλήματα της Αγίας Γαλήνης

Η Οργάνωση Μελών (Ο.Μ.) Αγίου Βασιλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την ευκαιρία των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, έχουν κάνει σειρά συσκέψεων για τον εντοπισμό και την ανάδειξη των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας.

Μια τέτοια έγινε και στην Αγία Γαλήνη όπου ο οικισμός αλλά και η ευρύτερη περιοχή του κόλπου της Μεσσαράς, αντιμετωπίζουν σημαντικά ζητήματα όπως το φράγμα του Πλατύ Ποταμού, ο Αμαριώτικος και ο Ηρακλειώτικος δρόμος, αλλά και ο κύριος άξονας σύνδεσης του οικισμού της Αγίας Γαλήνης με το Ρέθυμνο, κρίναμε ότι θα πρέπει να απασχολήσουν με συστηματικό τρόπο την Αγιογαληνιώτικη κοινωνία ώστε έγκαιρα να καταθέτει στους κεντρικούς φορείς τους προβληματισμούς και τις προτάσεις της.

Αλλά και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η ευρύτερη περιοχή από την επικείμενη κατασκευή της Πύλης του Νότου στον Κόκκινο Πύργο και από την ενδεχόμενη εγκατάσταση αιολικών “πάρκων” στους ορεινούς όγκους που περιβάλλουν έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό οικισμό όπως είναι η Αγία Γαλήνη, είναι εξίσου (ίσως και περισσότερο) σημαντικά για την ποιότητα ζωής των κατοίκων, όχι μόνο της Αγίας Γαλήνης, αλλά και των Μελάμπων και των χωριών της Αμπαδιάς. Ο προβληματικός όμως τρόπος ανάπτυξης της νότιας παραλιακής ζώνης του νομού και η εγκατάλειψη της ενδοχώρας, έχουν σωρεύσει σημαντικά προβλήματα και στον κυρίως οικισμό της Αγίας Γαλήνης.

Το Σάββατο 11 Ιουλίου 2020, η Ο.Μ. Αγίου Βασιλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οργάνωσε ανοιχτή συζήτηση στο χωριό, με θέμα τα πολεοδομικά και τα κυκλοφοριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αγία Γαλήνη. Έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση με όσους κατοίκους παραβρέθηκαν και καταλήξαμε σε ορισμένα βασικά συμπεράσματα:

  1. Είναι απόλυτη ανάγκη να επικαιροποιηθεί και να εγκριθεί η Πράξη Εφαρμογής του Σχεδίου Πόλης του οικισμού η οποία μένει στάσιμη πάνω από είκοσι χρόνια.
  2. Επειδή αφαιρέθηκε μεγάλο τμήμα από την έκταση που προέβλεπε η αρχική μελέτη Σχεδίου Πόλης (συγκεκριμένα η ζώνη που εφάπτεται του Πλατύ Ποταμού), το τμήμα που απέμεινε δεν μπορεί να ικανοποιήσει σε βάθος χρόνου τις τάσεις της αγοράς κατοικίας (υψηλή ζήτηση δεύτερης κατοικίας) επομένως κρίνεται αναγκαία η επέκταση του ισχύοντος Σχεδίου Πόλης αλλά και ο έλεγχος της εκτός Σχεδίου περιαστικής οικιστικής ανάπτυξης που τείνει να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
  3. Η οριστικοποίηση της θέσης του περιφερειακού δρόμου και η επικείμενη κατασκευή του, μπορεί να δώσει λύση στο οξύ κυκλοφοριακό πρόβλημα που παρατηρείται κατά τους θερινούς μήνες.

Τέλος συμφωνήσαμε ότι:

α) Για να ικανοποιηθούν τα παραπάνω αιτήματα, είναι απαραίτητη η συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα πιέσει τόσο την Περιφέρεια όσο και την Κεντρική Διοίκηση να συνδράμουν οικονομικά και πολιτικά στην υλοποίησή τους .
β) Επειδή τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ευρύτερη περιοχή του Κόλπου της Μεσαράς δεν τελειώνουν με τα άμεσα προβλήματα της Αγίας Γαλήνης, αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις ανοιχτές ενημερωτικές μας συνεδριάσεις ελπίζοντας σε μεγαλύτερη συμμετοχή των κατοίκων αλλά και στη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών παραγόντων του Δήμου.
γ) Επειδή η ζωντανή μας επικοινωνία με τους Αγιογαληνιώτες αποδείχθηκε παραπάνω από θετική, ελπίζουμε να οργανώσουμε για όλους τους οικισμούς του Δήμου μας ανάλογες συζητήσεις.

Η ΟΜ Αγίου Βασιλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία