ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανοίγει ο δρόμος για το Αλιευτικό Καταφύγιο Σκαλέτας με την σχετική ΚΥΑ για τον καθορισμό χρήσεων γης της περιοχής

Ικανοποίηση Γιάννη Κεφαλογιάννη

Την ικανοποίηση του για την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμού χρήσεων γης, όρων και περιορισμών δόμησης εντός της χερσαίας ζώνης του Αλιευτικού Καταφυγίου Σκαλέτας από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρη Οικονόμου, εξέφρασε με γραπτή του δήλωση ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ οι επιτρεπόμενες χρήσεις περιλαμβάνουν, χερσαίους χώρους προσωρινής εναπόθεσης και διακίνησης φορτιών από/προς τα αλιευτικά σκάφη, θρησκευτικό χώρο, χώρο πρασίνου, εσωτερική οδοποιία, χώρο στάθμευσής, διοικητικές υπηρεσίες, κοινόχρηστες τουαλέτες, χώρο Η/Μ, αποθηκευτικό χώρο, αντλιοστάσιο πυρόσβεσης και υποδομές καταλοίπων/ αποβλήτων. Επιπρόσθετα, η θετική γνωμοδότηση από τη πλευρά του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού συνοδεύεται από τους όρους για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομίας. Με βάση τη μελέτη του έργου έχει προβλεφθεί χώρος για 60-70 αλιευτικά σκάφη ενώ θα υπάρχουν σύγχρονες υποδομές και εξοπλισμός.

Ο κ. Κεφαλογιάννης αφού ευχαρίστησε τους αρμόδιους υπουργούς, σημείωσε πως η υπογραφή της ΚΥΑ αποτελεί ένα θετικό βήμα στην πορεία υλοποίησης του έργου, επόμενο στάδιο της οποίας είναι η έγκριση της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Για αυτό το λόγο, όπως επισημαίνει ο ίδιος, από την πρώτη στιγμή βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, κα. Ρένα Κουτσαλεδάκη με σκοπό να δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες.

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη:

«Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τις χρήσεις γης, τους όρους και τους περιορισμούς για το σημαντικό έργο κατασκευής του αλιευτικού καταφυγίου της Σκαλέτας αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα θετικό βήμα το οποίο μας ικανοποιεί. Θέλω να ευχαριστήσω για τη συμβολή τους, τόσο τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιάννη Πλακιωτάκη, όσο και τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Δημήτρη Οικονόμου. Επόμενο στάδιο αποτελεί η εξασφάλιση χρηματοδότησης του έργου. Διεκδικούμε χρηματοδότηση ύψους 6 εκ. ευρώ από το τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη δημιουργία ενός λειτουργικού και πλήρως εξοπλισμένου αλιευτικού λιμενίσκου, ο οποίος θα εξυπηρετεί την αλιευτική δραστηριότητα της περιοχής.

Για αυτό το λόγο, από τη πρώτη στιγμή, βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία με τη Πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Ρεθύμνου, κα Ρένα Κουτσαλεδάκη, δρομολογώντας όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη προώθηση του φακέλου του έργου. Βήμα βήμα προχωράμε όλα τα αναγκαία έργα για το Ρέθυμνο».