ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Άνοιγμα εστίασης: Μαζικές αντιδράσεις για το μπάχαλο με τους ΚΑΔ!

΄φωτο αρχείου

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η εξαίρεση των επιχειρηματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.04, ήτοι τα καφέ μπαρ, από το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τον πιο συχνό ΚΑΔ των καφέ –εστιατορίων, εξαιρούνται προκειμένου να μην λειτουργήσουν τα κέντρα διασκέδασης, όπως υποστηρίζουν οι επιχειρηματίες.

Την ίδια στιγμή όμως, μια καφετέρια με ΚΑΔ 56.30.10.07 μπορεί να σερβίρει το βράδυ ποτά, λειτουργώντας ως μπαρ. Επίσης μια ταβέρνα με κύριο ΚΑΔ 56.10 μπορεί να σερβίρει ποτά, όπως και τα μεζεδοπωλεία, τα ουζερί, τα ζυθοπωλεία κ.λπ., όχι όμως ο συγκεκριμένος ΚΑΔ, με τους επιχειρηματίες να περιμένουν τις απαραίτητες διευκρινίσεις που θα περιέχει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

«Νόθευση του ανταγωνισμού»

Παράλληλα, η πρωτοβουλία «Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης» σε επιστολή που απέστειλε στον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη θέτει θέμα «νόθευσης του ανταγωνισμού», ενώ, στο ίδιο μήκος κύματος, η Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως «θα έχουμε σε γειτονικά καταστήματα σερβίρισμα ποτών σε όσους έχουν 56.10 και απαγόρευση σε όσους έχουν 56.30».

Υπενθυμίζεται πως, με βάση τις ανακοινώσεις της περασμένης Παρασκευής, σε πρώτη φάση, θα ανοίξουν μόνο οι επιχειρήσεις που έχουν ως κύριο έναν από τους εξής ΚΑΔ:

56.10 (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ.)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.06 (καφενεία χωρίς τεχνικά και μηχανικά παιχνίδια)
56.30.10.03 (αναψυκτήρια)
56.30.10.07 (καφετέριες)
56.30.10.14 (παραδοσιακά καφενεία).

Δεν θα επαναλειτουργήσουν οι επιχειρήσεις με κύριο ΚΑΔ:

56.21 (δραστηριότητες υπηρεσιών τροφοδοσίας για εκδηλώσεις – catering) και
56.30 (υπηρεσίες ποτών – bar)

Θα πρέπει να πιστοποιείται από το Taxis ότι ο ΚΑΔ με βάση τον οποίο θα λειτουργεί κάθε επιχείρηση, αποτελεί την κύρια δραστηριότητα πριν την 1η Μαρτίου 2020.

Αναλυτικά η επιστολή του «Κύκλου Επαγγελματιών Εστίασης» προς τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη:

«Κύριε Γενικέ,

Με αφορμή το αιφνίδιο άνοιγμα της εστίασης στις 3.5 και την εξαγγελία των γενικών κανόνων λειτουργίας, έχουν δημιουργηθεί πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία αφορούν τόσο τον τρόπο επαναλειτουργίας αλλά και για το εάν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σκοπιμότητα ή ατζέντα στον τρόπο με τον οποίο ελήφθησαν οι εν λόγω κανόνες αποκλείοντας από την επαναλειτουργία ή/και την επιβίωση αρκετές επιχειρήσεις. Ειδικότερα, θα θέλαμε με τη σοβαρότητα την οποία μέχρι τώρα συνεργαζόμαστε και επικοινωνούμε να σας θέσουμε τα ακόλουθα ερωτήματα και θέματα προς συζήτηση.

Πώς δικαιολογείται επιχειρησιακά η επιλογή παραμονής σε αναστολή συγκεκριμένων ΚΑΔ? Ανακοινώθηκε η παραμονή σε αναστολή των επιχειρήσεων με ΚΑΔ 5621 (catering) και 5630 (υπηρεσίες ποτών). Ωστόσο στον ΚΑΔ 5630 ανήκουν πάρα πολλά μαγαζιά εστίασης, τα οποία μπορούν να δουλέψουν αναπτύσσοντας τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί το εύλογο ερώτημα γιατί να μη δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν στους εξωτερικούς χώρους με τους κανόνες που έχουν τεθεί.

Υπάρχει πρόβλεψη για τους ΚΑΔ που δεν θα επαναλειτουργήσουν?

Μπορεί μια επιχείρηση να επιλέξει να μην επαναλειτουργήσει καίτοι της δίνεται η δυνατότητα? Τι προβλέπεται για τις επιχειρήσεις αυτές? Όπως πιστεύουμε είναι κατανοητό, υπάρχουν επιχειρήσεις για τις οποίες το να επαναλειτουργήσουν με το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν αποτελεί βιώσιμη επιλογή για πολλούς λόγους (π.χ. μικρός εξωτερικός χώρος ή περιορισμένο ωράριο). Είναι πάρα πολλά τα μαγαζιά εστίασης και ιδιαίτερα στο κέντρο της Αθήνας που η λειτουργία τους ξεκινά από τις 8.00 μμ και μετά πράγμα που σημαίνει ότι τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν για λίγες ώρες καθιστώντας την επαναλειτουργία τους ουσιαστικά ζημιογόνα.

Ωστόσο από τα ανακοινωθέντα μέτρα δε φαίνεται να υπάρχει ούτε σκέψη ούτε πρόβλεψη για την περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει. Υπάρχει καμία πρόβλεψη για αλλαγή ωραρίου πέρα των 11.00 μμ?

Η χρήση του μπαρ όπως ανακοινώθηκε χρήζει διευκρίνησης. Αναφέρεται στους κανόνες η χρήση του μπαρ (υπό την προϋπόθεση μέτρων). Ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους? Δυστυχώς, θεωρούμε σκόπιμο να ρωτήσουμε καθώς δε φαίνεται να είναι αντιληπτό πως ο χώρος της “μπαρας” είναι κατά κανόνα στο εσωτερικό των καταστημάτων. Ποιος επιβαρύνεται το κόστος των self test?

Οι εργοδότες θα συμπεριληφθούν στην δωρεάν παροχή self test (μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί σχετικές οδηγίες)? Το κόστος του δεύτερου self test που αφορά τους εργαζόμενους, θα επιβαρύνει τις ήδη επιβαρυμένες επιχειρήσεις ή τους εξασθενημένους σε αναστολή εδώ και καιρό εργαζόμενους?

Τα αιτήματά μας ως Κύκλος τα οποία έχουν σταλεί ως Δελτίο Τύπου στο Γραφείο του Πρωθυπουργού και στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι τα ακόλουθα: Παροχή κεφαλαίου επαναλειτουργίας πριν τις 3.5Απελευθέρωση ωραρίου λειτουργίας. Επαναλειτουργία των κλειστών χώρων, τηρώντας υγειονομικούς κανόνες. Δικαίωμα επιλεκτικής αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων. Απαλλαγή τελών για τραπεζοκαθίσματα του έτους 2020 και απαλοιφή προστίμου που έχει επιβληθεί ήδη και μάλιστα με 100% προσαύξηση.

Πλήρη επιδότηση των χρεών προς το δημόσιο του 2020 και του 1ου 6μήνου του 2021 (ενδεικτικά αναφερόμενα ΙΚΑ, ΕΦΚΑ, τέλος επιτηδεύματος). Πιθανότατα κάποια από τα παραπάνω θέματα δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων σας αλλά είναι άμεση ανάγκη να επιλυθεί το θέμα με τους ΚΑΔ γιατι δυστυχώς πολλοί συνάδελφοι μας έχουν βρεθεί στην δεινή θέση να μην μπορούν να επαναλειτουργήσουν ενώ έχουν εξωτερικούς χώρους. Παρακαλούμε θερμά για τις άμεσες απαντήσεις σας και εάν είναι εφικτό θα θέλαμε να ζητήσουμε συνάντηση δια ζώσης άμεσα».

Πηγή: tvxs.gr