ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Ανοικτή επιστολή – κάλεσμα προς το Δ.Σ του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου να προκηρύξει απεργία στις 26 Νοεμβρίου

Το  ΑΚΕ (Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων), καλεί το σύνολο των εργαζομένων στην απεργιακή κινητοποίηση της 26ης Νοεμβρίου για την άμεση υπεράσπιση της δημόσιας υγείας, της κοινωνικής συνοχής και των εργατικών δικαιωμάτων.             

Η αυταρχική κυβέρνηση της ΝΔ, από την πρώτη στιγμή της πανδημίας είχε,ως μοναδικό όπλο διαχείρισης την καταστολή. Πρόστιμα, ΜΑΤ και αστυνομία, απέναντι στους “απείθαρχους” πολίτες, απέναντι στα συνταγματικά δικαιώματά μας. 

Σε αυτή τη συγκυρία, βρήκε την ευκαιρία ναπροώθήσειτην αντεργατική της πολιτική με στόχο την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.Από την πρώτη στιγμή, με τον διαβόητο θεσμό της αναστολής, πάγωσε τις συμβάσεις εργασίας για χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες, μετατρέποντας τους σε επιδοματούχους, ενίσχυσε το εργοδοτικό δικαίωμα να μπορούν μονομερώς να χρησιμοποιούν κάθε μορφή ευέλικτης εργασίας και μετέτρεψε την αγορά εργασίας σε αγορά χρόνου εργασίας. Θεσμοθέτησε ωράρια προσαρμοσμένα στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, που θα μείνουν σε ισχύ. Άφησε απροστάτευτους τους ανέργους και τις άνεργες, από το σύνολο των 1.043.709 ανέργων μόνο 166.035 πολίτες επιδοτήθηκαν τον Οκτώβριο. Από την πρώτη, ΠΝΠ έβαλε σε “καραντίνα” τον ελεγκτικό μηχανισμό του ΣΕΠΕ και η εργοδοτική αυθαιρεσία χτύπησε κόκκινο.

Πρόκειται δηλαδή για ένα  τελείως αντεργατικό «εργασιακό» νομοσχέδιο που επιδεινώνει την κατάσταση στους εργασιακούς χώρους, εν μέσω μάλιστα των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία του κορονοϊού. 

Εξασφαλίζει την κάθετη αύξηση των υπερωριών αντί για τη δημιουργία νέων  θέσεων  εργασίας, καταργούν το οκτάωρο ικανοποιώντας πάγια αιτήματα του ΣΕΒ κι επεκτείνοντας το χρόνο εργασίας με ατομική ευθύνη του εργαζόμενου. «Κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζομένους ως 10 ώρες ημερησίως κατά μέγιστο, χωρίς πρόσθετη αμοιβή, εφόσον εντός του ίδιου 6μήνου εξοφλούν τις ώρες με αντίστοιχη μείωση ωρών ή ρεπό ή ημέρες άδειας» αναφέρει το σημείωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, σημειώνοντας ότι θα προστεθούν κι άλλες επιχειρήσεις στη λίστα με τα καταστήματα που παραμένουν ανοικτά την Κυριακή, κατά επέκταση καταργούν επίσημα και την Κυριακάτικη αργία.

Διαλύει παντελώς το σύστημα διαμεσολάβησης εργατικών διαφορών και διαμεσολάβησης  των Επιθεωρήσεων Εργασίας και αντί της ενίσχυσης του ΣΕΠΕ, μεταφέρει αρμοδιότητες στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) με δέλεαρ την πρόσληψη στελεχών αορίστου χρόνου σε έναν μηχανισμό που κυριαρχεί η εργοδοσία.

Δημιουργεί κλίμα εχθρότητας και διχασμού στους εργαζόμενους στους οποίους έχει ανακοινωθεί προειδοποίηση απόλυσης και τους αποπέμπει από τον εργασιακό χώρο ακόμη κι αν μετά τη βάσει ισχύοντος νόμου προειδοποίηση απόλυσης, αυτοί έχουν δικαίωμα να προσέρχονται επί μήνες στην εργασία τους μέχρι τη λήξη της καταγγελθείσας σύβασης εργασίας. Μέτρο το οποίο φωτογραφίζει πρακτικές που ήδη εφαρμόζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις και εταιρείες.

Επαναφέρει το λόκ-άουτ από την πίσω πόρτα και οχυρώνει την απεργοσπασία απειλώντας τους συνδικαλιστές και το ήδη αποδεκατισμένο και ανίσχυρο συνδικαλιστικό κίνημα εφόσον εντοπιστεί ότι σε περίοδο απεργίας, εμποδίζεται η προσέλευση απεργοσπαστών στη δουλειά ακόμη και με… ψυχολογικούς όρους! «Αν εκπρόσωπος εργοδότη παραλείψει να κάνει όλα όσα πρέπει για να καθοριστεί το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας, τελεί ποινικώς κολάσιμη πράξη» αναφέρει   το σημείωμα του κυβερνητικού εκπροσώπου, ενώ «απαγορεύονται οι καταλήψεις χώρων και εισόδων και η άσκηση ψυχολογικής ή σωματικής βίας. Αν λάβουν χώρα, η απεργία καθίσταται παράνομη. Όσοι μετέχουν σε κατάληψη ή βιαιοπραγούν, τελούν ποινικώς κολάσιμη πράξη» επισημαίνει το ιστορικής σημασίας απόσπασμα της αναφοράς στο υπουργικό Συμβούλιο.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Σας καλούμε να σταθούμε ολοι και όλες, απέναντι στην κρατική και εργοδοτική αυθαιρεσία, να διεκδικήσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα μας στην υγεία και τις εργατικές μας κατακτήσεις. 

Στις 26 Νοεμβρίου, απεργούμε όλες και όλοι για τη ζωή με ελευθερία και δικαιώματα. 

Στις 26 Νοεμβρίου διεκδικούμε,

Ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς και στα σχολεία.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, με ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό και όχι αγορά υπηρεσιών.

Μαζικές προσλήψεις υγειονομικών, γιατρών, νοσηλευτών, εκπαιδευτικών, καθαριστριών. Μονιμοποίηση συμβασιούχων.

Αποσυμφόρηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με προσλήψεις προσωπικού, επίταξη χιλιάδων ιδιωτικών λεωφορείων που βρίσκονται σε απραξία. 

Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

Κατάργηση του θεσμού της αναστολής σύμβασης εργασίας. Να πληρώνονται κανονικά οι εργαζόμενοι τον μισθό τους και να ενισχυθούν από το Κράτος μόνο οι επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι επιχειρηματικοί όμιλοι που κερδοφορούν.

Εδώ και τώρα, να αποσυρθεί το χουντικής έμπνευσης νομοσχέδιο που μετατρέπει σε ιδιώνυμο τη συλλογική, συνδικαλιστική δράση και ουσιαστικά απαγορεύει την απεργία. Δεν πρόκειται να το εφαρμόσουμε! Θα το καταργήσουμε στην πράξη!

ΑΠΟΧΗ από κάθε ηλεκτρονική ψευδοψηφοφορία σε όλο το Δημόσιο για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Δεν καταθέτουμε ψηφοδέλτια, αποσύρουμε αυτά που ήδη κατατέθηκαν.

Να αποσυρθεί το αντεργατικό νομοσχέδιο έκτρωμα Βρούτση.

Να σταματήσει η καραντίνα και η υποβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Έχουμε την άμεση ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να υπερασπιστούμε την Δημόσια Υγεία και τα εργατικά δικαιώματα χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, όπως πράττει η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ  που τηρεί άκρα του τάφου σιωπή συνυπογράφοντας πλήρως τα νομοσχέδια της Ν.Δ και του ΣΕΒ.

Δεν έχουν το δικαίωμα να μας γυρίσουν έναν αιώνα πίσω!!!

Τα Μέλη της Διοίκησης του ΕΚΗ
     Τσαγκαράκης Μανόλης – Μαματζάκης Βαγγέλης