ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντιδράσεις απο τις σχολικές καθαρίστριες για την απόφαση του Δήμου Ρεθύμνου να μετατρέψει το καθεστώς εργασίας τους

Διαμαρτυρία στο Δημαρχείο Ρεθύμνου (φώτο αρχείου)

Σε αιχμηρή ανακοίνωση με φόντο την κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί της Δευτέρας στο Δημαρχείο Ρεθύμνου, προχώρησαν οι σχολικές καθαρίστριες που όπως τονίζουν είδαν “εν μια νυκτί” τις συμβάσεις εργασίας τους να μετατρέπονται σε ημιαπασχόληση, κάτι που φυσικά συμπαρασύρει και τις αποδοχές τους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Μοναδική πρωτοτυπία του δήμου μας η προκήρυξη θέσεων σχολικών καθαριστριών για τη νέα σχολική σαιζόν.

Ο κος Δήμαρχος, η κα Αντιδήμαρχος κα Γκίκα και το Τμήμα Παιδείας στο Ρέθυμνο αποφάσισαν εν νυκτί και χωρίς καμία συνεννόηση με τον κλάδο από τη μια να υποβαθμίσουν την καθαριότητα στα σχολεία και από την άλλη να υποβιβάσουν τη ζωή 50 καθαριστριών από μόνιμες να τις μετατρέψουν σε ημιαπασχολούμενες με το μισό μισθό.
Η άξια λόγου πρωτοτυπία τους όμως είναι ότι αποφάσισαν να είμαστε ο μόνος μεγάλος δήμος χωρίς καμιά καθαρίστρια πλήρους απασχόλησης. Σε ελάχιστο χρόνο αποφάσισαν για 50 οικογένειες να κοπεί στο μισό ο οικογενειακός προϋπολογισμός τους αδιαφορώντας για τις ζωές τους αν έχουν δάνεια προβλήματα κτλ.

Οι περισσότερες από εμάς ανήκουμε σε ευάλωτες ομάδες και εργαζόμαστε σε αυτό το χώρο 10 με 20 χρόνια. Είναι τρομακτικό και ηθικά απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει να αποφασίζει η δημοτική αρχή από τη μια στιγμή στην άλλη να υποβιβάζει και να απαξιώνει με αυτό τον τρόπο τις ζωές και την εργασία μας.
Μπορεί η κυβέρνηση και ο υπουργούς κος Βοριδης να έδωσε το οκ στους δήμους και να υποβίβασε τον τομέα της εργασίας χωρίς να χρηματοδοτεί ζωτικούς τομείς όπως υγεία και παιδεία αλλα ήταν επιλογή της δημοτικής αρχής Ρεθύμνου να ενστερνιστεί τα “προνόμια” που τους παρέδωσε ο υπουργός εσωτερικών και μάλιστα με μεγάλο ζήλο.

Η απόδειξη είναι ότι οι περισσότεροι δήμοι προσανατολίστηκαν να πάρουν όλες τις καθαρίστριες πλήρους και μερικές ακόμα όσες μπόρεσαν ο κάθε δήμος.

Είναι ντροπή για το δήμο Ρεθύμνου να απαξιώνει καθαρίστριες και πολίτες στο θέμα της καθαριότητας στα σχολεία. Γιατί σχολική κοινότητα είμαστε όλοι οι πολίτες στο Ρέθυμνο γονείς ,μαθητές και εκπαιδευτικοί. Όλοι έχουμε παιδιά στα σχολεία.

Τωρα θα μας πείτε αγαπητοί μας συμπολίτες αφού η κυβέρνηση δεν δίνει ούτε ευρώ παραπάνω ποια θα ήταν η καλύτερη λύση; Είναι πάρα πολύ απλό. Ότι κάνουν όλοι οι άλλοι. Παίρνουν προσωπικό με τις περυσινές συνθήκες και κάνουν ότι καλύτερο μπορούν από ιδίους πόρους .Δεν πετάνε στον καιάδα γυναίκες που εργάζονται στο χώρο 20 χρόνια και είναι κοντά στη σύνταξη μετατρέποντας το ωράριο τους αναγκαστικά απογευματινό αφήνοντας πάλι τα σχολεία εκτεθειμενα.
Εξ άλλου αν κάνουμε μια απλή αριθμητική πράξη ο καθένας μπορεί να δει οτι 50 πλήρους απο πέρυσι μεταφράζονται σε 100 μερικής συν 25 μερικής που είχαμε πέρυσι περίπου 125 και οχι 94 που προκήρυξαν για φέτος Αν τώρα ποντάρουν ότι θα κάνουμε την ίδια δουλειά στις μισές ώρες γελιούνται. θα κάνουμε τη μισή δουλειά όπως ορίζει ο νόμος. 18 αίθουσες το μάξιμουμ οι πλήρους και 8 αίθουσες οι μερικής απασχόλησης.

Μετά από τέτοια απαξίωση ως προς τις ζωές μας τους ενημερώνουμε ότι οι Αγ. Τερέζες μας τελείωσαν.
Ο δήμος μας επιβάλλεται να δείξει ένα κοινωνικό πρόσωπο και μια κοινωνική πολιτική ικανοποιητική και αντάξια των πολιτών του. Τους ενημερώνουμε ότι δεν είμαστε μόνες και ξεκινάμε αγώνες για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Έχουν την ευκαιρία να διορθώσουν αυτό που χωρίς πολλή σκέψη ξεκίνησαν Ζητάμε μόνιμη εργασία πλήρους απασχόλησης για όλες και αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες».

Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Ρεθύμνου για τις σχολικές καθαρίστριες

«Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στην συγκέντρωση του σωματείου σχολικών καθαριστριών Ρεθύμνου την Δευτέρα 9 Αυγούστου, στις 10.00 το πρωί, στο Δημαρχείο.

Η ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΘΕ ΛΑΙΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου (μέλος της ΟΓΕ) καταγγέλλει την απαράδεκτη νέα  εγκύκλιο της κυβέρνησης σχετικά με τους όρους εργασίας των σχολικών καθαριστριών, η οποία «λύνει τα χέρια» στους Δήμους και τους επιτρέπει τη νέα σχολική χρονιά να ελαστικοποιήσουν ακόμα περισσότερο την εργασία, να αυξήσουν το ποσοστό της μερικής απασχόλησης, προσθέτοντας τη «δυνατότητα» της 2ωρης εργασίας, πέρα από την 3ωρη εργασία που ίσχυε μέχρι πέρυσι για το 40% των σχολικών καθαριστριών. Άμεσο αποτέλεσμα, πέραν των άλλων, είναι η μείωση του μισθού των εργαζομένων.

Δεν πιάνουν σε εμάς τα «παραμύθια» τους ότι τάχα θα προσληφθεί περισσότερο προσωπικό καθαριότητας για το σχολικό έτος 2021-2022, τη στιγμή που η κυβέρνηση δεν αυξάνει ούτε ένα ευρώ τη σχετική χρηματοδότηση. Αυτό που σκοπεύουν να κάνουν είναι να μοιράσουν την φτώχεια και την ανεργία στους εργαζόμενους της καθαριότητας και ας ‘’καμώνονται’’ ότι νοιάζονται για την υγεία της σχολικής κοινότητας.

Όλες εμείς, οι γυναίκες του καθημερινού μόχθου, δεν θα ανεχτούμε τα παιδιά μας εν μέσω πανδημιας να επιστρέψουν στα σχολεία με λιγότερο προσωπικό καθαριότητας, κακοπληρωμένο, που να τρέχει από το ένα σχολείο στο άλλο για να καλύψει τα κενά η να τρέχει να καθαρίσει και να απολυμαίνει ένα σχολικό συγκρότημα σε δύο ώρες! Δεν θα ανεχτούμε να μην υπάρχει προσωπικό κατά την διάρκεια λειτουργίας του σχολείου, για συχνή και επαναλαμβανόμενη καθαριότητα και απολύμανση σε τουαλέτες, αίθουσες κλπ. Για ακόμη μια χρονιά στέλνουμε τα παιδιά μας σε σχολεία- υγειονομικές βόμβες, όπου το μόνο μέτρο που θα πάρει η κυβέρνηση είναι το «άνοιξε- κλείσε» των σχολικών μονάδων με δραματικές επιπτώσεις για τα παιδιά μας!

Φτάνει πια! Ως εδώ!

Η μοναδική ρεαλιστική λύση τόσο στο πρόβλημα της επαρκούς καθαριότητας των σχολείων όσο και στο εργασιακό ζήτημα των εργαζομένων είναι η άμεση μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών σε όλα τα σχολεία με πλήρη εργασία και επιπλέον προσλήψεις για να καλυφθούν όλα τα κενά σε όλα τα σχολεία.

Η καθαριότητα των σχολείων δεν αφορά μόνο τις καθαρίστριες – στές, αφορά όλη τη σχολική κοινότητα. Μαζί με τους καθηγητές, τους δασκάλους, τους γονείς είναι ανάγκη να δυναμώσει σήμερα ο αγώνας για σταθερή-μόνιμη δουλειά. Είναι ο μόνος δρόμος που μπορεί να σπάσει οριστικά τις αλυσίδες της ομηρίας που ζουν κάθε χρόνο οι εργαζόμενες στη σχολική καθαριότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο καλούμε όλες τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να στηρίξουν τον αγώνα των σχολικών καθαριστριών και την κινητοποίηση την Δευτέρα 9 Αυγούστου , στις 10.00 το πρωί , στο Δημαρχείο.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

  • Ανανέωση όλων των συμβάσεων με πλήρη εργασία χωρίς τα 3ωρα και 2 ωρα της μερικής απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους.
  • Πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με πλήρη εργασία.
  • Μετατροπή όλων των συμβάσεων σε μόνιμη απασχόληση, χωρίς όρους προϋποθέσεις και αποκλεισμούς εργαζομένων.
  • Μετατροπή των ενσήμων σε Βαρέα Ανθυγιεινά για την περίοδο 2013-2019 (οι καθαρίστριες των σχολείων είχαν ως το 2013 ΒΑΕ και επανήλθαν σ’ αυτά το 2020).
  • Καμία Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καμία ΚΟΙΝΣΕΠ στα σχολεία.

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα και τη διεκδίκηση

Των σύγχρονων αναγκών μας»!