ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Αντιδράσεις σωματείων για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο: «Αγώνας για αυτά που πραγματικά μας ανήκουν, ενάντια σε κυβερνήσεις και εργοδότες»

Κοινή ανακοίνωση για το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση εξέδωσαν συνδικάτα, σωματεία και σύλλογοι του Ρεθύμνου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Με το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Κάνει σοβαρή προσπάθεια με την προπαγάνδα της και τα ψέματά της να μας πείσει ότι το νομοσχέδιο θα είναι προς όφελος όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων. Διατρανώνουμε την θέλησή μας ότι δεν θα επιτρέψουμε να περάσει αυτό το νομοσχέδιο, θα παλέψουμε για να το ανατρέψουμε, από αύριο κλιμακώνουμε τη μάχη.

Η σημερινή κυβέρνηση κρύβει ότι στρατηγικός στόχος όλων των κυβερνήσεων και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μέχρι σήμερα ήταν η απαλλαγή του κράτους από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης και η δημιουργία κεφαλαιοποιητικού συστήματος ασφάλισης. Με αυτό τον τρόπο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, το μεγάλο κεφάλαιο θα βάλουν χέρι στις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Θα μπορούν να αξιοποιούν τα δικά μας χρήματα, τον ιδρώτα μας για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη.

Αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι ξεκομμένο από την επίθεση που δεχόμαστε στους μισθούς, τις Συλλογικές Συμβάσεις, στο δικαίωμα στην απεργία και στη συνδικαλιστική δραστηριότητα. Απαιτούν από εμάς να γίνουμε πιο φθηνοί για να μπορούν οι εργοδότες, οι επιχειρηματικοί όμιλοι να αποκομίζουν τεράστια κέρδη από τη δουλειά μας.

Σήμερα μάλιστα εμφανίστηκε και η ηγεσία της ΓΣΕΕ με δελτίο Τύπου της για το νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση. Ποιο είναι το πρόβλημα της; Ότι έχει δυσαρεστηθεί, όπως αναφέρει, γιατί δεν προηγήθηκε του νομοσχεδίου εξαντλητικός διάλογος, τονίζοντας λίγο μετά ότι ζητά αξιοποίηση της πρότασης της για σύσταση εθνικού επαγγελματικού ταμείου. Αυτό που συμφώνησε δηλαδή με τους εργοδότες όταν υπέγραψαν την κατάπτυστη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση.

Από εκεί που δεν θα πάρει έγκριση η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι από τους εργαζόμενους. Συσπειρωμένοι στα Συνδικάτα τους, τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες τους θα δώσουμε μαζικούς, μακροχρόνιους αγώνες για να μην περάσουν αυτά τα μέτρα. Θα αγωνιστούμε για να καταργήσουμε όλους τους αντεργατικούς αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφίσει μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις.

 Για αυτό καμιά εμπιστοσύνη σε αυτές τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ που βάζουν πλάτη να περάσουν οι σχεδιασμοί των εργοδοτών του ΣΕΒ, κάτω από τη λογική της ανταγωνιστικότητας και της αντοχής του συστήματος. Έχουν πάρει διαζύγιο εδώ και καιρό από τα συμφέροντα και τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων, το απόδειξαν με τη στάση τους στις μεγαλειώδες κινητοποιήσεις των εργαζομένων το προηγούμενο διάστημα.

Πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας, ο υπουργός κ. Χατζηδάκης προχώρησαν στην εφαρμογή του απαράδεκτου νόμου για τη συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία. Θυμάστε πόσα ψέματα μας αράδιαζαν. Ότι καταστροφολογούμε, ότι ο νόμος έχει θετικά σημεία. Βέβαια δεν τα έλεγε μόνο η κυβέρνηση. Παρά τα μεγάλα λόγια, τα ίδια είπαν με τις πράξεις τους ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που ψήφισαν τα μισά του άρθρα.

Και τώρα που έρχονται να τον εφαρμόσουν ξεκινάνε από το χτύπημα της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης γιατί αυτή είναι η προτεραιότητά τους. Θέλουν να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου. Να βάλουν εμπόδια στη συζήτηση και επαφή με τους εργαζόμενους, στη διεκδίκηση για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, στη μάχη για να υπογραφούν ικανοποιητικές ΣΣΕ, να βάλουν φραγμό στην οργάνωση των εργαζόμενων με τα Σωματεία τους.

Νομίζουν ότι οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 10ωρα χωρίς να πληρώνονται και δεν θα αντιδράσουν επειδή το είπε ο Χατζηδάκης; Πιστεύουν ότι οι εργαζόμενοι όταν δεν θα έχουν που να μείνουν ή να πάρουν βασικά είδη για να ταΐσουν τα παιδιά τους, επειδή τα νοίκια και οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα, θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια, επειδή έτσι τα συμφώνησαν η ΝΔ κι ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή;

Κούνια που τους κούναγε, τους δίνουμε ξεκάθαρα το μήνυμα ότι αυτός ο νόμος δεν θα περάσει, θα μείνει στα χαρτιά, θα σταθούμε ανυποχώρητα απέναντι σε κυβερνήσεις και εργοδότες που θα βάλουν εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση και τους αγώνες. Αυτό το μήνυμα έδωσαν οι εργαζόμενοι μαζί με τα Σωματεία τους στις 28 Νοέμβρη, στις 6 Μάη, στις 10 και 16 Ιούνη με τις μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Αυτός είναι ο δρόμος, δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να μπορέσουμε εμείς οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουμε αυτά που πραγματικά μας ανήκουν, ενάντια σε κυβερνήσεις και εργοδότες.

Για αυτό απευθυνόμαστε σε κάθε εργαζόμενο, σε κάθε συνδικαλιστική οργάνωση, σε κάθε τίμιο συνδικαλιστή να συ στρατευθούμε, να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανασύνταξης και αντεπίθεσης του εργατικού κινήματος.

Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη για όλους μας. Δεν δίνει περιθώρια σε κανέναν για να μην πάρει θέση.

Να πάρουμε θέση για τη ζωή μας και να μην τους αφήσουμε να τη βάζουν όπως και την υγεία μας στο ζύγι του «κόστους-οφέλους», ούτε να μετακυλύουν τις ευθύνες τους στην ατομική ευθύνη, όπως κάνουν και στην πανδημία.

Οι εργαζόμενοι δεν διαχωριζόμαστε ο ένας από τον άλλον. Με τους μόνους που διαχωριζόμαστε είναι με τα αφεντικά μας. Δεν θα επιτρέψουμε τη δική μας ανάγκη που είναι η προστασία της υγείας μας να την επικαλούνται για να μας απολύουν.

Αν νοιάζονταν γι αυτήν δεν θα πηγαίναμε στη δουλειά σαν σαρδέλες μέσα στα λεωφορεία. Δεν θα υπήρχαν χώροι δουλειάς που οι ιστορίες των εργαζομένων ξεκινάνε “ότι κάποτε υπήρχε κι εδώ γιατρός εργασίας” λες και μιλάνε για δεινοσαύρους.

Όλα τα Σωματεία, τα Συνδικάτα, οι εργαζόμενοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της Υγείας, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος, επίταξη των ιδιωτικών κλινικών, μέτρα σε εργασιακούς χώρους και ΜΜΜ.

Από αύριο κλιμακώνουμε τη μάχη για την ικανοποίηση των δικών μας συμφερόντων. Τις ζωές μας εμείς θα τις σώσουμε. Συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας. Οργώνουμε κάθε χώρο δουλειάς, συζητάμε με τους εργαζόμενους να συστρατευθούν ενάντια σε κυβερνήσεις και εργοδότες».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ