ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Αντιδράσεις στη νότια Κρήτη για την παρουσία κρουαζιερόπλοιων

Έντονες αντιδράσεις έχουν προκληθεί στη νότια Κρήτη από την παρουσία ιταλικών κρουαζιερόπλοιων στα ανοιχτά του νησιού, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τη δυνατότητα αποβίβασης ασθενών με κορονοϊό.

Τις τελευταίες μέρες παραμένουν στα διεθνή ύδατα νότια της Κρήτης τα κρουαζιερόπλοια Costa Μediterranea και του Aidablu, ενώ πρόσφατα στην ίδια περιοχή βρέθηκε και το κρουαζιερόπλοιο Costa Victoria από το οποίο αποβιβάστηκε μια ασθενής με κορονοϊό η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο Βενιζέλειο νοσοκομείο Ηρακλείου.

Το ενδεχόμενο να αποβιβαστούν κι άλλοι επιβάτες με κορονοϊό έχει προκαλέσει την αντίδραση της δημοτικής αρχής Φαιστού, η οποία έφτασε στο σημείο να αποκλείσει και δρόμους κοντά στους Καλούς Λιμένες, όπου πιθανώς να αποβιβάζονταν ασθενείς. Ο δήμαρχος Φαιστού πάντως, σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ έκανε λόγο για «συμβολική κίνηση» ωστόσο ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η χρήση της περιοχής ως χώρου αποβίβασης πιθανών κρουσμάτων.

«Αν ισχύει κάτι τέτοιο δεν θα το επιτρέψουμε. Αφήσαμε να γίνει με την γυναίκα από την Αργεντινή, αλλά ως εκεί. Έχουμε λίγα κρεβάτια στις ΜΕΘ των νοσοκομείων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του Λιμεναρχείου πάντως έχει τονιστεί ότι τα δύο κρουαζιερόπλοια πλέουν σε διεθνή χωρικά ύδατα, ενώ υπογραμμίστηκε ότι οι λιμενικοί εφαρμόζουν τις κεντρικές οδηγίες, καθώς η Ελλάδα έχει ήδη απαγορέψει τον κατάπλου κρουαζιερόπλοιων σε όλα τα λιμάνια της χώρας με μόνη εξαίρεση την περίπτωση βλάβης ή ανεφοδιασμού.

Μεταφορά ασθενών από ιδιώτες

Σε ότι αφορά την ΠΝΠ που προβλέπει την εθελοντική συνδρομή ιδιωτικών σκαφών για τη μεταφορά ασθενών με κορονοϊό, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της κυβέρνησης στις 30 Μαρτίου, ενώ προβλέπεται ακόμα και η επίταξη ιδιωτικών σκαφών για τη διακομιδή ασθενών με κορονοϊό, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη.

Ήδη οι κατά τόπους λιμενικές αρχές έχουν ζητήσει από τους ιδιώτες της περιοχής τους να δηλώσουν εάν προσφέρουν οικειοθελώς τα πλωτά τους μέσα για την μεταφορά ασθενών σε νοσοκομεία ενώ συντάσσουν και σχετικούς καταλόγους των ιδιωτικών επιβατηγών σκαφών και των χειριστών τους, οι οποίοι στέλνονται στη Γενική Γραμματεία Υπηρεσιών Υγείας και στο ΕΚΑΒ.

Στις περιπτώσεις πάντως που δεν υπάρχει οικειοθελώς προσφερόμενο ιδιωτικό πλωτό μέσο, η τοπική Λιμενική Αρχή μπορεί να επιτάξει τα κατάλληλα ιδιωτικά σκάφη από τις λίστες των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, ενώ προβλέπεται και αποζημίωση χρήσης τους σε δεύτερο χρόνο.

Πάντως, σύμφωνα με το Λιμεναρχείο Ηρακλείου ακόμη δεν έχουν εκδοθεί οι υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν τις λεπτομέρειες αυτών των διακομιδών.

πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.