ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αντιφασιστική εκδήλωση από πρωτοβάθμια σωματεία με αφορμή την δίκη της Χ.Α.

anti-fasistiko-29-5Έπειτα από πολλά χρόνια προκλητικής ασυλίας και ολιγωρίας των διωκτικών Αρχών, στις 20 Απρίλη, στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, άρχισε η δίκη της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Πρόκειται για δίκη-ορόσημο, τουλάχιστον για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί παρά τα συντριπτικά στοιχεία σε βάρος της Χρυσής Αυγής, από την επίθεση κατά του φοιτητή Δημήτρη Κουσουρή, το 1998, ως την δολοφονία του Σαχτζάτ Λουκμάν, το 2013, είναι η πρώτη φορά που η ηγεσία της τίθεται ενώπιον της Δικαιοσύνης ως αυτό που πραγματικά είναι: μια εγκληματική οργάνωση με ρατσιστικό κίνητρο, και όχι απλώς ένα “νόμιμο πολιτικό κόμμα” όπως η ίδια ισχυρίζεται παραπλανητικά. Δεύτερον, γιατί παρά το σημαντικό πλήγμα που δέχτηκε η Χρυσή Αυγή μετά τη δίωξή της, την επομένη της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, τα πρόσφατα κρούσματα νεοναζιστικής βίας (στα Χανιά, την Ηλεία και τον Πειραιά) δείχνουν ότι το αντιφασιστικό κίνημα οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση.

Η παραπομπή σε δίκη 69 ηγετικών στελεχών της οργάνωσης (και του συνόλου της κοινοβουλευτικής της ομάδας), με την κατηγορία της συγκρότησης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ανοίγει το δρόμο για την καταδίκη της συμμορίας, που ήδη έχει καθυστερήσει ανεπίτρεπτα. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει η ηγεσία τους δεν έχουν να κάνουν με ποινικοποίηση του νεοναζιστικού φρονήματος, αλλά με την εγκληματική στρατιωτική δράση των Ταγμάτων Εφόδου, που περιγράφεται στο καταστατικό της Χρυσής Αυγής και μαρτυρά τους δεσμούς της με την ναζιστική ιστορική “κληρονομιά”. Σε όλη τη δεκαετία του ’90, αλλά και πρόσφατα, τα στελέχη της δεν έχαναν ευκαιρία να αποδεικνύουν τους δεσμούς αυτούς: άλλοτε ανοιχτά, με αρθρογραφία στα έντυπά τους, άλλοτε με προκλητικούς υπαινιγμούς, για να καταλαβαίνουν οι μυημένοι – και σε κάθε περίπτωση με τη βίαιη ναζιστική δράση στο δρόμο, σε βάρος, μεταναστών, αγωνιστών του κινήματος, συνδικαλιστών και ΛΟΑΤ ατόμων.

Ο νεοναζισμός είναι εγκληματικό, πολιτικό και κοινωνικό φαινόμενο, άρα για την ήττα του δεν αρκεί η καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής. Το πόσο σημαντική είναι, όμως, αυτή η καταδίκη το δείχνει η τεράστια μείωση των επιθέσεων των Ταγμάτων Εφόδου μετά το 2013, την οποία επιβεβαιώνει το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Χάρη στη δίωξη του ηγετικού της πυρήνα, εξάλλου, ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων ή εν δυνάμει υποστηρικτών της Χρυσής Αυγής αντιλήφθηκε αυτό που ισχυριζόταν για περισσότερες από δύο δεκαετίες το αντιφασιστικό κίνημα: ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι αντισυστημική δύναμη, αλλά ένα κόμμα, με ισχυρές διασυνδέσεις στους κρατικούς μηχανισμούς και το πολιτικό σύστημα (βλ. υπόθεση Μπαλτάκου).

Η δίκη αν και θα έπρεπε να διεξάγεται κανονικά από τις 20 Απρίλη, έχει πάρει πολλές αναβολές. Θα χρειαστεί η έδρα και οι παράγοντες της δίκης να μην αποδεχτούν αυτό το παιχνίδι κωλυσιεργίας και την απόπειρα της Χρυσής Αυγής να μη μπει στην ουσιαστική διαδικασία εξέτασης των εγκληματικών της ενεργειών. Οι δημοκρατικοί πολίτες, το αντιφασιστικό κίνημα και οι εργαζόμενοι, όλες και όλοι αυτοί που συνέβαλαν για να σταματήσει η ασυλία των νεοναζί ως και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, οφείλουν να σταθούν δίπλα στην πολιτική αγωγή και τους μάρτυρες κατηγορίας και να εγγυηθούν τη δημοσιοποίηση της δίκης. Το Υπ. Δικαιοσύνης οφείλει να εγγυηθεί την μεταφορά της δίκης από την ακατάλληλη αίθουσα του Κορυδαλλού σε χώρο που να είναι κεντρικός και κατάλληλος, όπου δε θα δημιουργούνται προσκόμματα στην πρόσβαση και την δημοσιότητα της διαδικασίας, χωρίς αυτό να σημάνει την αναβολή μιας δίκης που ήδη καθυστέρησε ανεπίτρεπτα.

Το έδαφος για την άνοδο των νεοναζί καλλιέργησαν η κρίση και για χρόνια ένας διάχυτος ρατσισμός και σεξισμός, ο καθημερινός εκφοβισμός των αδύναμων και των διαφορετικών στο σχολείο, το μίσος για τους ξένους εργαζόμενους, ο εθνικισμός και ο μιλιταρισμός που εκπαιδεύουν χρόνια τώρα χιλιάδες στελέχη των κρατικών μηχανισμών. Η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποίησε και οργάνωσε πολιτικά τις τάσεις αυτές. Η πρώτη φορά που η ρατσιστική ομάδα οδηγείται ως τέτοια μπροστά στα δικαστήρια, πρέπει να σφραγιστεί από το δικό μας μαχητικό παρόν.

Να καταδικαστούν οι νεοναζί εγκληματίες.
Καμία περαιτέρω αναβολή της δίκης της Χ.Α.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΜΑΙΟΥ – ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ – 8 μ.μ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ: «ΤΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ  ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ»
Εισηγητής: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ (Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χ.Α.)

ΣΥΝΑΥΛΙΑ: XNAPIA (HIP-HOP) – ΑΠΟΣΠΕΡΙΤΗΣ (ΕΝΤΕΧΝΟ)

Σωματεία: Καθηγητών, Διοικητικών Πανεπιστημίου, Εφοριακών, Δασκάλων, Νοσοκομειακών Γιατρών.