ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Αντιπρύτανης Χρήστος Φλώρος: «Να μειωθεί ο ΦΠΑ από 24% σε 15%»

Σε πρόσφατη δημοσίευση στο Money Review της Καθημερινής, ο Αντιπρύτανης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και Καθηγητής Χρηματοοικονομικής Δρ. Χρήστος Φλώρος επισημαίνει ότι ο ρόλος της φορολογίας των προϊόντων και υπηρεσιών είναι σημαντικός και επομένως θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ ώστε να βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία της οικονομίας.

Ο υψηλός-κανονικός συντελεστής ΦΠΑ που είναι 24% στην Ελλάδα, είναι πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ και της Ευρώπης.

Με δεδομένο τα υψηλά κόστη των πρώτων υλών λόγω και των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα, την ενεργειακή κρίση και την αύξηση του πληθωρισμού που ήρθαν αναπάντεχα μέσα στο 2021, θα πρέπει να εφαρμοστούν νέα φορολογικά μέτρα για την υποστήριξη των καταναλωτών.

Προτείνεται ο συντελεστής ΦΠΑ 24% να μειωθεί άμεσα σε 15% για τουλάχιστον 6 μήνες ώστε να απορροφηθούν οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων αυτών λόγω των ανατιμήσεων. Με τη μείωση του ΦΠΑ οι καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν άμεσα τα κεφάλαια που θα εξοικονομήσουν για επιπλέον δαπάνες με στόχο να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα. Όπως τονίζεται στο άρθρο, μέσω της μείωσης φορολογίας των προϊόντων από 24% σε 15% θα ενισχυθούν τα έσοδα των επιχειρήσεων και η αγορά εργασίας, ενώ θα έρθει πιο γρήγορα η ανάκαμψη στην οικονομία μας.

Αρκεί η μείωση αυτή να περάσει γρήγορα στις τιμές των προϊόντων προς όφελος των καταναλωτών, που σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης, θα μιλάμε για αποτελεσματική φορολογική πολιτική σε περίοδο οικονομικής αβεβαιότητας. Είναι σημαντικό ότι, οι φορολογικές περικοπές βοηθούν στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ μπορεί να είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της ανάκαμψης και της μακροπρόθεσμης οικονομικής επιτυχίας και ευημερίας.