ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

«Απαράδεκτη η απόφαση λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης» λένε οι γονείς των μαθητών στο Αρκαλοχώρι

Η Ομοσπονδία Γονέων Κρήτης μαζί με τους Συλλόγους Γονέων των σχολείων του Αρκαλοχωρίου συντάσσουμε το παρόν υπόμνημα προς όλους τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να λυθούν χωρίς άλλη καθυστέρηση τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκύψει σε όλες τις οικογένειες με τον καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στο Αρκαλοχώρι.

Όλοι εμείς οι σεισμόπληκτοι γονείς ζούμε μαζί με τα παιδιά μας μια πρωτοφανή κατάσταση αφού στην πλειοψηφία μας έχουμε μείνει άστεγοι και αρκετοί από εμάς χωρίς δουλειά. Μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες προστίθενται και οι πολλές δυσκολίες της εκπαίδευσης των παιδιών μας που έμειναν χωρίς σχολεία, αφού όλα έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και έχουν κριθεί ακατάλληλα για να στεγάσουν τους μαθητές.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η απόφαση λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης στους μαθητές της δευτεροβάθμιας. Έχουμε ήδη την εμπειρία 2 χρόνων τηλεκπαίδευσης λόγω της πανδημίας που οδήγησε σε τεράστια μαθησιακά κενά, ενώ το γεγονός ότι τα παιδιά μας στη δεδομένη στιγμή δεν έχουν στέγη, διαβάζουν στις σκηνές και στα αυτοκίνητα, καθιστά το ζήτημα της τηλεκπαίδευσης τραγελαφικό!

Τις τελευταίες μέρες άρχισαν να λειτουργούν τα δια ζώσης μαθήματα των δυο δημοτικών σχολείων του Αρκαλοχωρίου σε 15 οικίσκους που τοποθετήθηκαν, ενώ παραμένουν ακόμα εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας το Γυμνάσιο, το Λύκειο, το ΕΠΑΛ και το ειδικό σχολείο. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά της Γ΄ που στο τέλος της φετινής χρονιάς θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ.

Η αγωνία όλων μας αυτή τη στιγμή είναι πώς άμεσα χωρίς τα παιδιά να χάνουν άλλο χρόνο από την εκπαιδευτική διαδικασία θα μπουν μέσα σε ασφαλή κτίρια χωρίς να απομακρυνθούν από την περιοχή, είτε με την τοποθέτηση όσων οικίσκων είναι απαραίτητοι για να στεγάσουν όλους τους μαθητές, είτε με την αξιοποίηση χώρων και άλλων κοντινών σχολείων που έχουν κριθεί κατάλληλα.

Η απαραίτητα αυτή προσωρινή λύση θα πρέπει να πηγαίνει παράλληλα με ένα κατεπείγον ολοκληρωμένο σχέδιο ανέγερσης νέων σχολείων όπου χρειάζεται και με πλήρη αποκατάσταση των ζημιών των υπαρχόντων σχολείων όπου αυτό είναι εφικτό με βάση τις μελέτες των αρμόδιων μηχανικών.

Συγκεκριμένα ζητάμε:

 • Την άμεση διασφάλιση όλων των κατάλληλων υποδομών που θα πληρούν με ασφάλεια τη συνέχεια της δια ζώσης εκπαιδευτικής διαδικασίας. Προτεραιότητά μας είναι να δρομολογηθεί άμεσα η τοποθέτηση όσων οικίσκων είναι απαραίτητοι σε ασφαλή μέρη (όχι στις αυλές των σχολείων) ώστε η εκπαιδευτική διαδικασία να γίνεται για όλα τα παιδιά σε πρωινή βάρδια. Επιπλέον να αξιοποιηθεί άμεσα το Πολιτιστικό Πολύκεντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρκαλοχωρίου Καστελλίου και Βιάννου για να στεγάσει εδώ και τώρα τους μαθητές του Λυκείου, Γενικού και ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, που βιώνουν την πιο δύσκολη περίοδο της μαθητικής τους ζωής. Ακόμα να εξεταστεί αν μπορούν να αξιοποιηθούν ως προσωρινή και άμεση λύση με τις κατάλληλες επισκευές τα σχολεία που υπάρχουν στα χωριά Παναγιά, Πατσίδερο, Νιπηδητό.
 • Την εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών σε όσους χώρους μεταστεγαστούν προσωρινά τα σχολεία, με την ευθύνη της Περιφέρειας.
 • Την εξασφάλιση δωρεάν γευμάτων στα σχολεία με κρατική χρηματοδότηση και με ευθύνη του Δήμου.
 • Την πλήρη αποκατάσταση όλων των ζημιών των σχολείων με βάση τις μελέτες των μηχανικών και των σύγχρονων κανονισμών.
 • Την κατεπείγουσα μελέτη για την ανέγερση νέων σχολείων με 100% κρατική χρηματοδότηση. Συγκεκριμένα θεωρούμε ότι τα κτίρια του 1ου Δημοτικού Αρκαλοχωρίου και του Γυμνασίου που έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα δεν μπορούν να στεγάσουν πλέον μαθητές και πρέπει να ανεγερθούν νέα με βάση τις σύγχρονες προδιαγραφές.
 • Την παύση της τηλεκπαίδευσης. Η διαδικασία αυτή εντείνει την ανισοτιμία στους μαθητές, δημιουργεί μαθητές δυο ταχυτήτων, καθώς κάποιοι προχωρούν στη διδακτέα ύλη και κάποιοι παίρνουν απουσίες και συσσωρεύουν τεράστια μαθησιακά κενά.
 • Ειδικότερα για τη Γ΄ Λυκείου να υποστηριχθεί με ενισχυτική διδασκαλία, επιπλέον οικίσκους για αναγνωστήρια, ποσόστωση στις πανελλαδικές εξετάσεις, η οποία να παραταθεί μέχρι ν’ αποφοιτήσει και η φετινή Α΄ Λυκείου και κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων. 

Επιπλέον, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλη καθυστέρηση για την κάλυψη βασικών αναγκών των οικογενειών μας:

 • Να αποζημιωθούμε στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί η περιουσίες μας, ώστε να ξαναφτιάξουμε τα σπίτια μας και τα μαγαζιά μας χωρίς δάνεια και άλλους όρους.
 • Μέχρι τότε να μη μείνει καμία οικογένεια χωρίς σπίτι, να εγκατασταθούμε όλοι σε οικίσκους στα χωριά μας , χωρίς αποκλεισμούς, με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για εμάς και τα παιδιά μας.
 • Να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση σε όσους από εμάς χάσαμε τη δουλειά μας και σε όσους είμαστε άνεργοι, ή χάνουμε εισόδημα επειδή δεν λειτουργεί το μαγαζί μας, ώστε να μπορέσουμε να επιβιώσουμε αξιοπρεπώς και να στηρίξουμε τα παιδιά μας να επανέλθουν σιγά σιγά σε μια φυσιολογική καθημερινότητα.
 • Απαλλαγή πληρωμών σε ΔΕΗ, τηλεφωνία, ύδρευση,  ΕΝΦΙΑ,  καθώς και διαγραφή χρεών για το 2021 σε τράπεζες και εφορία για όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση.

Αρκαλοχώρι, 23/10/2021

Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων του Αρκαλοχωρίου:

1ου Δημοτικού Σχολείου

2ου Δημοτικού Σχολείου

Γυμνασίου

Γενικού Λυκείου

ΕΠΑΛ