ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Απεγκλωβισμοί και διακοπές ρεύματος στην Κρήτη – Δύσκολες ώρες για τους σεισμόπληκτους

Η Κρήτη είναι μία από τις περιοχές της χώρας που βρίσκεται σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας, ενώ η κακοκαιρία «Ελπίδα» αναμένεται να την πλήξει με σφοδρότητα και σήμερα.

Ήδη έχουν καταγραφεί μια σειρά από προβλήματα, ενώ οι Αρχές προειδοποιούν τους κατοίκους να μην εφησυχάζουν αν ο καιρός κάνει πρόσκαιρα «ανοίγματα».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, ήδη από τις 5 τα ξημερώματα έχει αρχίσει να πέφτει πυκνό χιόνι στα Ανώγεια, δοκιμάζοντας τις αντοχές του μηχανισμού του δήμου, ενώ ανάλογη είναι η εικόνα από τις 8 το πρωί και στο Οροπέδιο Λασιθίου, με το θερμόμετρο στις περιοχές αυτές να δείχνει θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

Επί ποδός είναι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε όλο το νησί, καθώς λίγο μετά τις 8 το πρωί χιόνι πέφτει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις μετακινήσεις, ενώ ήδη οι Αρχές έχουν διακόψει την κυκλοφορία στα σημεία όπου καταγράφονται τα περισσότερα προβλήματα.

Χωρίς ρεύμα παραμένουν από χθες το βράδυ τρία χωριά του δήμου Μαλεβιζίου και συγκεκριμένα η Δαμάστα, το Μάραθος και οι Γωνιές, καθώς, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος της περιοχής Μενέλαος Μποκέας έχουν σημειωθεί δύο βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ. Κλιμάκια του ΔΕΔΔΗΕ επιχειρούν προκειμένου να εντοπίσουν τις βλάβες και να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση.

Χωρίς ρεύμα έμειναν για περίπου 20 λεπτά χθες, στις 10 το βράδυ, τα Ανώγεια, λόγω βλάβης στο δίκτυο της ΔΕΗ, που όμως αποκαταστάθηκε άμεσα. Μικρής χρονικής διάρκειας διακοπές ρεύματος πραγματοποιούνται και σε ορεινά χωριά του Νομού Ρεθύμνου.

Απεγκλωβισμοί σε Ανώγεια και Λιβάδι
Επίσης, μετά την επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Λιβάδι Κρουσώνα για τον απεγκλωβισμό δύο οικογενειών με πέντε μικρά παιδιά, γύρω στις 10 το βράδυ κινητοποιήθηκε και ο μηχανισμός στο δήμο Ανωγείων για τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφου.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, ο κτηνοτρόφος είχε πάει στο ποιμνιοστάσιό του και επιστρέφοντας εγκλωβίστηκε στα χιόνια σε υψόμετρο 1.100 μέτρων. Τα εκχιονιστικά του δήμου επιχείρησαν, άνοιξαν το δρόμο και ο κτηνοτρόφος επέστρεψε σώος στο σπίτι του. Το χιόνι στα Ανώγεια πέφτει πυκνό, με αποτέλεσμα με το που διέρχονται τα εκχιονιστικά ο δρόμος να καλύπτεται ξανά αμέσως από χιόνι.

φώτο Νίκος Σαράντος

Δύσκολες ώρες για το Αρκαλοχώρι

Ξεκίνησε να χιονίζει και πάλι από το πρωί της Τρίτης στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας καθώς η κακοκαιρία «Ελπίδα» έφθασε για μία ακόμη φορά στις σεισμόπληκτες περιοχές προκαλώντας πονοκέφαλο στις αρχές αλλά και στους κατοίκους που από τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου έχουν χάσει τα σπίτια τους.

Μένουν σε σπίτια με ζημιές
Κάποιοι συνεχίζουν να μένουν σε σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές καθώς δεν έχουν που αλλού να πάνε και όλοι εύχονται το χιόνι, που ναι μεν δημιουργεί εντυπωσιακές εικόνες, να μη προκαλέσει και άλλες φθορές στις ήδη επιβαρυμένες οικοδομές από το βάρος.

Το κρύο είναι τσουχτερό και στην περιοχή ελάχιστοι κάτοικοι κυκλοφορούν στους κεντρικούς δρόμους του Δήμου.

Όσοι αναγκάστηκαν να βγουν ήταν για να αγοράσουν τα απαραίτητα για το μεσημεριανό φαγητό και φάρμακα. Ακόμα δυσκολότερες ώρες περνούν όσοι μένουν στους οικίσκους αφού σε διάφορες φάσεις δεν δούλευαν τα κλιματιστικά με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα με το πώς θα θερμανθούν.