Από την Παλαιολιθική περίοδο στην Ενετοκρατία: Έκθεση στον ναό Αγ. Φραγκίσκου στο Ρεθυμνο

αρχαιολογικό μουσείο ρεθύμνου

Επισκέψιμη θα είναι από Δευτέρα για το κοινό, προσωρινή έκθεση με σημαντικά για την ιστορία της Κρήτης εκθέματα, του αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου. 

Η Έκθεση στεγάζεται στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου, καθολικό της μονής του τάγματος των Φραγκισκανών μοναχών, ο οποίος αναστηλώθηκε την περίοδο 2003-2005 με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ. Βρίσκεται δίπλα από την πλατεία Μικρασιατών και η έκθεση περιλαμβάνει ένα μικρό δείγμα του αρχαιολογικού και ιστορικού πλούτου του Ρεθύμνου, πολλά νέα ευρήματα τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά όπως επίσης τα εκθέματα των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών χρόνων, καθώς επίσης και εκθέματα από την Αρχαία Ελεύθερνα.

Η Έκθεση δημιουργήθηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013, λόγω χρόνιων στατικών προβλημάτων του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και έως την υλοποίηση του έργου του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου.

Η χρονολογική παρουσίαση του αρχαιολογικού υλικού διαρθρώνεται σε τρεις βασικές ενότητες τους Προϊστορικούς, τους Ιστορικούς και τους Βυζαντινούς και Μεταβυζαντινούς Χρόνους και οργανώνεται στους θεματικούς άξονες του δημόσιου και ιδιωτικού βίου.

Τα εκθέματα δίνουν μια διαχρονική εικόνα της ανθρώπινης παρουσίας στο Ρέθυμνο από την Παλαιολιθική περίοδο έως και την Ενετοκρατία.

Τα εγκαίνια της Προσωρινής Έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 8 Αυγούστου και ώρα 20.00 μ.μ. από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά.

Κατά την τελετή των εγκαινίων τον Αγιασμό θα τελέσει ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, θα ακολουθήσει ξενάγηση στην έκθεση, μικρή δεξίωση στον περιβάλλοντα χώρο του ναού και μουσική εκδήλωση, με τον Αιμίλιο Πολίτη στο πιάνο.

Η είσοδος στον χώρο των εγκαινίων θα είναι ελεύθερη στο κοινό.

Center map
Get Directions