ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Απόφαση του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Βιολογίας: Καταγγελία στον πρόεδρο Βιολογίας Κρίτωνα Καλαντίδη

Καταγγελία του Φοιτητικού Συλλόγου Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης στον πρόεδρο του τμήματος Βιολογίας Κρίτων Καλαντίδη για την στάση του την περίοδο των κινητοποιήσεων και για την άρνηση του να δοθεί η εξεταστική που χάθηκε εν μέσω κινητοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, είναι ο μόνος πρόεδρος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο που δεν είναι πρόθυμος να αναπληρώσει τη χαμένη εξεταστική δείχνοντας μια τιμωρητική στάση απέναντι στους φοιτητές που αγωνίστηκαν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

«Στο τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης διαμορφώνεται μια πρωτόγνωρη και σοβαρή κατάσταση κατά την οποία ο πρόεδρος του τμήματος Κρίτωνας Καλαντίδης δεν επιτρέπει να πραγματοποιηθεί με κανέναν τρόπο η εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου που χάθηκε λόγω κινητοποιήσεων.

Ο πρόεδρος διατήρησε μια στάση απέναντι στους φοιτητές τόσο μέσα στο κίνημα όσο και σε κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα για το συγκεκριμένο ζήτημα, πλήρης απροθυμίας να συνομιλήσει και να συνδιαλλαγεί μαζί μας. Με την πρώτη ευκαιρία έσπερνε την τρομοκρατία απειλώντας για χαμένα εξάμηνα, αρνούνταν κατηγορηματικά να συναντηθεί με τους φοιτητές του κατά την διάρκεια των καταλήψεων και τόσο μέσα στα τηλεμαθήματα όσο και στην τελευταία δια ζώσης κινητοποίηση με έναν εντελώς αυταρχικό τρόπο στοχοποιούσε μέλη του συλλόγου για την πολιτική τους τοποθέτηση με το να τους αποκλείει από το μάθημα και να τους φιμώνει. Έφτασε στο σημείο να σαμποτάρει ενεργά τις διαδικασίες του φοιτητικού συλλόγου Βιολογίας, δίνοντας σαφή εντολή σε όλο το προσωπικό του κτιρίου να μην δώσει κλειδιά καμίας αίθουσας για να πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση! Ήταν ο μόνος πρόεδρος πανελλαδικά που δεν παραχώρησε αίθουσα για να πραγματοποιηθεί συνέλευση του συλλόγου! Ο ίδιος μάλιστα κατά τη διάρκεια των καταλήψεων και πριν καν ξεκινήσει το εαρινό εξάμηνο, σε μία προσπάθεια τρομοκράτησης του φοιτητικού κινήματος έκανε λόγο για χαμένα εργαστήρια και στήριζε ότι η παράταση εξαμήνου είναι παράνομη! Τελικά η παράταση δόθηκε και το εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά κόντρα στην τρομοκρατία. Μήπως τελικά ο πρόεδρος του τμήματος βλέπει επιλεκτικά τι είναι νόμιμο και τι παράνομο;

Σαν φοιτητές Βιολογίας δώσαμε έναν τεράστιο αγώνα ενάντια στην περαιτέρω υποβάθμιση του δημοσίου πανεπιστημίου υπερασπιζόμενοι τα πτυχία μας και θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και κεκτημένα, και η απάντηση του τμήματος είναι ότι πρέπει εκδικητικά και παραδειγματικά να χάσουμε την εξεταστική μας ως τιμωρία για τον αγώνα που δώσαμε! Αυτή τη στιγμή ο Πρόεδρος και το τμήμα έχουν επιλέξει ξεκάθαρα να στερήσουν από όλους τους φοιτητές του τμήματος και δη τους τεταρτοετείς το να πάρουν πτυχίο στην ώρα τους, οι οποίοι μάλιστα δεν δικαιούνται ούτε τον Ιούνιο εμβόλιμη εξεταστική! Σε μια περίοδο ακρίβειας, με τα ενοίκια και τα κόστη ζωής να είναι στα ύψη, το τμήμα επιλέγει να τιμωρεί τους φοιτητές για τον αγώνα που έδωσαν ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναγκάζοντάς τους να παρατείνουν τις σπουδές τους τουλάχιστον ένα ακόμα εξάμηνο! Μια επιλογή που θα δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να παίρνεται ελαφρά τη καρδία γιατί αφορά το μέλλον και τις ζωές των φοιτητών και στην τελική στοχεύει στο να μας αποτρέψει να κινητοποιηθούμε ξανά ενάντια σε ότι μας πλήττει! Αυτή την στιγμή το Βιολογικό αποτελεί το μόνο τμήμα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης που δεν έχει ορίσει την αναπλήρωση της εξεταστικής με πρόσχημα την ανυπαρξία του κατάλληλου νομικού πλαισίου για την εμβόλιμη ή διπλή εξεταστική. Με λίγα λόγια ο κύριος Καλαντιδης θεωρεί ότι όλα τα υπόλοιπα τμήματα τα οποία έχουν φροντίσει να αναπληρωθεί η εξεταστική είναι παράνομα! Είναι υποκριτικό να θέτει ζητήματα παρανομίας, την ίδια στιγμή που το τμήμα δεν έχει βγάλει καμιά θεσμική ανακοίνωση σχετικά με την αντισυνταγματικότητα του νόμου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και ουδέποτε έχει καταδικάσει δημόσια καμία από τις αυταρχικές κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα με στόχο να διώκει όποιον δεν υπακούει στην πολιτική της. Για τον κ. Καλαντίδη το δικαίωμα των φοιτητών να μην χάσουν την εξεταστική τους είναι παράνομο, αλλά η κυβέρνηση που καταστρατηγεί θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα, παρακάμπτει το σύνταγμα και επιτίθεται στο δημόσιο πανεπιστήμιο δεν είναι καν άξια καταγγελίας!

Ενώ πανελλαδικά στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολών οι εξεταστικές έχουν πραγματοποιηθεί ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν κανονικά, από την άλλη υπάρχει μια μερίδα διοικήσεων που εκδικητικά δεν δίνουν την εξεταστική που χάθηκε εκτελώντας εντολές του υπουργείου! Χαρακτηριστική είναι η στάση του κοσμήτορα της Νομικής σχολής ΑΠΘ Γκλαβίνη που απειλεί τους φοιτητές για χαμένη εξεταστική. Είνα, βέβαια, ο ίδιος κοσμήτορας που σαν πιστός υποστηρικτής και εγκάθετος της ΝΔ δεν  δίστασε να βάλει τα ΜΑΤ να εκκενώσουν την κατάληψη της Νομικής και να δώσει τα ονόματα των φοιτητών του στην εισαγγελία προκειμένου να διωχθούν ποινικά επειδή κινητοποιήθηκαν μέσα από τον σύλλογό τους και άρα καμία αμφιβολία δεν έχουμε για το με ποιανού το μέρος τάσσεται ανοιχτά και ξεκάθαρα ! Επομένως, ποιον στην τελική θα εξυπηρετήσει να τιμωρηθούν και οι φοιτητές του Βιολογικού επειδή κινητοποιήθηκαν την στιγμή που βλέπουμε ότι ΝΔ και αυταρχικές διοικήσεις αξιοποιούν την χαμένη εξεταστική ως αντίποινα για τους αγώνες που δόθηκαν από τους φοιτητές;

Όλον αυτόν τον καιρό ο φοιτητικός μας σύλλογος, μαζί με εκατοντάδες συλλόγους πανελλαδικά, έδωσαν έναν τεράστιο αγώνα ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, έχοντας μάλιστα την κυβέρνηση να προσπαθεί διαρκώς να μας καταστείλει, είτε απειλώντας μας με εισαγγελικές παρεμβάσεις, είτε φέρνοντας την αστυνομία στα πανεπιστήμια να σπάσουν καταλήψεις φοιτητικών συλλόγων και να προσαγαγουν φοιτητές. Απέναντι σε όλες αυτές τις προσπάθειες τρομοκράτησης και καταστολής εμείς δεν κάναμε ούτε βήμα πίσω, καταφέραμε η ΝΔ να απομονωθεί πολιτικά, καταφέρουμε να ευαισθητοποιήσουμε ολόκληρη την κοινωνία σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο, καταφέρουμε να εναντιώσουμε σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή αυταρχική τομή που επιχειρείται στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο και στην ελληνική κοινωνία! Έτσι θα συνεχίζουμε τον αγώνα μας! Κάνουμε ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε κανέναν να δράσει εκδικητικά απέναντι μας, επειδή υπερασπιστήκαμε το δημόσιο πανεπιστήμιο!

ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΊΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΚΑΜΙΑ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΘΕΙ»