Αποκαλυπτήρια του αγάλματος του τυφλού λυράρη Μανώλη Πασπαράκη

Αποκαλυπτήρια του αγάλματος του τυφλού λυράρη Μανώλη ΠασπαράκηΟ Δήμος Ανωγείων, ο Σύλλογος Φίλων των Υακινθείων Εκδηλώσεων Πολιτισμού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ανωγείων, οργανώνουν το Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00, γιορτή, με αφορμή τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Μανώλη Πασπαράκη (1911-1987).

Τα Υακίνθεια, τιμώντας τους άξονες του πολιτισμού, θεώρησαν χρέος τους να αναδείξουν την προσωπικότητα του δημιουργού της κρητικής μουσικής ιστορίας του 20ου αιώνα στον Ψηλορείτη, του «στραβού» (τυφλού λυράρη), που ενέπνευσε τις επόμενες γενιές των μουσικών των Ανωγείων.

Τα Υακίνθεια με τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου Ανωγείων, παρήγγειλαν το άγαλμα στον Καθηγητή Καλών Τεχνών του Μιλάνου Νικόλα Ζαμπόνη, ο οποίος και το φιλοτέχνησε.

Θα ακουστούν σπάνια ντοκουμέντα για τη ζωή του από μία άγνωστη συνέντευξη του 1975. Θα εμφανιστεί ο Ψαραντώνης με τη λύρα του «στραβού», ο Νικηφόρος Αεράκης και άλλοι. Θα μιλήσουν γνωστές προσωπικότητες για τη ζωή και το έργο του, ενώ την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Λουδοβίκος των Ανωγείων στο μεϊντάνι.