ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Απόσυρση του νομοσχεδίου για τα «golden boys» στον ΕΦΚΑ ζητά η αντιπολίτευση

Υπό τις έντονες διαμαρτυρίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζήτησαν την απόσυρσή του ξεκίνησε σήμερα στην Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝ.ΑΛ του ΚΚΕ και του Μέρα 25 έκαναν λόγο για κοινοβουλευτικές διαδικασίες «fast track» με στόχο να αποφύγει η κυβέρνηση τις αντιδράσεις των ασφαλισμένων.

Για «golden boys με μεγάλους μισθούς» που συνιστούν την «επιτομή της κομματικοποίησης του ΕΦΚΑ και των αντίστοιχων πελατειακών σχέσεων» έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Τόνισε πως «το μείζον θέμα είναι ότι φέρνετε μια διάταξη πρωτοφανή με την οποία στην διοίκηση του ΕΦΚΑ μπορούν να είναι μετακλητοί». Η τομεάρχης εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «παραβιάζετε το Σύνταγμα» και «μας πάτε σε πολύ σκοτεινές εποχές πίσω. Σε περιόδους ΕΡΕ που ξέρουμε τι πελατειακές σχέσεις υπήρχαν». Η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εκτίμησε πως θα είναι «800 θέσεις πανελλαδικά» μέσω των οποίων θα «μπαίνουν κομματικοί εγκάθετοι στην διοικητική αρχή του ΕΦΚΑ και διαμορφώνεται ένα πλέγμα πελατειακών σχέσεων». Σημείωσε μάλιστα πως το νομοσχέδιο αυτό είναι «προάγγελος για άλλες υπηρεσίες του δημοσίου». Ειδική αναφορά έκανε στην ακίνητη περιουσία του ΕΦΚΑ σημειώνοντας πως «φτιάχνετε μια εταιρία με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια, χωρίς καμία κοινωνική λογοδοσία» ενώ «ο στόχος είναι η εκποίηση της ιδιοκτησίας του ΕΦΚΑ που είναι και εγγύηση των συντάξεων».

Για ένα «προκλητικό νομοσχέδιο» έκανε λόγο ο Γιώργος Μουλκιώτης που «κανένα εκσυγχρονισμό δεν φέρνει». Επισήμανε ότι δύο χρόνια μετά τις διακηρύξεις του Κυριάκο Μητσοτάκη για ηλεκτρονική σύνταξη με το πάτημα ενός κουμπιού «έχουν φτάσει στις 277.000 εκκρεμείς συντάξεις». Τόνισε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου διορίζονται «γενικοί διευθυντές με προσόντα ένα απλό πτυχίο που θα παίρνουν μισθό 8.000 ευρώ, όσα και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου».

Με το νομοσχέδιο «εντείνετε τις διαδικασίες για την περεταίρω ιδιωτικοποίηση» επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Τόνισε πως το νομοθέτημα αποτελεί «συνέχεια των ανατροπών στα εργασιακά» με το νομοσχέδιο – Χατζηδάκη και οτι «οι αλλαγές δεν είναι απλά κάποιες μεταβολές αλλά  η πλήρης απαλλαγή του κράτους από την κοινωνική ασφάλιση». Σημείωσε ότι τα  «golden boys» που διορίζονται δεν θα έχουν ως αντικείμενο τις εκκρεμείς συντάξεις αλλά την εξυπηρέτηση των ιδιωτικών ασφαλιστικών ομίλων.