ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Αρκαλοχώρι: Άνθρωποι κοιμούνται στο χώμα, χωρίς νερό να πλυθούν και χωρίς θέρμανση

Αρκαλοχώρι: Άνθρωποι που κοιμούνται στο χώμα, χωρίς νερό να πλυθούν και χωρίς θέρμανση, βιώνουν δεύτερο χτύπημα μετά τον σεισμό. Αυτή τη φορά στην αξιοπρέπειά τους.

Εικόνες ντροπής καταγράφονται πλέον στους πρόχειρους καταυλισμούς που έχουν στηθεί για τη φιλοξενία των σεισμοπαθών του Αρκαλοχωρίου και των γύρω χωριών. Ανθρωποι κοιμούνται πάνω στο χώμα, χωρίς βασικές υποδομές όπως τρεχούμενο νερό και με επισφαλείς συνθήκες υγιεινής. Οι πολίτες που έχασαν τα σπίτια τους δοκιμάζονται πλέον και από την ανεπάρκεια των αρμόδιων φορέων. Οι κάτοικοι περίπου 20 χωριών γύρω από το Αρκαλοχώρι, που έμειναν άστεγοι, ζήτησαν να στηθούν σκηνές κοντά στα σπίτια τους και στις περιουσίες τους. Οι σκηνές έφτασαν και στήθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις ήδη από την πρώτη μέρα, ωστόσο στη συνέχεια οι πάντες εξαφανίστηκαν. Σκηνές πάνω στο χώμα, χωρίς δάπεδο, χωρίς κρεβάτια και στρώματα, στις οποίες καλούνται να διανυκτερεύσουν άνθρωποι συνήθως υπέργηροι, με προβλήματα υγείας.

Κοιμήθηκαν στο χώμα

Αποκαλυπτική είναι η εικόνα που κατέγραψε η «Εφ.Συν.» στο χωριό Σαμπάς Ηρακλείου, όπου για τρίτη μέρα χθες οι λιγοστοί κάτοικοι κοιμήθηκαν πάνω στο χώμα ή σε σανίδες που βρήκαν πρόχειρα από τα χαλάσματα των σπιτιών τους. Ο 75χρονος πρόεδρος του χωριού, Γιώργος Σταυρουλάκης, μας δείχνει το σημείο όπου μεταφέρει την κατάκοιτη γυναίκα του για να κοιμηθεί κάθε βράδυ. Είναι μια παλιά ξύλινη πόρτα (πιθανώς από μεγάλο έπιπλο) πάνω στην οποία έχει τοποθετήσει ο ίδιος ένα μικρό χαλάκι για να είναι κάπως πιο μαλακά. «Το πρωί χρειάζομαι βοήθεια για να τη σηκώσω γιατί δεν μπορώ μόνος μου», λέει ο ίδιος στην «Εφ.Συν.». «Θα ήθελα μόνο να ρωτήσω όλους τους αρμόδιους, δήμο, περιφέρεια, κυβέρνηση, αν θα μπορούσαν οι ίδιοι να μείνουν εδώ, αν θα έφερναν αυτοί την οικογένειά τους να μείνει σε αυτές τις συνθήκες», συμπληρώνει.

Στον Σαμπά ζουν μόνιμα 50 κάτοικοι, ενώ μετά τον σεισμό οι περισσότεροι έφυγαν. Κάποιοι πήγαν στα παιδιά τους στις πόλεις, στο Ηράκλειο ή αλλού και έμειναν πίσω 15 άνθρωποι που αρνούνται να πάνε στον μεγάλο καταυλισμό στο Αρκαλοχώρι. «Θέλουμε να είμαστε κοντά στα σπίτια μας, φοβόμαστε για τα σπίτια που χάσκουν πλέον ανοιχτά και ο καθένας μπορεί να μπει και να πάρει ό,τι θέλει», λέει ο κ. Σταυρουλάκης.

Μαρία Σπανάκη – Χωριό Βόνη

Στο χωριό Βόνη, πολλοί κάτοικοι πέρασαν τις δύο πρώτες νύχτες στα αυτοκίνητά τους. Η ηλικιωμένη Μαρία Σπανάκη έχει κάνει πλέον «σπίτι» της το αγροτικό αυτοκίνητο. «Εδώ μένω, εδώ τρώω, εδώ κοιμάμαι», λέει στην «Εφ.Συν.».

Στο αυτοκίνητο ή σε στρώματα στην αυλή τους κοιμούνται και ο Πέτρος με τη Μαρία Μαθιουδάκη, ηλικιωμένο ζευγάρι που είδε ένα μεγάλο μέρος της κατοικίας του να γκρεμίζεται. «Προτιμάμε να είμαστε κοντά στον τόπο μας, μαζί με τους συγχωριανούς μας», απαντούν όταν τους ρωτάμε γιατί δεν έχουν μεταφερθεί στις σκηνές που έχει στήσει ο στρατός στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

Πέτρος και Μαρία Μαθιουδάκη

Και εκεί όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Στις 40 σκηνές που υποτίθεται πως μπορούν να φιλοξενήσουν 10 άτομα η κάθε μία, μετά βίας χωράει από μια πενταμελής οικογένεια. Και πάλι όμως θα πρέπει να μοιραστούν ένα και μοναδικό στρώμα (διπλό) που έχει δοθεί προς το παρόν σε κάθε σκηνή. Στον χώρο του καταυλισμού δεν υπάρχει πουθενά τρεχούμενο νερό για να πλύνουν το πρόσωπό τους (ούτε λόγος για μπάνιο ή ντους), ενώ στις συνολικά τέσσερις χημικές τουαλέτες εξυπηρετούνται πάνω από 250 άνθρωποι που διανυκτερεύουν στις σκηνές. Οι πληροφορίες για την κατάσταση στον μεγάλο καταυλισμό του Αρκαλοχωρίου έχουν φτάσει ήδη στα γύρω χωριά και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που οι άνθρωποι από εκεί δεν θέλουν να μεταφερθούν.

Την πρώτη ημέρα δεν έδωσαν ούτε ένα στρώμα ή ράντζο. Τη δεύτερη ημέρα δόθηκε από ένα στρώμα για κάθε σκηνή.

Τους χώρους όπου έχουν στηθεί σκηνές απέφυγε επιμελώς να επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την προχθεσινή του περιοδεία στις σεισμοπαθείς περιοχές. Αντίθετα την κατάσταση που βιώνουν οι σεισμοπαθείς στους καταυλισμούς είδαν από κοντά οι αντιπροσωπείες των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛΛ., ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) που επισκέφθηκαν τα δυο πρώτα 24ωρα την περιοχή. Χθες η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Φώφη Γεννηματά αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση ζήτησε να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στις διαδικασίες για την αποζημίωση των πληγέντων.

Τα σχολεία στον νομό Ηρακλείου θα παραμείνουν κλειστά σήμερα και αύριο, ενώ δρομολογείται η εγκατάσταση κοντέινερ στις σχολικές μονάδες που δεν θα μπορέσουν να ξαναλειτουργήσουν (τουλάχιστον 10 σχολεία).

Νότα αισιοδοξίας δίνεται από τους σεισμολόγους που μιλούν για αργή αλλά σταθερή εκτόνωση του φαινομένου καθώς ήδη οι μετασεισμοί καταγράφουν μικρότερη ένταση, γύρω στα 3 Ρίχτερ κατά μέσο όρο, αν και παραμένουν σταθεροί σε συχνότητα (περίπου 60 με 70 τη μέρα).

Αυξάνεται ο αριθμός των λαβωμένων κτιρίων

Σχεδόν 1.000 είναι μέχρι στιγμής τα κτίρια που κρίνονται ακατάλληλα για χρήση κατά τις πρώτες δυο ημέρες ελέγχων από τους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών. Συνολικά μέχρι χθες το βράδυ είχαν διεξαχθεί αυτοψίες σε 1.199 κτίρια εκ των οποίων τα 931 κρίθηκαν ακατάλληλα προς χρήση, ενώ σε αυτά περιλαμβάνονται και 6 σχολικά κτίρια. Αναλυτικά μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 995 κατοικίες, εκ των οποίων οι 772 έχουν κριθεί μη κατοικήσιμες, και 45 επαγγελματικοί χώροι, εκ των οποίων ακατάλληλοι είναι οι 36. Σε ό,τι αφορά ιερούς ναούς και δημόσια κτίρια «κίτρινα» έχουν χαρακτηριστεί τα 46 από τα 85 που ελέγχθηκαν.