ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Αρναουτάκης: Στόχος για το 2014 περισσότερα από 200 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα

Αρναουτάκης: Στόχος για το 2014 περισσότερα από 200 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα

Στόχος της Περιφέρειας Κρήτης το 2014 είναι να απορροφήσει περισσότερα από 200 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα στο νησί μέσω ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, δήλωσε σήμερα από τα Χανιά ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην ΠΕ Χανίων.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πορεία των έργων στο νησί και την διάκριση της Περιφέρειας που αφορά την υψηλή απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Προτεραιότητα της Περιφέρειας-είπε ο Περιφερειάρχης- που υλοποιείται, είναι η Κρήτη της ανάπτυξης, του συγκρητισμού, των αξιών.

Ο κ. Αρναουτάκης επεσήμανε την ετοιμότητα της Περιφέρειας στην υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αποτελεσματική εφαρμογή του Αναπτυξιακού νόμου που μέσω της Περιφέρειας Κρήτης χρηματοδότησε 1464 μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσφέροντας 5000 θέσεις εργασίας.

«Το 2013 πληρώθηκαν από το ΕΣΠΑ 102,5 εκ. ευρώ, 70 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους, και 16,5 εκ. ευρώ από τον αναπτυξιακό νόμο χρήματα που διοχετεύτηκαν στην επιχειρηματικότητα της Κρήτης, στην οικονομία του νησιού. Για το 2014 έχουμε βάλει στόχο να ξεπεράσουμε τα 200 και πλέον εκ. ευρώ, ένα ποσό εφικτό» τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Κρήτης, και πρόσθεσε: «Μέσα από τα έργα που θα υλοποιηθούν το 2014 στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής περιόδου, θα δημιουργηθεί απασχόληση, ανάπτυξη. Παράλληλα όμως πρέπει να τονίσουμε, ότι, μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ έχουν χρηματοδοτηθεί 1464 επιχειρήσεις σε επίπεδο Κρήτης, που δίνουν πάνω από 5000 θέσεις εργασίας. Το ζητούμενο για εμάς είναι να δημιουργούνται συνεχώς νέες θέσεις εργασίας που πρέπει να διατηρούνται. Τα επενδυτικά αυτά προγράμματα υλοποιήθηκαν σε σύντομο χρόνο, χωρίς καθυστερήσεις με την ευθύνη της Περιφέρειας με την συνεργασία των Επιμελητηρίων της Κρήτης και την Αναπτυξιακή Κρήτης. Μέσα σε 4 μήνες είχαμε αποτελέσματα, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης από πλευράς των αρμόδιων Υπουργείων ήταν οι 18 μήνες».

Επίσης ανέφερε ότι «σειρά μελετών που θα ξεπεράσουν τις 70 σε επίπεδο Κρήτης και αφορούν την οδική ασφάλεια στο νησί μας, είμαστε πανέτοιμοι να ξεκινήσουμε να δημοπρατούμε από το επόμενο τρίμηνο».

Καταλήγοντας ο Περιφερειράρχης επεσήμανε: «Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο, ότι, με τη συνεργασία όλων των βουλευτών μας, των Δημάρχων, εξασφαλίσαμε ένα πολύ σημαντικό ποσό ύψους 5 εκ. ευρώ για να γίνουν τα έργα αποκατάστασης από τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στους δήμους Πλατανιά και Κισσάμου. Οι πρώτες εργολαβίες βγαίνουν σύντομα, και αυτό δείχνει ότι με σοβαρότητα και υπευθυνότητα καταφέραμε και προετοιμάσαμε ως Περιφέρεια τις μελέτες και σε συνεργασία με τις τεχνικές μας υπηρεσίες, τους δήμους, διασφαλίσαμε αυτό το ποσό. Έτσι πολύ σύντομα 27 συνολικά εργολαβίες θα βρίσκονται σε εξέλιξη το επόμενο δίμηνο-τρίμηνο. Έτσι για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι μέσα από τον συγκρητισμό και τις συνεργασίες καταφέρνουμε να έχουμε ισόρροπη ανάπτυξη και εξωστρέφεια σε όλο το νησί».

Ο Περιφερειάρχης σήμερα παραβρέθηκε στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας των εργαζομένων της ΠΕ Χανίων παρόντων του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χανίων Απόστολου Βουλγαράκη, του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, Περιφερειακών Συμβούλων, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων.

Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Χανίων ευχαρίστησαν τους υπαλλήλους για την συνεργασία, και μοίρασαν τιμητικά διπλώματα σε 24 υπαλλήλους που συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στο 2013.

«Ιδιαίτερα με ενθαρρύνει και μου δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε με την συνεργασία όλων των εργαζομένων. Δυστυχώς όμως το προσωπικό μειώθηκε πολύ και έχουν μείνει 186 υπάλληλοι στην ΠΕ Χανίων από τους 300 περίπου υπαλλήλους που βρήκα όταν ανέλαβα Αντιπεριφερειάρχης. Είμαι ωστόσο πάντα αισιόδοξος για την πορεία μας στο μέλλων, θέλω να δώσω συγχαρητήρια στους υπαλλήλους, γιατί ότι πετυχαίνει η Περιφερειακή Ενότητα το υλοποιεί με την συνεργασία τους, και τα αποτελέσματα είναι πάρα πολύ σημαντικά» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης.

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΜΕ ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΚΙΣΣΑΜΟΥ ΚΑΙ ΣΦΑΚΙΩΝ

Δύο προγραμματικές συμβάσεις ποσού 110.000 ευρώ υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, με τους δημάρχους Κισσάμου Γιώργο Μυλωνάκη και Σφακίων Παύλο Πολάκη. Η προγραμματική σύμβαση στο δήμο Κισσάμου αφορά την εκπόνηση μελέτης «Μουσείο Μουσικών στις Ρουσακές» προϋπολογισμού 98.400 ευρώ. Αντίστοιχα η σύμβαση για το δήμο Σφακίων αφορά την εκπόνηση μελέτης «αποκατάσταση διόρωφου κτίσματος και διαμόρφωση πρόσβασης-περιβάλλοντος χώρου δ. Σφακίων» ποσού 11.500 ευρώ.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ-ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ ΧΑΝΙΩΝ

Τα έργα επέκτασης του κρατικού αερολιμένα Χανίων που συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς επισκέφθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Αντιπεριφεριάρχη της ΠΕ Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη. Ο Περιφερειάρχης και ο Αντιπεριφερειάρχης ενημερώθηκαν για την πορεία του έργου και τα χρονοδιαγράμματα από τους υπεύθυνους της αναδόχου εταιρείας, από τον Διευθυντή και τον εργοταξιάρχη όπως επίσης από τους υπεύθυνους της ΕΥΔΕ αεροδρομίων Νοτίου Ελλάδας και τον αερολομενάρχη Σταύρο Καστρινάκη. Ο προϋπολογισμός του έργου «επέκταση αεροσταθμού-κατασκευή νέου πύργου ελέγχου-διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου» είναι 110 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2015. Η επίσκεψη στο έργο σήμερα του Περιφερειάρχη και του Αντιπεριφερειάρχη έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση των εργασιών εσκαφών και της έναρξης της θεμελίωσης της Ανατολικής επέκτασης του αεροσταθμού που είναι και το μεγαλύτερο τμήμα του έργου. Οι κ.κ. Αρναουτάκης και Βουλγαράκης σε δηλώσεις τους εξέφρασαν την χαρά και ικανοποίηση τους για την πορεία των εκτελούμενων έργων και ευχαρίστησαν για την ενημέρωση και συνεργασία τους υπεύθυνους του έργου αλλά και τον Αερολιμενάρχη.

«Επισκεφθήκαμε σήμερα το αεροδρόμιο Χανίων όπου οι εργασίες εξελίσσονται παρά πολύ ικανοποιητικά, καθώς υλοποιούνται όλες οι εργολαβίες οι οποίες έχουν ανατεθεί. Πρόκειται για ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο, όχι μόνο για τα Χανιά αλλά για ολόκληρη την Κρήτη που θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν του νησιού μας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οποίος και ευχαρίστησε όλους όσους διαχρονικά βοήθησαν για την έναρξη υλοποίησης του έργου.