Αρναουτάκης: Τα ΜΟΠ έβαλαν τις βάσεις και άνοιξαν το δρόμο στην ανάπτυξη

Στην Πολιτική Συνοχής που φέρνει τον πολίτη όπου και αν κατοικεί πιο κοντά στις Βρυξέλλες, αλλά και στα ΜΟΠ τα πρώτα Ευρωπαϊκά Προγράμματα και στα άλλα χρηματοδοτικά «εργαλεία» για την υλοποίηση έργων στο νησί που ξεπερνούν τα 7 δις αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στη Βασιλική του Αγ. Μάρκου στην εκδήλωση με τίτλο «Κρήτη-Ευρώπη. Χθες σήμερα αύριο» που οργάνωσε η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας Κρήτης, παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, του στελέχους της Κομισιόν υπεύθυνου παρακολούθησης του ΜΟΠ Κρήτης Robert Shotton, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Περιφερειακών-Δημοτικών Συμβούλων, πρώην Δημάρχων, Νομαρχών, στελεχών υπηρεσιών, φορέων και πολιτών.

Ο Περιφερειάρχης καλωσορίζοντας όλους, τόνισε ότι «παράλληλα με τον ενημερωτικό χαρακτήρα της εκδήλωσης είναι και γιορτή για όλους τους ανθρώπους που πριν 30 χρόνια ξεκίνησαν για να βάλουν την δική τους «σφραγίδα» πάνω στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι της Κρήτης, άνθρωποι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρώην Δήμαρχοι, Περιφερειάρχες, Νομάρχες, στελέχη Υπουργείων κ.α.» προσθέτοντας ότι:

«Μόνο θετικό είναι το «αποτύπωμα» της περιόδου αυτής, έργα που ξεπερνούν τα 7 δις ευρώ, και αν δεν υπήρχαν τα χρήματα αυτά το ερώτημα είναι από πού θα μπορούσαν να γίνουν αυτά τα έργα. Αρκετά χρειάζεται βεβαίως να γίνουν, ωστόσο δεν θα μπορούσαμε να είχαμε αυτή την ανάπτυξη, εάν δεν υπήρχαν τα χρηματοδοτικά «εργαλεία» τα προγράμματα από τα διαρθρωτικά ταμεία από την πολιτική συνοχής. Η πολιτική συνοχής είναι αυτή που φέρνει τον πολίτη όπου και αν κατοικεί πιο κοντά στις Βρυξέλλες».

Ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του υπογράμμισε ότι το κανονιστικό πλαίσιο της περιόδου 2014-2020 ενθαρρύνει να κατευθυνθούν διαθέσιμοι πόροι σε τομείς και δράσεις που έχουν το μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτέλεσμα στη Περιφέρεια Κρήτης τονίζοντας ότι η προστιθέμενη αξία και η αποτελεσματικότητα της ευρωπαϊκής περιφερειακών πολιτικών ή αλλιώς της πολιτικής συνοχής συζητείται σήμερα από διαμορφωτές πολιτικής, ακαδημαϊκούς και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη. «Ως εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης αλλά και μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών θα ήθελα να τονίσω με έμφαση ότι η πολιτικής συνοχής αποτελεί πολιτική ζωτικής σημασίας για την πρόοδο των Ευρωπαϊκών Περιφερειών και την ευημερία των πολιτών» τόνισε με έμφαση ο κ. Αρναουτάκης.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης τίμησε δυο πρωτοπόρους υλοποίησης των πρώτων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων τον παριστάμενο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Robert Shotton και τον «Πρύτανη» της τοπικής Αυτοδιοίκησης Γιώργο Κλάδο πρώην Δήμαρχο Ανωγείων και Πρόεδρο του ΑΚΟΜΜ.

Για τις δυο βραβεύσεις που χειροκροτήθηκαν θερμά από όλους τους παρισταμένους, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης δήλωσε:

«Τιμήσαμε δυο ανθρώπους που έχουν συμβάλλει τα μέγιστα, ο ένας είναι ο «Πρύτανης» της Αυτοδιοίκησης ο Γιώργος Κλάδος που υλοποίησε προγράμματα του ΜΟΠ. Αποτελεί υποχρέωση μας να τιμούμαι αυτούς τους ανθρώπους που άνοιξαν δρόμους και εμείς οι νεώτερες γενιές ακολουθήσαμε αυτό το δρόμο και πιστεύω ότι δεν αστοχήσαμε, γιατί από τη στιγμή που είχαν ανοιχτεί οι δρόμοι για όλα τα προγράμματα, και όλα αυτά που έκανε ο κ. Κλάδος στα Ανώγεια είναι επίκαιρα, καινοτόμα.

Επίσης τιμήσαμε ένα στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον κ. Robert Shotton υπεύθυνος σχεδιασμού και παρακολούθησης του ΜΟΠ Κρήτης, ο οποίος βοήθησε πάρα πολύ την Κρήτη. Δεν ήταν ένα απλοικό πρόγραμμα, όλη η γραφειοκρατική διαδικασία αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά με την συνεργασία όλων των υπηρεσιών Αυτοδιοίκησης, Υπουργείων, Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Οι δυο τιμηθέντες ευχαρίστησαν θερμά τον Περιφερειάρχη για την τιμητική διάκριση, με τον κ. Shotton να δηλώνει συγκινημένος αλλά και χαρούμενος που ήρθε στη Κρήτη και που διαπίστωσε ότι έχει αλλάξει πρόσωπο, έχει αναπτυχθεί εξέλιξη, όπως είπε, που έχει να κάνει με την δική του μικρή συνεισφορά.

Στην διάρκεια της εκδήλωσης διαβάστηκε μήνυμα της Ευρωπαίας Επιτρόπου αρμόδιας για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνας Κρέτσου, από τον Παναγιώτη Πανταζάτο εκπρόσωπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έδωσε τα εύσημα στη Περιφέρεια Κρήτης για την πορεία υλοποίησης των έργων ενώ η ίδια συνεχάρη την Περιφέρεια Κρήτης και τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη για την ενημερωτική εκδήλωση υπογραμμίζοντας ότι η Περιφερειακή Πολιτική Συνοχής υλοποίησε πάρα πολλά έργα στη Κρήτη όπως το Βενιζέλειο, αρχαιότητες Κνωσού, σχολεία κ.α. Είμαι υπερήφανη, ανέφερε στο μήνυμα της η κ. Κρέτσου, για όλα τα έργα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα στην Κρήτη και στην Ελλάδα γενικότερα και για όλα αυτά που έχουν αποφασιστεί να γίνουν και για όλα όσα σχεδιάζονται να γίνουν.

Συντονίστρια στη εκδήλωση ηταν η Ελένη Μπρεδάκη-Μαρινέλλη πρώην προισταμένη Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης 2000-2009 και μέλη του Προεδρείου: Σταύρος Αρναουτάκης , Περιφερειάρχης Κρήτης , Μέλος της Επιτροπής των Περιφερειών, Βασίλης Λαμπρινός , Δήμαρχος Ηρακλείου, Πρόεδρος ΠΕΔ Κρήτης, Παναγιώτης Πανταζάτος, Εκπρόσωπος Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γενική Δ/ση Περιφερειακής Πολιτικής, Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, Μαρία Κασωτάκη Προισταμένη Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Κρήτης.