ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΡΗΤΗ

Αρναουτάκης: Συστράτευση για την προστασία του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των κινδύνων της κλιματικής αλλαγής

Τούς κινδύνους στον άνθρωπο και στον πλανήτη από τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την κλιματική, επισήμαναν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρνάουτάκης, θεσμικοί εκπρόσωποι και επιστήμονες, μιλώντας χθες το βράδυ στην έναρξη του διήμερου διεπιστημονικού συνεδρίου “Περιβαλλοντικές προκλήσεις στον 21ο αιώνα” που πραγματοποιείται στα Χανιά (θέατρο Μίκης Θεοδωράκης-παλαιό Τελωνείο) από την Ενωση Διοικητικών Δικαστών,το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο,το Πολυτεχνείο Κρήτης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων.

Μάλιστα για τόν κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής, ο κος Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα της Κρήτης που όπως έχουν επισημάνει οι ειδικοί, λόγω θέσης και γεωμορφολογίας, η τεράστια ακτογραμμή εκθέτει το νησί στις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων και στη μελλοντική ανύψωση της στάθμης της θάλασσας. Παράλληλα τονίστηκε από τον Περιφερειάρχη η αναγκαιότητα προστασίας του πλανήτη, ενίσχυσης μέτρων και δράσεών για το περιβάλλον σε τοπική και παγκόσμια κλίμακα και οτι το Δικαστικό Σώμα σήμερα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Σταν χαιρετισμό του ο κος Αρναουτάκης, αναφέρθηκε στο “σήμα κινδύνου” της έκθεσης του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για το 2019 (όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια) ότι, οι τρεις από τους πέντε σοβαρότερους παγκόσμιους κινδύνους, τόσο από άποψη πιθανότητας όσο και από άποψη επιπτώσεων, είναι περιβαλλοντικοί και όλοι τους συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Με αυτά τα δεδομένα, πρόσθεσε, “η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αποτελεί έναν σημαντικό Οδικό Χάρτη, πάνω στον οποίο οφείλουμε να πορευτούμε όλοι. Το ίδιο και το νέο πλαίσιο πολιτικής για που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030. Στο πλαίσιο αυτό στην Περιφέρεια Κρήτης έχουμε εντάξει στο στρατηγικό μας σχεδιασμό την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην οικονομία του νησιού, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πρωτοπορούμε στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων, ο πρώτος που εγκρίθηκε στη χώρα”.

Ο κος Αρναουτάκης αναφορικά με την Κλιματική Αλλαγή, επισήμανε ότι “με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης πριν την έναρξη  της σύνταξης της Εθνικής Στρατηγικής, από το 2014 ξεκινήσαμε τη διαδικασία για τον τρόπο με τον οποίο έπρεπε να καταρτίσουμε ένα Περιφερειακό Σχεδιασμό Προσαρμογής, προκειμένου να εστιάσουμε καίρια και αντικειμενικά στα τρωτά σημεία της Κρήτης χωρίς να παρασυρθούμε από γενικόλογες και θεωρητικές μελέτες και αναφορές.Αυτό γιατί θεωρούμε ότι η περίπτωση του νησιού μας είναι ιδιαίτερη λόγω θέσης και γεωμορφολογίας, καθώς η τεράστια ακτογραμμή εκθέτει το νησί στις επιπτώσεις των έντονων καιρικών φαινομένων και στη μελλοντική ανύψωση της στάθμης της θάλασσας. Ενώ η θέση της Κρήτης και η νησιωτικότητά της κάνει ακόμα δυσκολότερη τη διαχείριση των προβλημάτων ξηρασίας, λειψυδρίας, ερημοποίησης, καύσωνα. Σήμερα βρισκόμαστε στη φάση αξιολόγησης 2 μεγάλων κοινοπραξιών που έχουν πάρει μέρος στο Διαγωνισμό της Μελέτης του Περιφερειακού Σχεδιασμού και αναμένουμε σύντομα την ολοκλήρωση της διαδικασίας για να ξεκινήσει η υλοποίησή του.Επιτρέψτε μου σε αυτό το σημείο να επισημάνω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κανένας Περιφερειακός Σχεδιασμός στην Ελλάδα”.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Περιφερειάρχης ειπε ”Για την Κρήτη το φυσικό της περιβάλλον, αποτελεί το μεγάλο συγκριτικό της πλεονέκτημα. Κάθε ανθρώπινη, επομένως, παρέμβαση θα επηρεάζει εκ των πραγμάτων αυτόν το φυσικό πλούτο. Για το λόγο αυτό είμαστε αποφασισμένοι να μη διαταράξουμε αυτήν την ισορροπία.Σε αυτό το πλαίσιο σε συνεργασία με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουμε ήδη ξεκινήσει ένα ευρύ πλαίσιο παρεμβάσεων με σκοπό την ενσωμάτωση των 17 στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ στις πολιτικές που οριζόντια εφαρμόζουμε στο νησί. Αυτοί οι 17 στόχοι αποτελούν για την Περιφέρεια μια καθημερινή πρόκληση, μια πρόκληση που είμαστε αισιόδοξοι ότι θα αντιμετωπίσουμε στην πορεία που σχεδιάζουμε για την Κρήτη του 2030».