ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Αροδαμοί κι αγκαραθιές»: Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Άννας Τακάκη – Μαρκάκη

Κυκλοφόρησε από τη «Σβούρα Εκδοτική» το νέο βιβλίο της καταξιωμένης λογοτέχνισσας Άννας Τακάκη – Μαρκάκη με τίτλο «Αροδαμοί κι αγκαραθιές» και υπότιτλο «Κρητικά διηγήματα». Τα διηγήματα που παραθέτει σ’ αυτό το βιβλίο βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα που έγιναν στον τόπο μας (Επαρχία Σητείας Κρήτης) τον περασμένο αιώνα, πριν και μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Σκοπός της συγγραφέως είναι μέσα στη συλλογή αυτή, πέρα από την ιδιαιτερότητα της εποχής, να καταγράψει την ηθογραφία, τη λαογραφία και κάποια ιστορικά γεγονότα. Κι επιπλέον ν’ αφήσει μέσα από τους διαλόγους, ζωντανή τη γλώσσα του τόπου μας, μια διάλεκτο που ολοένα αφανίζεται και αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού μας.

Για το βιβλίο έγραψε η Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, μελετήτρια του νήματος και της υφαντικής τέχνης της Κρήτης: «Κάθε ιστορία της Άννας Τακάκη, είναι πιο εξωφρενική και παράλληλα πιο ανθρώπινη από την προηγούμενη. Το κοινό τους στοιχείο είναι η τρυφερότητα και ο σεβασμός, με τα οποία η συγγραφέας αντιμετωπίζει τους ήρωές της. Με εργαλεία την κατανόηση, την αγάπη και την εκφραστική δύναμη, κατορθώνει ν’ αποφύγει τα στερεότυπα της “εξωτικής”, τουριστικής Κρήτης και να περιγράψει μια μεγάλη νήσο στο μεταίχμιο της ισχυρής παράδοσης και της ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης. Γνωρίζει καλά πως ο οικοδόμος μ’ όλη την πρωτογένεια της τέχνης του, είναι πάντα ο λαός».

Ο φιλόλογος κι επιμελητής γλωσσικού ιδιώματος της έκδοσης Δημοσθένης Καραγιάννης σημείωσε χαρακτηριστικά για το βιβλίο: «Οι «διδαχές» των διηγημάτων-παθημάτων τόσο διακριτικές και διακριτές- εύληπτες, χωρίς τον παραμικρό βαρετό και αποτρεπτικό «διδακτισμό», διαχέουν τις διηγήσεις για όσους θέλουν κι επιθυμούν να «ταλαιπωρήσουν» λίγο τη σκέψη και το μυαλό τους, οι πεπεισμένοι, αλλά κι όσοι επιθυμούν να πειραματιστούν, πως το κεφάλι δεν το έχουμε μόνο για να φοράμε καπέλο!»

Βιογραφικό της Άννας Τακάκη – Μαρκάκη

Η Άννα Τακάκη γεννήθηκε στο χωριό Ζήρος της Σητείας και ζει μόνιμα στη Σητεία της Κρήτης. Ταξίδεψε επί χρόνια ως συνοδός του συζύγου της πλοιάρχου του Εμπορικού Ναυτικού. Τις εμπειρίες της από τη ζωή της ναυτοσύνης έχει καταγράψει σε ποιήματα και διηγήματα. Τα θέματά της αντλεί από την παράδοση, από βιωματικές εμπειρίες, και από τηνίδια τη ζωή. Ποιήματα και Μαντινάδες της περιλαμβάνονται στο CD «Ριζοχάρακο» με τους μουσικούς, Καλλιόπη Βασιλείου, Νεκτάριο Μαρίνο και Γιάννη Λεθιωτάκη.

Το ποίημά της «Είσαι μια θάλασσα» έχει μελοποιηθεί από τον παγκοσμίου φήμης μουσουργό Νίκο Αστρινίδη. Συμμετέχει σε ποιητικές ανθολογίες και κρητικά λευκώματα. Τα έργα της έχουν προβληθεί σε Κρήτη, Αθήνα, Πειραιά Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, μέσω Κρητικών Πολιτιστικών Συλλόγων και μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το διαδίκτυο. Ποιήματά, διηγήματα και άρθρα της δημοσιεύονται σε λογοτεχνικά περιοδικά και τοπικές εφημερίδες.

Είναι μέλος του «Πανεπιστημίου των Ορέων» και μέλος τοπικών πολιτιστικών συλλόγων, σε κάποιους από τους οποίους έχει βραβευτεί για την προσφορά της στην τοπική παράδοση. Η ηθογραφία της «Ο Κουμαρτζής» έχει διασκευαστεί σε θεατρική παράσταση και έχει παρουσιαστεί με επιτυχία, από τα παιδιά του 1ου ΕΠΑΛ Χανίων στην Τεχνική Σχολή Αυγόρου, Αμμοχώστου στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την αδελφοποίηση των δυο σχολείων. Αρκετά έργα της παραμένουν ανέκδοτα.

Έργα της που έχουν εκδοθεί:

 • «Χρώμα Θαλασσινό», ποίηση, «Δαρδανός» 2004, επανέκδοση «Ιωλκός», 2016.
 • «Αλλιώς φυσά τ’αέρι» ποίηση, «Μουσικό Εργαστήρι Αεράκη», 2007.
 • «Υγιέ μου, το τραγούδι της μάνας», ποίηση, «Αμφικτιονία Ελληνισμού», 2010.
 • «Ο Κουμαρτζής» κρητική ηθογραφία, «Βεργίνα», 2011
 • «Τα σκαρφίσματα του Σηφαλιού»,κρητική ηθογραφία, «Βεργίνα», 2013.
 • «Στσι γειτονιές του Ρώκριτου», ποίηση, «Ιδέα Διαφημιστική», 2013.
 • «Μαίανδρος ο Έρωτας», ποίηση, «Βεργίνα», 2015.
 • «Η αναφορά μου στο Ν. Καζαντζάκη», ποίηση, «Ιωλκός», 2016.
 • «Η κρίση θέλει τερτίπι», θεατρικό, «Βεργίνα», 2017.
 • «Αροδαμοί κι Αγκαραθιές» κρητικά διηγήματα, «Σβούρα Εκδοτική», 2023.

Άννα Τακάκη – Μαρκάκη
Αροδαμοί κι αγκαραθιές, Κρητικά διηγήματα

Εκδότης: Σβούρα Εκδοτική
Χρονολογία έκδοσης: Ιούλης 2023
Συγγραφέας: Άννα Τακάκη – Μαρκάκη
Επιμέλεια γλωσσικού ιδιώματος: Δημοσθένης Καραγιάννης, Άννα Τακάκη – Μαρκάκη
Σελιδοποίηση και επιμέλεια έκδοσης και εξωφύλλου: Δανιήλ Τσιορμπατζής
Αριθμός σελίδων: 288
Διαστάσεις σελίδας: 17χ24 εκ.
ISBN: 978-618-86522-5-5
Τιμή 15,00 (δεν συμπεριλαμβάνει ΦΠΑ)

Διάθεση – Διανομή:

 1. Για βιβλιοπωλεία: Τσιγαρίδας ΑΕ, τηλ. 210.2717521, https://tsigaridasbooks.gr/
 2. Για όσους ενδιαφέρονται, το βιβλίο διατίθεται και απευθείας από την «Σβούρα Εκδοτική»
  και το παραλαμβάνετε στο χώρο που θα μας υποδείξετε. Για την παραγγελία σας στείλτε
  ηλεκτρονικό μήνυμα στο vkar@svoura.net