ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΤΑΘΗΣ ΛΟΥΚΑΚΗΣ

Άρθρο του Στάθη Λουκάκη, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου για τη σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Το  Συνδικάτο Οικοδόμων Ρεθύμνου συμμετείχε στη Πανελλαδική Σύσκεψη του ΠΑΜΕ στις 18-19 Ιούνη στη Δραπετσώνα στην Αθήνα.

Για όλους εμάς τους αντιπροσώπους στη σύσκεψη η συμμετοχή αποτέλεσε μια πολύτιμη εμπειρία που δείχνει ότι παρά τις δυσκολίες η οργάνωση των εργατών δυναμώνει παντού, φουντώνει η ελπίδα του αγώνα και η ταξική αλληλεγγύη που τόσο έχουμε ανάγκη ως εργαζόμενοι για να δούμε καλύτερες μέρες. 

Πως να μην πιστέψει κανείς που συμμετείχε στη διήμερη σύσκεψη στη σημασία της οργάνωσης στα συνδικάτα όταν είδε να συμμετέχουν 500 συνδικαλιστικές οργανώσεις μέσω των 2000 συνδικαλιστών αντιπροσώπων από όλους τους κλάδους και από όλες τις περιοχές της χώρας που κατέκλυσαν την αίθουσα των εργασιών.

Πως να πιστέψει κανείς με αυτά που είδε στη σύσκεψη , τα “πρόθυμα”  παπαγαλάκια εντός και εκτός σωματείων, που αναπαράγουν ότι το ΠΑΜΕ είναι ένα περιχαρακωμένος κομματικός μηχανισμός, ένα άθροισμα παρατάξεων “έξω και μακριά” από τα συνδικάτα και άλλα τέτοια αισχρά. 

Πως να τους πιστέψει μετά κανείς, όταν είδε και άκουσε δεκάδες συνδικάτα να συμμετέχουν για πρώτη φορά στη σύσκεψη και δεκάδες συνδικαλιστές  να παίρνουν ελεύθερα το λόγο, να καταθέτουν την πλούσια αγωνιστική τους πείρα, το προβληματισμό τους για το πως θα γίνει το κίνημα πιο αποτελεσματικό και νικηφόρο.

Συνδικαλιστές που έχουν εκλεγεί στις θέσεις τους στα Συνδικάτα από διάφορες παρατάξεις , από ενιαία ή ξεχωριστά ψηφοδέλτια που όμως αναγνωρίζουν ότι ο αγώνας μπορεί και πρέπει να συντονίζεται Πανελλαδικά και να κατευθύνεται ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους και τις κυβερνήσεις τους.

Συνδικαλιστές που μέσα από την προσωπική τους αγωνιστική πείρα διαπίστωσαν στη πράξη αυτό που δεν θα κουραστούμε να λέμε : ότι το ΠΑΜΕ αποτελεί μια μαχητική συσπείρωση Εργατικών Κέντρων /Ομοσπονδιών και Συνδικάτων που  μπορούν ολοένα και περισσότεροι  συνδικαλιστές να εμπιστευτούν.

Αυτό το κίνημα που αναπτύσσεται μέσα απο τη συσπείρωση στο ΠΑΜΕ, είναι εγγύηση για την ανάπτυξη των αγώνων γιατί  συγκρούεται με τη λογική του κοινωνικού εταιρισμού της ηγεσίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ,  με το χαμήλωμα των απαιτήσεων των εργατών ανάλογα τις “αντοχές” της εθνικής οικονομίας , με τις κυβερνητικές αυταπάτες κλπ. Αυτό το κίνημα  είναι αν θέλει κανείς, το μόνο ανεξάρτητο και ανεπηρέαστο από ξένα από τους εργάτες συμφέροντα.

Πως να μην πιστέψει κάποιος που έλαβε μέρος στη σύσκεψη στην ελπίδα και το μέλλον των σημερινών αγώνων βλέποντας γύρω του εκατοντάδες νέους και νέες συνδικαλιστές με ενθουσιασμό και ορμή να καταθέτουν την πείρα τους από τις μάχες που έδωσαν .

Νέοι συνδικαλιστές που αναδείχθηκαν σε ηγέτες και πρωτοπόροι στο χώρο τους μέσα σε δύσκολες συνθήκες , μέσα σε συνθήκες τρομοκρατίας από την εργοδοσία και τους μηχανισμούς της.

Ήταν εκεί! Εργάτες από την εμβληματική ΛΑΡΚΟ που με τους αγώνες τους έχουν καθυστερήσει τις ομαδικές απολύσεις και το ξεσπίτωμα εκατοντάδων συναδέλφων τους. Εργάτες από τη COSCO που βήμα-βήμα και μαχητικά πετυχαίνουν τα αιτήματα τους μέχρι και την υπογραφή Επιχειρησιακής ΣΣΕ με αυξήσεις. Συνάδελφοι – Οικοδόμοι που πέτυχαν αυξήσεις στα μεροκάματα από 18% έως 38%  με την υπογραφή της νέας Κλαδικής τους Σύμβασης μετά απο 13 χρόνια. Διανομείς από την E-Food από τα νέα σωματεία που ίδρυσαν μετά το νικηφόρο αγώνα του Σεπτέμβρη του 2021. Εργάτες από εργοστάσια της Καβάλας που πολλαπλασίασαν τη δύναμη των σωματείων τους. Υγειονομικοί από τα Δημόσια Νοσοκομεία που βρέθηκαν για 2 χρόνια στη πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανθρώπινη ζωή κόντρα στις τραγικές ελλείψεις του ΕΣΥ που παραμένουν και διογκώνονται. Και πολλοί , πολλοί άλλοι!

Δεκάδες τοποθετήσεις με μικρότερα και μεγαλύτερα παραδείγματα νικηφόρων αγώνων που έδωσαν δύναμη σε όλους μας.

Πως να μην πιστέψει κανείς στο όπλο της αλληλεγγύης ακούγοντας σε τόσες τοποθετήσεις τους νέους συνδικαλιστές να κλείνουν την ομιλία τους λέγοντας πως “δεν θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε και να νικήσουμε αν δεν παίρναμε κουράγιο από την έμπρακτη αλληλεγγύη που μας δείξατε όλοι σας, τα σωματεία που σήμερα είστε εδώ”

Πως να μην συγκινηθεί κανείς από την ομιλία της μετανάστριας εργάτριας γης από τη Μανωλάδα που μαζί με τους χιλιάδες μετανάστες συναδέλφους της δίνουν παλικαρίσια μάχη απέναντι στη πιο στυγνή εκμετάλλευση . Και το ΠΑΜΕ ήταν όπως μας είπε από την αρχή εκεί!

Πως να μην κατανοήσει λοιπόν  κάποιος την επιλογή του συνθήματος της Πανελλαδικής Σύσκεψης του ΠΑΜΕ “ Στην Οργάνωση η Δύναμη – Στον αγώνα η Ελπίδα – Όπλο μας η Αλληλεγγύη”

Με την ακούραστη παρουσία μας στους χώρους δουλειάς από την επόμενη μέρα της σύσκεψης και με οδηγό τις αποφάσεις και τη δύναμη που πήραμε όλοι αυτό το διήμερο , συνεχίζουμε πιο δυνατά!

Λουκάκης Στάθης

Πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων Ρεθύμνου