Άσαντ, μεγάλος κερδισμένος από την τουρκική εισβολή στη Συρία

Ως μια μεγάλη, απρόσμενη νίκη του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ φαντάζει πλέον η τροπή που πήραν οι εξελίξεις στην ΒΑ Συρία και πυροδοτήθηκαν από την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή που έλεγχαν για χρόνια οι Κούρδοι, ανοίγοντας τον δρόμο για την τουρκική εισβολή. 

Η κρατική τηλεόραση στην Συρία προβάλλει στρατιώτες των κυβερνητικών δυνάμεων του Άσαντ κρεμασμένους σε τανκ να φωνάζουν, να πανηγυρίζουν και να ανεμίζουν συριακές σημαίες καθώς αναπτύσσονται από την Δευτέρα σε πόλεις της ΒΑ Συρίας που ανήκαν στην αυτο-ανακηρυσσόμενη αυτόνομη περιοχή των Κούρδων της Σύρίας. 

Αμέσως μετά τον εξαναγκασμό των Κούρδων να αναζητήσουν την βοήθεια του Άσαντ προκειμένου να γλυτώσει -όπως οι ηγέτες τους είπαν χαρακτηριστικά- ο λαός τους από μια γενοκτονία από του Τούρκους, οι δυνάμεις του Άσαντ κινήθηκαν προς τα βόρεια της χώρας με ταχύτατους ρυθμούς. 

Οι δυνάμεις Άσαντ καταφέρνουν να μπουν στην περιοχή για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία αφού ο στρατός είχε αναπτυχθεί σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας ο έλεγχος των οποίων είχε στρατηγική σημασία. Αναμφίβολα η εικόνα στου συριακού στρατού να μπαίνει στην περιοχή της ΒΑ αποτελεί μια μεγάλη νίκη, επικοινωνιακά αλλά και σε πρώτη ανάγνωση των εξελίξεων στην περιοχή και, το πιο σημαντικό, ανοίγει τον δρόμο για να καταφέρει ο Άσαντ να ελέγξει για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, όλη τη χώρα. 

Φυσικά βέβαια η νίκη δεν είναι μόνο του Άσαντ αλλά και του Βλάντιμιρ Πούτιν αφού η Ρωσία είναι ο ισχυρότερος σύμμαχος του προέδρου της Συρίας. 

Τα ερωτήματα βέβαια που μένουν αναπάντητα επί του παρόντος είναι αρκετά. Η Τουρκία δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα για την εμπλοκή του συριακού στρατού παρά το γεγονός ότι αυτή πρακτικά μεταφράζεται και ως εμπλοκή της Μόσχας με την οποία η Άγκυρα διατηρεί στενούς δεσμούς. Και η Ρωσία όμως διατηρεί ήπιους τόνους ενώ οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Εξ ου και τα σενάρια περί μιας πιθανής ήπιας σύγκρουσης της εμπροσθοφυλακής του Άσαντ που ούτως ή άλλως αποτελείται από Σύριους αντικαθεστωτικούς με τις δυνάμεις του  Άσαντ, ώθησης των Κούρδων ακόμη ανατολικότερα και μετά μιας πιθανής συμφωνία Άγκυρας – Δαμασκού με τη βοήθεια και της Ρωσίας.