H Athens Voice αναρωτιέται ποιοι δουλεύουν για να καρναβαλώσεις εσύ ανέμελα; Ρώτησε τους Ρεθυμνιώτες, που έχουν καρναβάλι ξακουστό και έμαθαν τα πάντα!
Πάμε και τα βρίσκουμε όλα έτοιμα, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να ντυθούμε, να μακιγιαριστούμε και να ξεχυθούμε στους δρόμους με τρέλα. Όμως, πόσες φορές αναρωτηθήκαμε πώς στήνεται ένα καρναβάλι;
Το καρναβάλι του Ρεθύμνου έχει παρελθόν, αφού το πρώτο διοργανώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1960. Ο Δήμος κάλεσε το 1993 τις ομάδες που συμμετείχαν ήδη στο δημοφιλές Κυνήγι Θησαυρού να στηρίξουν το θεσμό της Νέας Γενιάς του καρναβαλιού κι έτσι σήμερα, περίπου 5.000 άτομα συμβάλλουν ενεργά στη διοργάνωσή του.
Από κοινού με τους πυρήνες όλων των καρναβαλικών ομάδων, σε κάθε εκδήλωση απασχολούνται επίσης η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Ρεθύμνης (Κ.Ε.ΔΗ.Ρ.), το Γραφείο Τουρισμού, η Τεχνική Υπηρεσία και ο τομέας Καθημερινότητας και Καθαριότητας. Η ομάδα ΜΑΔΕΡΙ έχει αναλάβει τα άρματα, ενώ ολόκληρο το Ρέθυμνο βάζει το χεράκι του εθελοντικά προκειμένου να είναι όλα στην εντέλεια.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η μεγάλη επιτυχία έγκειται στη συσπείρωση ολόκληρης της κοινότητας. Οργανώνονται δρώμενα εκπαίδευσης και αναψυχής, μοιράζονται απλόχερα αντικείμενα με θέμα την αποκριά και όλοι φτιάχνουν κυριολεκτικά έργα τέχνης σε άρματα, στολές και μάσκες. Οι κάτοικοι μέχρι και τα σπίτια τους ανοίγουν για να υποδεχτούν τους επισκέπτες.
Υπάρχει, επίσης, το πρωτοποριακό σύστημα «Έλα και Εσύ» που καλεί επαγγελματικούς φορείς και συλλόγους να στηρίξουν οικονομικά το θεσμό, από κοινού με άλλες χορηγίες σε είδος, για την κάλυψη όλων των αναγκών του καρναβαλιού.
Και όσο εμείς χαλαροί, λάιβ ή από τις οθόνες μας, χαζεύουμε τα άρματα μαθαίνουμε ότι η κατασκευή τους κάθε άλλο παρά χαλαρή κι ανέμελη είναι. «Η λέξη “χειροποίητο” αρκεί να περιγράψει το ρεθυμνιώτικο καρναβάλι, αφού καθένας μας βάζει ένα κομμάτι του εαυτού και της ψυχής του στη διοργάνωση. Οι πρώτες κεφαλές για το καρναβάλι κατασκευάστηκαν πριν δύο χρόνια μετά από πρόσκληση του Δήμου σε ανθρώπους που έκαναν μαθήματα χαρτοπολτού στο Κέντρο Κρητικής Λαϊκής Τέχνης.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν άνθρωποι χωρίς ιδιαίτερη σχέση με το αντικείμενο, αλλά με μεράκι και κέφι για δημιουργία. Γλύπτες, ζωγράφοι, επαγγελματίες εφαρμοσμένων τεχνών δουλέψαμε από κοινού φτιάχνοντας τις κεφαλές.
Επειδή συνεργαστήκαμε, περάσαμε καλά και “δέσαμε” σαν ομάδα και τότε αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τη δράση μας», λένε ο Σταύρος Περιστεράκης και η Αιμιλία Σερδάκη από την ομάδα κατασκευής «ΜΑΔΕΡΙ».
Πόσα άτομα αποτελούν την ομάδα και ποιες δυσκολίες προκύπτουν;
Με την προσθήκη νέων μελών, η ομάδα «ΜΑΔΕΡΙ» αποτελείται πλέον από 25 περίπου άτομα διαφόρων ηλικιών η οποία είναι ανοιχτή και σε νέες συμμετοχές. Σκοπός είναι το έργο της να αποτελέσει έμπνευση για τη δημιουργία νέων ομάδων, ώστε να δημιουργηθεί ένα όμορφο «ποτάμι» τέχνης, ιδεών και δημιουργίας στην πόλη.
Το πιο δύσκολο είναι να βρεθεί η ιδέα πίσω από κάθε άρμα, ενώ τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση των αρμάτων περιορίζουν κάπως την καλλιτεχνική έκφραση, αλλά στο τέλος ο κόπος της ομάδας πάντα ανταμείβεται. Η έμπνευση για τα άρματα προέρχεται από την καρναβαλική ομάδα και το ΜΑΔΕΡΙ καλείται να σχεδιάσει και να κατασκευάσει. Ένα άρμα θεωρείται επιτυχημένο όταν ξεχωρίζει μέσα στα άλλα και καταφέρνει να προκαλέσει ενδιαφέρον.
Πότε ξεκινάει η προετοιμασία;
Ξεκινάμε να δουλεύουμε εντατικά το τελευταίο δίμηνο πριν το καρναβάλι και κάθε άρμα στήνεται από το μηδέν. Οι ρυθμοί είναι πυρετώδεις με τα ωράρια να ξεπερνάνε πολλές φορές τις 10 ή 12 ώρες. Τα υλικά προμηθεύονται από την ντόπια αγορά και το κόστος φτάνει τα 1.500-2.500 ευρώ περίπου. Εξέχουσα δημιουργία θεωρείται ο Καρνάβαλος, την κατασκευή του οποίου αναλαμβάνει ο επικεφαλής του καρναβαλικού εργαστηρίου.
Ποιο είναι το αγαπημένο άρμα της ομάδας;
Το περσινό −και πρώτο− ο Ασσασινός, μια ανδρική φιγούρα ιππότη που δουλεύτηκε με απίστευτη λεπτομέρεια. Φέτος το εργαστήρι ετοιμάζει τρία άρματα, ενώ έχει την επίβλεψη ενός ακόμα.
Όσο για τους επισκέπτες που κατακλύζουν το «Καρναβάλι της Κρήτης» ας μιλήσουν οι αριθμοί: 2.500 κλίνες, 1.000 κρεβάτια σε ενοικιαζόμενα δωμάτια, από 2 φιλοξενούμενοι κατά μέσο όρο σε κάθε σπίτι. Την ημέρα της Μεγάλης Παρέλασης δεκάδες χιλιάδες ακόμη επισκέπτες καταφθάνουν με αυτοκίνητα και λεωφορεία. Η οργανωτική επιτροπή λέει, ότι φέτος οι κρατήσεις είναι σίγουρα περισσότερες απ’ ότι πέρυσι, που είχε παρατηρηθεί μείωση τόσο στον αριθμό των συμμετεχόντων στις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του καρναβαλιού, όσο και στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία. Ωστόσο, αυξήθηκαν οι διανυκτερεύσεις σε σπίτια, αφού πρόκειται για μια πολύ οικονομική εναλλακτική λύση διαμονής, που πλέον προτιμούν πολλοί επισκέπτες λόγω της κρίσης.
Το Ρέθυμνο σάς περιμένει όλους στη φετινή μεγάλη παρέλαση της Κυριακής που αποτελεί για όλη την πόλη μια ιδιαίτερη στιγμή.
Γίνεται κι εσείς μέρος της μεγάλης παρέας του καρναβαλιού, ετοιμάστε στολές και βαλίτσες γιατί η παρέλαση είναι μόλις λίγες μέρες μακριά.
ΗΡΩ ΠΑΡΤΣΑΚΟΥΛΑΚΗ