ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Αθήνα: Ένταση και τραυματισμοί στη διαμαρτυρία των εργαζομένων σε τουρισμό και επισιτισμό

Σε χρήση χημικών προχώρησε η αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας, σε διαδηλωτές έξω από το υπουργείο Εργασίας.

Ένταση και προσαγωγές σημειώθηκαν έξω από το υπουργείο Εργασίας σε συγκέντρωση εργαζομένων του επισιτισμού. Η ένταση προκλήθηκε όταν οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να μπουν στη στοά του υπουργείου.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους απώθησαν με αποτέλεσμα να τραυματίσει ένας διαδηλωτής. Οι αστυνομικοί προσχώρησαν σε δυο προσαγωγές

Καταγγέλλει σοβαρούς τραυματισμούς εργαζομένων και προσαγωγές η Ξενογιαννακοπούλου

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ασκεί πολλαπλή βία απέναντι στους εργαζόμενους», υπογραμμίζει σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας, του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

«Αφού κατέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και τους φτωχοποιεί μειώνοντας δραματικά την αγοραστική τους δύναμη, ασκεί αυταρχισμό και βία στις κινητοποιήσεις τους!», σημειώνει, τονίζοντας πως «πριν λίγο στην είσοδο του Υπουργείου Εργασίας στην Σταδίου, και ενώ ήταν σε εξέλιξη συγκέντρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό Τουρισμό, δεχθήκαμε προπηλακισμούς και μεγάλη χρήση χημικών, υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων και προσαγωγή δύο συνδικαλιστών».

Παρά την έντονη διαμαρτυρία μου και τη δήλωση μου ότι είμαι βουλευτής, προκειμένου να σταματήσουν οι βίαιες ενέργειες εις βάρος του προέδρου της ΠΟΕΕΤ Γιώργου Χότζογλου και των άλλων συνδικαλιστών και εργαζομένων, μας έριξαν στο πρόσωπο μεγάλη ποσότητα χημικών και χτύπησαν εργαζομένους. Στη συνέχεια, στο αίτημα μας να μιλήσουμε με κάποιον υπεύθυνο για να αφήσουν ελεύθερους τους δύο συνδικαλιστές, και ενώ ενημερώσαμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, τελικά τους προσήγαγαν στο Α.Τ της Ακρόπολης», συνεχίζει και καταλήγει:

«Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για τη βία, τους προπηλακισμούς και τα χημικά που έριξαν τα ΜΑΤ στην είσοδο του Υπουργείου Εργασίας και τη σύλληψη δύο συνδικαλιστών».

ΚΚΕ: “Τραμπούκικη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των εργαζομένων στον Επισιτισμό–Τουρισμό”

Το ΚΚΕ καταγγέλλει «την τραμπούκικη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε βάρος των εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό, που πραγματοποιούσαν σήμερα συγκέντρωση στο Υπουργείο Εργασίας».

«Οι εργαζόμενοι που διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως Συλλογικές Συμβάσεις και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους του κλάδου, βρέθηκαν αντιμέτωποι με το αδικαιολόγητο χτύπημα των αστυνομικών δυνάμεων, με χρήση χημικών και με επιθέσεις εναντίον τους, που είχαν ως αποτέλεσμα ακόμα και τον τραυματισμό διαδηλωτών. Ενώ, επιπλέον, προσήχθησαν ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού-Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής και υποψήφιος βουλευτής Επικρατείας του ΚΚΕ και ο Νίκος Λαβατσιώτης, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου στη |ΣΕΛΕΚΤ”, που μετά από παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις αφέθηκαν ελεύθεροι» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Οι ευθύνες της κυβέρνησης που, όχι μόνο δεν δέχεται καν να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, αλλά τους αντιμετωπίζει με βία και καταστολή, είναι τεράστιες και επιβεβαιώνουν ότι το μόνο που προστατεύει η κυβέρνηση είναι τα κέρδη των ξενοδόχων και των άλλων ομίλων του κλάδου, που εκτινάσσονται στις πλάτες των εργαζομένων» επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν τους αγώνες τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και την καταστολή που τη συνοδεύει».

Καταγγέλλει τη χρήση βίας η ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ καταγγέλλει τη χρήση βίας των αστυνομικών δυνάμεων κατά εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό, έξω από το Υπουργείο Εργασίας .

Την ώρα που οι εργαζόμενοι διαδήλωναν έξω από το Υπουργείο, διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους, μεταξύ αυτών την επέκταση του επιδόματος ανεργίας των εποχιακά εργαζομένων, αστυνομικές δυνάμεις τους επιτέθηκαν με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός συναδέλφου στο κεφάλι και τις συλλήψεις δύο άλλων συναδέλφων.

Η Κυβέρνηση οφείλει να λύσει τα έντονα προβλήματα του κλάδου και να τηρηθεί επιτέλους η δέσμευση του ίδιου του Πρωθυπουργού για συνάντηση μ αυτόν το στόχο.

Η ΓΣΕΕ βρίσκεται στο πλευρό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό και σε κάθε εργαζόμενο που δίνει τη μάχη του για τη διασφάλιση των εργασιακών του δικαιωμάτων.

Κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

Δυναμικές συγκεντρώσεις και πορείες των εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό έγιναν σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο.

Στο Ρέθυμνο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση από το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Ο Στράτος Μανιαβός, μέλος του ΔΣ του σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκ μέρους της ΔΑΣ, σημείωσε μεταξύ άλλων: «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε με τα pass και τα επιδόματα – ψίχουλα. Η πλειοψηφία των εργαζομένων στο Ρέθυμνο είμαστε εποχιακοί εργαζόμενοι που παίρνουμε 400 ευρώ για 3 μήνες μέχρι να ξαναπάμε για δουλειά το καλοκαίρι. Ενώ επισήμανε την διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων για το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν οι ξενοδόχοι στα χέρια τους».

Στο Ηράκλειο, εκατοντάδες εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Στην συγκέντρωση συμμετείχαν το σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Επισιτισμού – Τουρισμού και Μαγείρων.

Ο Νίκος Κοκολάκης, πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων στηλίτευσε μεταξύ άλλων την άρνηση της κυβέρνησης για την επέκταση του ταμείου ανεργίας. Όπως σημείωσε: «ήταν αποκαλυπτική η απάντηση του υφυπουργού εργασίας στην επερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Χρήστου Κατσώτη για την επέκταση του ταμείου. Δηλώνοντας ότι η εποχική απασχόληση πρέπει να προσαρμόζεται στην εργασία. Φαίνεται ότι δεν ξέρουν τι θα πει εποχιακός εργαζόμενος. Το πόσο δύσκολα επιβιώνουμε με την ακρίβεια να έχει εξανεμίσει ότι χρήματα πήραμε τους προηγούμενους μήνες».

Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης, με στάση έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων όπου τοιχοκολλήθηκε υπόμνημα με τα αιτήματα των σωματείων.

Στα Χανιά, τα Σωματεία Ξενοχοϋπαλλήλων, Επισιτισμού και Διανομέων διοργάνωσαν μία μαζική συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης. Ο Ιωσήφ Αποστολάκης, πρόεδρος του σωματείου Επισιτισμού τόνισε μεταξύ άλλων: «Στον επισιτισμό η δουλειά είναι και παραμένει κυριολεκτικά όποτε, όσο και όταν θέλει ο εργοδότης με μισθό που θα συμφωνήσει ο εργαζόμενος μαζί με τον εργοδότη δηλαδή ο εργοδότης, χωρίς ένσημα ή στην καλύτερη περίπτωση 6ωρο ένσημο για 10ωρη και πάνω δουλειά. Γι’ αυτό εμείς οι εργαζόμενοι με τα σωματεία μας πρέπει να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υποχρεωτικής εφαρμογής των Σ.Σ.Ε σε όλο τον κλάδο και των διεκδικήσεων για επέκταση των επιδομάτων ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργία».