ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αυγουστιάτικη πανσέληνος με δωρεάν είσοδο σε 120 μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραστάσεις χορού, ποιητικές απαγγελίες, προβολή ντοκιμαντέρ, εικαστικές εκθέσεις, αστροπαρατήρηση και ξεναγήσεις, είναι κυρίως οι εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν φέτος από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της αυγουστιάτικης πανσελήνου.

Όπως ενημερώνει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ, την Κυριακή 22 Αυγούστου, 120 αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία σε όλη τη χώρα θα υποδεχθούν το κοινό για να θαυμάσει την πανσέληνο. Πενήντα δύο από αυτούς θα φιλοξενήσουν ποικίλες εκδηλώσεις.

Στο Ρέθυμνο, ο Ενετικός Ναός Αγ. Φραγκίσκου όπου στεγάζεται η Προσωρινή Έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρεθύμνου και το εγκάρσιο κλίτος του, θα παραμείνουν ανοιχτά, πέραν του κανονικού ωραρίου, την Κυριακή 22 Αυγούστου 2021, από 20:00 έως 00:00. Θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις με περιορισμένο αριθμό ατόμων στις 20:30 και 22:00.

Παράλληλα στον χώρο του εγκάρσιου κλίτους του ναού θα προβάλλονται βίντεο με στιγμιότυπα από το στήσιμο της έκθεσης, εκθέματα και e-ξεναγήσεις στο μουσείο και την παλιά πόλη του Ρεθύμνου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας. Στον χώρο της Προσωρινής Έκθεσης ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών δεν θα ξεπερνά τα 25 άτομα και ομοίως στο εγκάρσιο κλίτος. Η χρήση μη ιατρικής μάσκας είναι απαραίτητη.

Οι εκδηλώσεις -οι οποίες πραγματοποιούνται υπό τον συντονισμό της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και πολιτιστικούς, εξωραϊστικούς συλλόγους-, και η επίσκεψη του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία, θα διεξαχθούν σύμφωνα με τα ισχύοντα πρωτόκολλα ασφαλείας που έχουν καταρτισθεί για κάθε αρχαιολογικό χώρο και μουσείο στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού και σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα ασφαλείας κατά την περίοδο πραγματοποίησής τους.