ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ: Ένα σεμινάριο βιωματικής εκπαίδευσης για τους εκπαιδευτές του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου

Ένα σεμινάριο βιωματικής εκπαίδευσης για το ρόλο του παιγνιδιού στην εκπαίδευση και θεραπεία ατόμων με αναπηρία για  τους εκπαιδευτές και συνεργάτες του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου 2022 η εκπαιδευτική ομάδα του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου και του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ  ξεκίνησε με μια πρωτοποριακή   εκπαίδευση των εκπαιδευτών της στα προγράμματα εκπαίδευσης παιδιών κα ενηλίκων ΑμεΑ ως αρχή ενός κύκλου βιωματικών σεμιναρίων που θα ακολουθήσουν.

Η φαντασία, και ο αυτοσχεδιασμός, αναμειγμένα μαζί με το παιχνίδι και τη γνώση, έχουν από μόνα τους την παλέτα εκείνη που θα φέρει μία θετική, προσέγγιση και ενέργεια στο καθημερινό μάθημα με τα παιδιά, ειδικά εκείνα τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.  Δημιουργικότητα είναι η λέξη που θα χαρακτήριζε όλη την εκπαιδευτική  συνάντηση. Το φως και την αλήθεια του κάθε ένα εκπαιδευτή  απλώθηκε μπροστά του. Εμπειρίες, γνώσεις, ιδέες γύρω από υλικά και με περισσή όρεξη και φαντασία ξετύλιξαν το κουβάρι πίσω από το πολύπλευρο παιχνίδι.

ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ! Αυτός ήταν ο τίτλος του σεμιναρίου που πρόσφερε απλόχερα στην ομάδα η εξωτερική συνεργάτης του ΚΔΑΠ ΑμεΑ ειδική παιδαγωγός – Κοινωνιολόγος Λωρίνα Γκαράνη.

Από την αρχή η ιδέα ήταν το παιγνίδι ως τρόπος έκφρασης , διασκέδασης, εκπαίδευσης, κοινωνικοποίησης , ένταξης, συμπερίληψης και θεραπείας.   Άλλωστε το παιχνίδι είναι ένας σημαντικός τρόπος έκφρασης για το παιδί. Γι’ αυτό στόχος όλων των εκπαιδευτών είναι να ανακαλύπτουν συνεχώς νέες ιδέες και αυτό το πετυχαίνουν μόνο μαζί με το παιδί!  Για να αφουγκραστείς το παιδί που είναι πλάι σου, πρέπει πρώτα να αφουγκραστείς το παιδί που είναι μέσα σου!

Οι εκπαιδευτές ακροάστηκαν, έζησαν την εμπειρία του να κατασκευάσουν με απλά, καθημερινά υλικά, και είδη ανακύκλωσης και σκαρφίστηκαν πολύπλευρα παιγνίδια και δραστηριότητες.

 Σε ένα άδειο κουτί μπήκε η ομάδα του ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου με σκοπό την αναζήτηση τρόπων να το αλλάξει και να το κάνει λειτουργικό και συμβολικό παιγνίδι, σύμβολο μάθησης και χαράς….Ένα κουτί πολύχρωμο, εντυπωσιακό που κάθε παιδί θα ήθελε να ανοίξει με αγωνία!

  • «Το κουτί αυτό είναι άδειο! Γεμίστε το όμως εσείς με ιδέες, με φαντασία, με υλικά που υπάρχουν ήδη όπου κι αν κοιτάξετε. Δώστε πνοή στη χαρά, στη μάθηση, στη δημιουργικότητα, στην επικοινωνία, στην ψυχαγωγία των παιδιών με κάθε ευφάνταστο τρόπο που πιστεύετε ότι υπάρχει… Και έπειτα καθίστε κάτω μαζί με τα παιδιά και απολαύστε το παιχνίδι!!!»

 ήταν η οδηγία που δόθηκε από την κα  Λωρίνα Γκαράνη. Γιατί στο ΚΔΑΠ ΑμεΑ Ρεθύμνου η ανάπτυξη δεξιοτήτων, η εξέλιξη και η πρόοδος αποτελεί στόχο για όλους, μικρούς και μεγάλους!!!

Το αποτέλεσμα;

Γλυκές ιδέες… Γλυκές σκέψεις… Με απλά υλικά… Με όρεξη και αγάπη… Με απεριόριστη φαντασία και αστείρευτη ενέργεια… Όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε… Το χρώμα υπάρχει παντού γύρω μας. Μπορούμε εύκολα με απλά καθημερινά αντικείμενα να δημιουργήσουμε και να παίξουμε με τα χρώματα.  Μπορούμε όλοι να παράγουμε τέχνη και να μάθουμε μέσα από το παιχνίδι!

Το παιχνίδι, το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε μεγαλώνοντας… Γιατί αυτό μας βοήθησε να επικοινωνούμε, να αλληλεπιδρούμε, να μοιραζόμαστε, να μαθαίνουμε, να ονειρευόμαστε, να κατασκευάζουμε, να δημιουργούμε, να ζούμε… Το παιχνίδι, λοιπόν, η αγάπη, η αγκαλιά, η έμπνευση, η τέχνη μπορούν να μας οδηγήσουν μέσα από την συνεργασία σε υπέροχα μονοπάτια γνώσης και ξενοιασιάς. Όλοι Μαζί Παίζουμε… Όλοι Μαζί Δημιουργούμε… Όλοι Μαζί Μπορούμε!

Το  μήνυμα που βγήκε από την ομάδα ως επιστέγασμα αυτής της υπέροχης εμπειρίας είναι ομαδικό και ισχυρό, γεμάτο χρώματα, ιδέες και αγάπη:

Μην ξεχνάς να φροντίζεις το παιδί που ζει μέσα σου! Αυτό θα σε οδηγήσει στο όνειρο και στην ελπίδα! Αυτό θα σε βοηθήσει να αγκαλιάσεις τα υπόλοιπα παιδιά, τους μαθητές σου, οι οποίοι θα σε θυμούνται πρώτα απ’ όλα γι’ αυτά που τους έκανες να νιώσουν κι έπειτα γι’ αυτά που έμαθαν από εσένα!

Πόσο σημαντικό είναι να  μοιράζεσαι ιδέες και να εμπνέεσαι απ τους ίδιους ανθρώπους που καθημερινά μοιράζεστε τους ίδιους στόχους για τα ίδια παιδιά. Ενωμένοι προχωράμε για το καλύτερο των παιδιών μας γιατί ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να δημιουργούμε φωτεινούς κόσμους παίζοντας και ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ!!!!

«Το κειμενο γράφτηκε από κοινού από τους  συμμετέχοντες στο σεμινάριο εκπαιδευτές ΚΔΑΠ ΑμεΑ, Υπάλληλοι , συνεργάτες Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό και  μέλη Δ.Σ. αποτυπώνοντας την εμπειρία τους»

Γκαράνη Λωρίνα, Εύη Ζευγαδάκη, Κρόμπα Αντωνία, Ζαχαρούλα Γιαννιού, Κωνσταντίνα Φρατζεσκάκη , Διαμαντουλα Τζσίχλη , Μάγδα Δερμιτζάκη, Παναγιώτης Χαιδεμένος, Κλάδου Ειρήνη, Μιχάλης Μάγκος, Παύλος Μελισσινός, Αντωνία Μανουσέλη.