ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Αυξάνονται οι νεκροί, πλημμυρίζει και η Λάρισα!

Στους 8 ο αριθμός των θυμάτων – Άγνωστος αριθμός αγνοουμένων. «Πνίγεται» η Λάρισα από τον Πηνειό, εκκενώσεις και προειδοποιήσεις

Ώρες αγωνίας σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, καθώς τα νερά του Πηνειού έχουν μπει μέσα στην πόλη, πλημμυρίζοντας δρόμους και σπίτια, καθώς η στάθμη του ποταμού έχει ανέβει επικίνδυνα, με τι στάθμη να βρίσκεται στα 9,5 μέτρα, ενώ το όριο είναι στα 6,5 μέτρα.

Με ανακοίνωσή του ο Δήμος Λαρισαίων καλεί για εκκένωση των Εργατικών Κατοικιών στην περιοχή της Λάρισας αναφέροντας «Ενημερώνονται οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών της Γιάννουλης (παλιές και νέες) να εκκενώσουν τις ισόγειες κατοικίες της περιοχής τους. Αν έχουν πρόσβαση σε διαμερίσματα άνω του ισογείου να οδηγηθούν προς αυτά. Διαφορετικά θα μπορούν να προσεγγίσουν προς τη δομή φιλοξενίας που έχει συσταθεί στο Κλειστό της Νεάπολης. Απευθύνουμε θερμή παράκληση προς τους πολίτες της Λάρισας να συμμορφώνονται με τις οδηγίες των αρχών».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η γέφυρα του Πηνειού, που είναι 3 χλμ μετά το Κουτσόχερο στην εθνική οδό Λάρισας-Ιωαννίνων, έχει κατακλειστεί από τα νερά, τα οποία ρέουν ορμητικά.

Αυτοκίνητα κολυμπάνε μέσα στα νερά, ενώ αστυνομία και στρατός βρίσκονται επί ποδός.

Kαταγγελίες για το δράμα της Καρδίτσας

Οργή και αγανάκτηση στα πλημμυρισμένα χωριά της περιοχής, με τους κατοίκους να παλεύουν για τέταρτη ημέρα να επιβιώσουν μέσα στις λάσπες.

Πέρα από την έκρηξη θυμού, όμως, καταγράφονται και σοβαρές καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες οι αρμόδιοι επέλεξαν να σπάσουν συγκεκριμένα φράγματα προκειμένου να προστατευθεί η πόλη της Καρδίτσας και παρά την επιλογή αυτή δεν έστειλαν εγκαίρως μήνυμα στους κατοίκους των χωριών με το 112.

Το pontiki.gr παρουσίασε καταγγελία της Ευαγγελίας Νασιάκου, κατοίκου του δήμου Παλαμά, η οποία ανέφερε ότι η περιοχή πλημμύρισε γιατί «οι αρμόδιοι έσπασαν το φράγμα του ποταμού Καράμπαλη στην Καρδίτσα από τη δεξιά μεριά για να διοχετεύσουν τα νερά στον κάμπο και στο Δήμο Παλαμά και να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας. Το στοίχημά τους ήταν να σώσουν την πόλη της Καρδίτσας και εμάς μας πλημμύρισαν χωρίς καν να μας ειδοποιήσουν. Πλημμυρίσαμε μέσα στη νύχτα, μας έπιασε στον ύπνο, μέσα σε μια ώρα το νερό έφτασε στα δύο μέτρα».

Από την πλευρά της η Αλέκα Βαρδάκα, μιλώντας στο news247 αποκαλύπτει ότι «τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, είδα να περνάνε μπροστά από το σπίτι μου, στον Παλαμά, πέντε οχήματα της Πυροσβεστικής. Αμέσως διαισθάνθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, ωστόσο το σήμα που λάβαμε από τους πυροσβέστες, μετά από σχετική ερώτηση, ήταν πως όλα ήταν υπό έλεγχο. Λίγη ώρα μετά, και σε διάστημα εντός 30 λεπτών, το σκηνικό άλλαξε άρδην καθώς ακολούθησε έντονη βροχόπτωση. Μέσα σε μισή ώρα είχαν πλημμυρίσει τα πάντα. Ο καθένας μας προσπαθούσε να σώσει τις περιουσίες, τα αυτοκίνητά του και ό,τι άλλο μπορούσε».

Η κ. Βαρδάκα υπογράμμισε ότι δεν πήραν κανένα προειδοποιητικό μήνυμα 112 από τις αρχές.

«Δεν είχαμε καμία ενημέρωση ούτε από το προηγούμενο βράδυ ότι κινδυνεύουμε ούτε τις πρώτες πρωινές ώρες. Το μοναδικό μήνυμα από το 112 που ήρθε στα κινητά μας ήταν στις 06:35, ενώ το φράγμα είχε σπάσει στις 04:00. Και σε αυτό μας δινόταν η οδηγία να απομακρυνθούμε από υπόγειους και ισόγειους χώρους κτιρίων λόγω εξέλιξης πλημμυρικών φαινομένων».

Εκκλήσεις εγκλωβισμένων στη Μαραθέα Καρδίτσας

Σύμφωνα με επικοινωνία κατοίκων με το news24/7 υπάρχουν επτά με οκτώ διώροφα σπίτια, στα οποία φιλοξενούνται από 15 έως 35 άτομα, ενώ στην καφετέρια του χωριού υπάρχουν περίπου 100 άτομα.

Παράλληλα, κάτοικοι του χωριού, μιλώντας σε τηλεοπτικές εκπομπές μιλούν για περίπου 300 άτομα υπογραμμίζοντας ότι χρειάζονται άμεσα νερό και φαγητό.

Σύσκεψη για τη διάθεση φαρμάκων σε ασθενείς στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές

Πραγματοποιήθηκε σήμερα σύσκεψη του προεδρείου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων.

Στη σύσκεψη έγινε μια πρώτη εκτίμηση της λειτουργικότητας των φαρμακείων που έχουν πληγεί από τη θεομηνία και της δυνατότητας να διαθέσουν φάρμακα στον πληθυσμό.

Επίσης αποφασίσθηκε, μετά από επικοινωνία με τον υφυπουργό Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους, η συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, για τη διάθεση των φαρμάκων σε πολίτες που πρέπει να συνεχίσουν την αγωγή τους και βρίσκονται σε περιοχές που αδυνατούν να τα προμηθευθούν λόγω των συνθηκών που επικρατούν.

Στις πληγείσες περιοχές ο Μητσοτάκης

Στο συντονιστικό κέντρο της Λάρισας έφτασε το πρωί της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, αφότου έκανε αυτοψία από αέρος στις πλημμύρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεταφέρθηκε στην Καρδίτσα όπου προσγειώθηκε με ελικόπτερο στο γήπεδο και συνομίλησε με πλημμυροπαθείς, μέλη των δυνάμεων που δίνουν τη μάχη απέναντι στην πλημμύρα και εθελοντές.

Με το ελικόπτερο ο κ. Μητσοτάκης πετάει πάνω από πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και τη σημερινή εικόνα.

Αμέσως μετά θα μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους για το συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών.