ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΙΜΙΣΑΚΟΓΙΩΡΓΗΣ

Μπάμπης Κιαγιάς, Ένας καινοτόμος σαλιγκαροτρόφος

Μπάμπης Κιαγιάς,  Ένας καινοτόμος σαλιγκαροτρόφος

Ο Μπάμπης Κιαγιάς δεν φαντάζονταν όταν σπούδαζε ότι θα γίνει στο μέλλον εκτροφέας σαλιγκαριών (σαλιγκαροτρόφος όπως τον αναφέρω), η ζωή όμως δεν είναι μονόδρομος ούτε επανάπαυση σε ότι μάθαμε.

Αντιθέτως ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε πρέπει να βλέπουμε μπροστά, να ψυχανεμιζόμαστε τις ανάγκες του κόσμου και της αγοράς και να προχωράμε με νέες ιδέες που θέλουνε μεν πολύ κόπο για να εφαρμοστούν, αλλά τελικά ωφελούν τόσο εμάς όσο και την χώρα μας που εισάγει ακόμα και κηπευτικά.

Τον αγαπητό Μπάμπη τον γνωρίζω αρκετά χρόνια σαν καθηγητή Τ.Ε.Ι αλλά και σαν ένα δυναμικό νέο που δεν επαναπαύεται, του αρέσει η δημιουργία και ανησυχεί για την οικονομική και οικολογική υποβάθμιση του τόπου μας. Πριν λίγες μέρες χάρηκα όταν τον είδα να συμμετέχει στην γιορτή κρητικής διατροφής στον δημοτικό κήπο που είχε και φέτος μεγάλη επιτυχία. Η πρωτοπόρος εταιρεία εκτροφής σαλιγκαριών (Escargot de Crete) που έχει έδρα τον Λατζιμά διαθέτει το πρώτο εκτροφείο στον κόσμο που παράγει σαλιγκάρια καθ΄ όλη την διάρκεια του έτους, εκμεταλλευόμενη τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης, έχει δε πετύχει την μεγαλύτερη παραγωγή σαλιγκαριών ανά στρέμμα παγκοσμίως.

kiagias-panagiotakis-giannarakisΕίναι η πρώτη φορά που τυποποιείται η διάσημη κρητική συνταγή “μπουμπουριστοί χοχλιοί” μια συνταγή με την οποία επιβίωσαν στην διάρκεια της κατοχής οι κάτοικοι της Κρήτης, αλλά και η πρώτη φορά που τα σαλιγκάρια διατηρούνται μέσα σε παρθένο ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας. Ο Μπάμπης Κιαγιάς προσφέρει στην πελατεία του (που πλέον δεν είναι μόνο του νησιού μας αλλά της Ελλάδας και του εξωτερικού), τέσσερις διαφορετικές γεύσεις, συνδυασμών ελαιόλαδου με θυμάρι, λεμόνι, ξύδι δεντρολίβανο, σκόρδο και μαϊντανό που αποτελούν εξαιρετική- υγιεινή διατροφή και σπάνια απόλαυση του ουρανίσκου μας.

Εύχομαι ολόψυχα στον αγαπητό Μπάμπη να συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις δίνοντας το λαμπρό παράδειγμα σε άλλους νέους να τολμήσουν να δημιουργήσουν και να παράγουν προϊόντα που δεν θα στηρίζονται στην επιδότηση (η οποία τελικά αυξάνει την οκνηρία) αλλά θα στηρίζονται στην πρωτοτυπία και στην ποιότητα.

Ο Μπάμπης Κιαγιάς με την πρωτοποριακή του επένδυση ανατρέπει την παλιά μαντινάδα που έλεγε

“Δεν το θυμούμαι στη ζωή αυτό το ρεζιλίκι
να πολεμώ απ΄ τσι χοχλιούς να βγάλω χαρτζιλίκι”

Απεναντίας κλείνοντας θα του πω

“Χοχλιούς εκατομμύρια τον κόσμο να ταΐσεις
τον τόπο σου να βοηθάς, αλλά και να πλουτίσεις’’

Γιώργης Σηφάκης (Σιμισακογιώργης)