ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Μπλοκάρει τη ΤΤΙΡ η Γαλλία – Αντιδράσεις και στην Αυστρία

ttip-galliaΜετά τις αποκαλύψεις της Greenpeace με την δημοσίευση εμπιστευτικών εγγράφων που αφορούν τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ, η Γαλλία τάχθηκε σήμερα κατά του σχεδίου της συμφωνίας αυτής προειδοποιώντας ότι θα την μπλοκάρει, αν οι Βρυξέλλες δεν αποσπάσουν παραχωρήσεις από την Ουάσινγκτον.

Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «ουδέποτε θα δεχτούμε να αμφισβητηθούν βασικές αρχές για τη γεωργία μας, τον πολιτισμό μας, την αμοιβαιότητα όσον αφορά την πρόσβαση στις δημόσιες αγορές».

«Ως εκ τούτου, σε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων, η Γαλλία λέει όχι στη διατλαντική συμφωνία ελευθέρων συναλλαγών, καθώς δεν τάσσεται υπέρ του ελεύθερου εμπορίου χωρίς κανόνες» πρόσθεσε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Θέσαμε αρχές στο πλαίσιο των διεθνών εμπορικών διαπραγματεύσεων. Αναφέρομαι στους υγειονομικούς κανόνες, τους διατροφικούς, τους κοινωνικούς, τους πολιτιστικούς, τους περιβαλλοντικούς» διευκρίνισε.

Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας, Ματίας Φεκλ, είχε χαρακτηρίσει τη διακοπή των διαπραγματεύσεων ως την «πιο πιθανή επιλογή».

Ο Φεκλ κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνησή του θα μπλοκάρει την ΤΤΙΡ: «δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία χωρίς τη Γαλλία και πόσο μάλλον εναντίον της Γαλλίας. Θέλουμε αμοιβαιότητα. Η Ευρώπη προσφέρει πολλά και λαμβάνει πολύ λίγα σε αντάλλαγμα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό».

Από την πλευρά του ο Βιβιάν Περτισό, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, δήλωσε, πάντως, ότι οι γαλλικές δηλώσεις δεν θα εμποδίσουν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

«Όταν η Επιτροπή εξετάζει ένα θέμα, συνήθως προχωρεί μέχρι τέλους. Είναι συνεπώς δύσκολο να εξετάσει μια ολοκληρωτική αναστολή των διαπραγματεύσεων κατά τους προσεχείς μήνες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ωστόσο η θέση του Παρισιού μπορεί να περιπλέξει τις διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον Περτισό.«Είναι σαφές ότι χωρίς πολιτική στήριξη από τη Γαλλία, είναι δύσκολο να προβλεφθεί μια θετική και ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την ΤΤΙΡ».

Ενστάσεις και από την Αυστρία

Μετά τη Γαλλία και η Αυστρία εκφράζει αντιρρήσεις για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση με τον Βέρνερ Φάιμαν να δηλώνει ότι « Δεν επιτρέπεται να υπάρξει υπονόμευση των ευρωπαικών “στάνταρντ”».

Ο Αυστριακός καγκελάριος ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει ο ίδιος σε σύνοδο στη Στοκχόλμη, το Σάββατο, στην οποία θα εξεταστούν οι κίνδυνοι με τους οποίους συνδέεται η TTIP.

Σε συνέντευξη Τύπου το απόγευμα στο Αυστριακό Εργατικό Επιμελητήριο (Εργατικό Κέντρο), ο Αυστριακός καγκελάριος επανέλαβε πως την ώρα που γίνεται μεγάλη συζήτηση για τις συμφωνίες ελευθέρου εμπορίου, δεν επιτρέπεται να μειώνονται κεκτημένα στους τομείς του περιβάλλοντος, των τροφίμων, της εργασίας, της προστασίας του καταναλωτή, των κοινωνικών υποδομών, τα οποία οικοδομήθηκαν από ολόκληρες προηγούμενες γενιές και «τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε και ως εκ τούτου ελέγχουμε ενδελεχώς τα σχετικά κείμενα».

Η Αυστρία, όπως είπε, έχει αυτή τη στιγμή μία σαφή θέση και ο ίδιος είναι πεπεισμένος ότι η πλειονότητα των πολιτών της δεν θέλει συμφωνίες με τις οποίες χειροτερεύουν τα «στάνταρντ», κάτι που καθιστά σαφές πως κυβέρνηση και φορείς πρέπει να εκπροσωπούν τα συμφέροντα του πληθυσμού.

Κατά την άποψή του, θα πρέπει να υπάρξει πολύ κρίσιμη εξέταση ως προς την καθιέρωση διαιτητικών δικαστηρίων και ο ίδιος διερωτάται, «γιατί κράτη των οποίων τα δικαστήρια είναι αντικειμενικά και ανεξάρτητα, χρειάζονται ένα τέτοιον επιπλέον θεσμό, με του οποίου τη βοήθεια υποσκάπτονται καλά στάνταρντ, που εμείς θέλουμε να υπερασπιστούμε και που θα έπρεπε να βελτιώνονται και όχι να χειροτερεύουν».