ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Χαμός στη Ρωσία: Επιστρατεύει τους Τσετσένους του Καντίροφ ο Πούτιν – Νέο μήνυμα Πριγκόζιν με αναφορά σε “μπάσταρδους”

Με τη μεγαλύτερη κρίση στο εσωτερικό της χώρας από την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εμφανίστηκε αμείλικτος απέναντι στην ανταρσία της Wagner σε διάγγελμα που πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου (24/6), δηλώνοντας ότι “οι υπερβολικές φιλοδοξίες και τα συμφέροντα οδήγησαν σε προδοσία” ενώ χαρακτήρισε την ανταρσία “πισώπλατη μαχαιριά”.

Σχολιάζοντας το διάγγελμα Πούτιν, ο Γεβγκένι Πριγκόζιν σε ηχητικό σημείωμα δήλωσε ότι ο πρόεδρος “έκανε μεγάλο λάθος” που τον αποκάλεσε προδότη.

“Κανείς δεν πρόκειται να παραδοθεί μετά από αίτημα του προέδρου. Δεν θέλουμε η χώρα να συνεχίσει να ζει μέσα στη διαφθορά και το ψέμα”, πρόσθεσε.

“Είμαστε πατριώτες και όσοι είναι εναντίον μας είναι αυτοί που συγκεντρώθηκαν γύρω από τους μπάσταρδους”, κατέληξε ο Πριγκόζιν.

Το ηχητικό μήνυμα σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη τοποθέτηση του Πριγκόζιν στην οποία μιλάει ευθέως εναντίον του Ρώσου προέδρου.

Το διάγγελμα Πούτιν, η έκκληση της Ζαχάροβα και η ετοιμότητα Καντίροφ

“Είναι ένα πλήγμα για τη Ρωσία, για το λαό μας. Και οι ενέργειές μας για την υπεράσπιση της πατρίδας απέναντι σε μια τέτοια απειλή θα είναι σκληρές” σημείωσε.

“Όλοι εκείνοι που σκόπιμα μπήκαν στο δρόμο της προδοσίας, που προετοίμασαν μια ένοπλη εξέγερση, που πήραν το δρόμο του εκβιασμού και των τρομοκρατικών μεθόδων, θα υποστούν την αναπόφευκτη τιμωρία, θα λογοδοτήσουν τόσο στο νόμο όσο και στο λαό μας”, είπε μεταξύ άλλων ο Πούτιν.

Μετά τον Ρώσο πρόεδρο, τη σκυτάλη πήρε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, καλώντας τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ ανέφερε σήμερα ότι οι δυνάμεις του είναι έτοιμες να βοηθήσουν στην καταστολή της ανταρσίας του Γεβγκένι Πριγκόζιν ηγέτη της εταιρείας μισθοφόρων Βάγκνερ, αλλά και να χρησιμοποιήσουν σκληρές μεθόδους, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο Καντίροφ σε μία ανακοίνωσή του, χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του Πριγκόζιν ως “μία πισώπλατη μαχαιριά” καλώντας τους Ρώσους στρατιώτες να μην αποδεχτούν οποιεσδήποτε “προκλητικές ενέργειες”.

Αξιωματούχοι που έχουν διοριστεί στην Ουκρανία εκφράζουν την υποστήριξή τους στον Πούτιν

Οι αξιωματούχοι που έχουν διορισθεί από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής στις περιοχές της Ουκρανίας, που η Μόσχα ισχυρίζεται ότι έχουν προσαρτηθεί, εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος αντιμετωπίζει ένοπλη ανταρσία από την μισθοφορική οργάνωση Wagner.

Οι αξιωματούχοι που έχουν διορισθεί από τη Ρωσία στις περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπως και σε αυτές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας, στη νότια Ουκρανία, δηλώνουν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους που αναρτήθηκαν στο Telegram ότι οι αντίστοιχες περιοχές τους είναι “με τον Πρόεδρο!”.

Τεθωρακισμένα στους δρόμους του Ροστόφ – Η Wagner κατέλαβε το αρχηγείο του στρατού

Πολλά βίντεο έχουν εμφανιστεί στο διαδίκτυο και δείχνουν ένοπλους άνδρες και τεθωρακισμένα οχήματα να περικυκλώνουν το αρχηγείο της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας της Ρωσίας – ένα βασικό κέντρο λήψης αποφάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, το οποίο βρίσκεται στη νότια πόλη Ροστόφ του Ντον.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι ένοπλοι αυτοί άνδρες είναι Ρώσοι στρατιώτες που προσπαθούν να ασφαλίσουν το κτίριο ή μέλη της μισθοφορικής ομάδας Wagner. Είναι αξιοσημείωτο, ωστόσο, ότι τα όπλα τους φαίνεται να είναι στραμμένα στο ίδιο το κτίριο.

Παρά τις δραματικές σκηνές, η κανονική ζωή φαίνεται να συνεχίζεται, με τους νέους να συγκεντρώνονται στις γωνίες των δρόμων για να μεταδώσουν ζωντανά τα γεγονότα και τους οδοκαθαριστές να κάνουν ήρεμα τη δουλειά τους.

Με τον Πριγκόζιν να διαβεβαιώνει σήμερα πως βρίσκεται στο αρχηγείο του ρωσικού στρατού στην πόλη Ροστόφ –κέντρο διοίκησης κλειδί στη ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας– προσθέτοντας πως στρατιωτικές εγκαταστάσεις, και ιδιαίτερα το αεροδρόμιο, βρίσκονται στα χέρια των ανδρών του.

Λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο πρόεδρος Πούτιν αναγνώρισε πως η κατάσταση είναι αυτή τη στιγμή «δύσκολη» στο Ροστόφ.