ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Χαρδαλιάς: «Τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά, τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα»

«Όπως περάσαμε διαφορετικό Πάσχα, έτσι και τα Χριστούγεννα θα είναι διαφορετικά», είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Αφού έκανε έκκληση για προσοχή απ’ όλους ενόψει των εορτών, ενημέρωσε ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22.00 έως τις 05.00 θα παραμείνει σε πλήρη ισχύ. «Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι δυνάμεις της αστυνομίας θα είναι παντού», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι «τα παιδιά δεν θα βγουν να πουν τα κάλαντα», επαναλαμβάνοντας ότι οι ιεροί ναοί θα ανοίξουν στις 25 Δεκεμβρίου, 1η και 6η Ιανουαρίου, αλλά με πολύ αυστηρούς περιορισμούς (έως 25 άτομα στις εκκλησίες και 50 στους Μητροπολιτικούς Ναούς) και υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Για τις συγκεντρώσεις σε σπίτια, επανέλαβε ότι θα επιτρέπεται μέχρι εννιά άτομα και δύο οικογένειες.

Ερωτηθείς εάν υπάρξουν νέα μέτρα για την Πρωτοχρονιά, σε περίπτωση που τα Χριστούγεννα παρατηρηθούν ανησυχητικά φαινόμενα, ο κ. Χαρδαλιάς ήταν κάθετος, απαντώντας μονολεκτικά «ναι».

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης είπε ό ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων μειώθηκε και έτσι είχαμε κατά 15% λιγότερες διαγνώσεις απ’ ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει τρεις φορές υψηλότερο από την Αθήνα.

Αναφορικά με τις επικείμενες γιορτές, τόνισε ότι πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, ζητώντας «να δημιουργήσουμε μια συγκεκριμένη κοινωνική φούσκα».

Κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στην πλατφόρμα των τυχαιοποιημένων ελέγχων, σημειώνοντας ότι έως τις 5 το απόγευμα είχαν γραφτεί 5.000 εθελοντές.

Αναφορικά με το μεταλλαγμένο στέλεχος που παρατηρήθηκε στην Βρετανία, δήλωσε: «Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις για νέο μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού. Η βασική υπόθεση είναι ότι έχει ελαφρώς αυξημένη μολυσματικότητα. Δεν έχει επαληθευτεί. Το στέλεχος περιγράφηκε πρώτη φορά το Σεπτέμβριο και υπάρχουν ενδείξεις ότι κυκλοφορούσε εδώ και μήνες. Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός μας για τους επόμενους μήνες και τον εμβολιασμό ακόμα και αν επιβεβαιωθούν αυτές οι ενδείξεις».