ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Χάρκια: Ένα χωριό του Ρεθύμνου χωρίς νερό, ρεύμα και δρόμους!

Οι κακοκαιρίες των τελευταίων ετών έχουν αφήσει πολύ έντονα το στίγμα τους σε ένα ορεινό χωριό του Δήμου Ρεθύμνου. Ο λόγος για τα Χάρκια, όπου οι κάτοικοι νιώθουν πολίτες β’ κατηγορίας, καθώς έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους από τον Δήμο αλλά και την διοίκηση της Αντιπεριφέρειας του Ρεθύμνου.

Όπως βλέπετε και στις φωτογραφίες που παραθέτουμε ο δρόμος από το ΒΙΟΠΑ (λίγο μετά την Αγία Τριάδα) μέχρι τα Χάρκια είναι σε άθλια κατάσταση. Ο συγκεκριμένος δρόμος όχι μόνο χρειάζεται γραμμογράφηση και προστατευτικά κιγκλιδώματα, αλλά μετά τις «θεομηνίες» του Φεβρουαρίου 2019 και του Νοέμβρη του 2020 είναι το λιγότερο επικίνδυνος!

Τον Μάη του 2021 εγκρίθηκαν 48 εκατ. ευρώ για έργα αποκατάστασης από την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2019 αλλά 2,5 χρόνια αργότερα και μετά και την επιδείνωση της κατάστασης από τις πλημμύρες του Φλεβάρη του 2020 δεν έχει γίνει απολύτως ΤΙΠΟΤΑ!
Το μόνο που έχει αλλάξει τους τελευταίους μήνες ήταν το ότι τοποθετήθηκαν κορδέλες και κορίνες για να προσέχουν οι οδηγοί!

Ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας των οικισμών του Δήμου Ρεθύμνου κος Γιώργος Σκορδίλης σε απάντηση του σε σχετικό δημοσίευμα στις 23 Οκτωβρίου του 2019 (!) αναφέρει: «το υψηλό κόστος της αποκατάστασης των ζημιών, θα καλυφθεί από την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση που έχει εγκρίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας». Μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες μας, στο Δήμο Ρεθύμνης δεν έχει ακόμη καταβληθεί το εγκεκριμένο ποσό».

Από τότε έχουν περάσει 2 ολόκληρα χρονιά χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη – Στο τέλος της ημέρας οι κάτοικοι θα απευθυνθούν σε κάποιον ιδιώτη μήπως και κάνει δωρεά την αποκατάσταση του δρόμου!

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τις ημέρες της κακοκαιρίας «Μπάλος» – για πολλοστή φορά – οι κεραυνοί που έπεσαν στην περιοχή την Τρίτη 13/10, έκαψαν δεκάδες οικιακές συσκευές (τηλεοράσεις, ψυγεία, router, τροφοδοτικά), ενώ άφησαν το χωριό χωρίς ρεύμα, νερό, τηλεφωνία και ίντερνετ και για τρεις ολόκληρες ημέρες. Δεν γνωρίζουμε ποιος είναι αρμόδιος αλλά καλό θα ήταν οι αρχές του τόπου να φροντίσουν για την τοποθέτηση αλεξικέραυνου προκειμένου να σταματήσει αυτή η κατάσταση.
Οι διακοπές ρεύματος συνεχίστηκαν – άνευ κακοκαιρίας – και την επόμενη εβδομάδα!

Τα προβλήματα του χωριού συνεχίστηκαν και τις επόμενες ημέρες καθώς το Σαββατοκύριακο 16 & 17 Οκτωβρίου δεν υπήρχε καθόλου νερό (το χωριό υδροδοτείται από τη γεώτρηση του ΒΙΟΠΑ), ενώ το ίδιο φαινόμενο παρουσιάστηκε την Παρασκευή 22 & το Σάββατο 23 Οκτωβρίου, με την ΔΕΥΑΡ να στέλνει νερό μέσω υδροφόρας μόλις το βράδυ του Σαββάτου!

Καλό θα ήταν οι αρχές να σκύψουν στα προβλήματα της περιοχής και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που εν έτει 2021 θα έπρεπε να θεωρούνται λυμένα.

Ένας Χαρκιανός, δημότης Ρεθύμνου