ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: 99 οι νεκροί – 1300 οι αγνοούμενοι από τις πυρκαγιές

Ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στη Χαβάη, των πιο πολύνεκρων εδώ και πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, έφθασε τη Δευτέρα (14/08) τους τουλάχιστον 99 νεκρούς και «ενδέχεται να διπλασιαστεί» μέσα στην εβδομάδα, προειδοποίησαν Αρχές της Πολιτείας, οι οποίες επικρίνονται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την ασύλληπτη καταστροφή.

«Κατά τη διάρκεια των 10 επόμενων ημερών, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να διπλασιαστεί», τόνισε ο Τζος Γκριν, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, ανακοινώνοντας μέσω CNN τον εντοπισμό άλλων τριών πτωμάτων, που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων στους 99 νεκρούς μέχρι τώρα.

Καθώς ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ψάχνουν ακόμα στα αποκαΐδια της πόλης Λαχάινα, που σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη, μένει ακόμα να καλυφθεί πολύ έδαφος. Τα περισσότερα από τα θύματα που έχουν εντοπιστεί ως εδώ βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα ή στον ωκεανό, διευκρίνισε ο κυβερνήτης.

Δεκάδες άνθρωποι έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν από τον πύρινο εφιάλτη. Αναφερόμενος στην «τραγωδία», ο κ. Γκριν την απέδωσε – τουλάχιστον εν μέρει – «στην κλιματική αλλαγή», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Στη Λαχάινα των 12.000 κατοίκων, άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα. Η Αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς αγνοουμένων να υποβληθούν σε τεστ DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των πτωμάτων.

Οι Αρχές καταμετρούν 1.300 αγνοούμενους σε αυτό το στάδιο, κατά τον κυβερνήτη Τζος Γκριν. Ο αριθμός μειώνεται στο μέτρο που οι επικοινωνίες σταδιακά αποκαθίστανται στο νησί Μάουι και κάτοικοι καταφέρνουν να μιλήσουν με τους δικούς τους.

Τα αίτια και οι περιστάσεις υπό τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία, παραμένουν ασαφείς. Το σίγουρο είναι πως κατέλαβαν κατοίκους εξαπίνης. Την αγανάκτηση πολλών πολιτών επιτείνει το ότι οι Αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στη Λαχάινα και γύρω από αυτή έχουν στήσει οδοφράγματα.