Χοροεσπερίδα 1ου Γ.Ε.Λ. Ρεθύμνου: Έδιναν αλκοόλ στα παιδιά τους παρά τις εκκλήσεις του Συλλόγου Γονέων!

Την Παρασκευή 20.01.2012, στο κέντρο «Μέγαρο» πραγματοποιήθηκε η χοροεσπερίδα του σχολείου μας. Ήταν μια χοροεσπερίδα διαφορετική από τις άλλες. Ο σύλλογός μας και το 15μελές του σχολείου, συμφωνώντας και με τη θέση της Ένωσης Γονέων που διατυπώθηκε σε συνάντηση των μελών της στις 28-11-2011, είχε αποφασίσει η χοροεσπερίδα να γίνει χωρίς αλκοόλ όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους ενήλικες!

Ήταν μια προσπάθεια για να δείξουμε ότι μπορούμε όλοι να διασκεδάσουμε και χωρίς αλκοόλ.

Στην αρχή της χοροεσπερίδας, η πρόεδρος του συλλόγου μας, τόνισε ότι δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ από παιδιά και ενήλικες και ζήτησε τη συνεργασία όλων. Βέβαια, η αγωνία μας ήταν μεγάλη, για το πώς θα ελέγξουμε τη «κρυφή» κατανάλωση αλκοόλ, πρακτική που γνωρίζουμε ότι συνηθίζεται από ένα αριθμό μαθητών και δεν χαρακτηρίζει, φυσικά, το σύνολο της μαθητικής κοινότητας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης έπεσε στην αντίληψή μας ότι καταναλώνεται αλκοόλ από ενήλικες, οι οποίοι μάλιστα κερνούσαν και παιδιά… Πήγαμε στο τραπέζι τους και τους υπενθυμίσαμε ότι δεν επιτρέπεται η χρήση αλκοόλ και από τους ενήλικες. Εκείνοι αρνήθηκαν ότι κατανάλωναν αλκοόλ και εκνευρίστηκαν όταν μέλος του συμβουλίου μας πήρε το μπουκάλι, που βρίσκονταν κάτω από το τραπέζι τους.

Η πρόεδρός μας, ζήτησε και πάλι ευγενικά από το μικρόφωνο να σταματήσει η κατανάλωση αλκοόλ και προέτρεψε όποιον δεν μπορεί να το κάνει να πάει στην είσοδο να πάρει πίσω τα χρήματα που είχε πληρώσει και να αποχωρίσει από την χοροεσπερίδα.

Κάποιοι ενήλικες (μεταξύ των οποίων γονείς και άτομα που υπηρετούν την έννομη τάξη) ήρθαν πολύ εκνευρισμένοι στην είσοδο λέγοντας ότι δεν είχαν ενημερωθεί ότι δεν επιτρέπεται η κατανάλωση αλκοόλ -γιατί άραγε είχαν φροντίσει να το έχουν μαζί τους;- και ζήτησαν τα χρήματά τους πίσω. Η πρόεδρος προσπάθησε να τους εξηγήσει… Τελικά τους επιστρέψαμε την αξία των προσκλήσεων (ας σημειωθεί εδώ ότι η ώρα ήταν προχωρημένη και η παρέα είχε καταναλώσει το φαγητό που περιλαμβάνονταν στην αξία της πρόσκλησης) και αποχώρησαν με πολύ θυμό. Το γεγονός έγινε, όπως ήταν φυσικό, αντιληπτό από τα παιδιά, μας έφερε σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και σίγουρα αποτέλεσε ένα πολύ κακό παράδειγμα για αυτά.

Πρέπει να σημειώσουμε εδώ ότι περιστατικά κατανάλωσης αλκοόλ υπήρξαν και από δύο-τρεις παρέες παιδιών. Τα μέλη του συμβουλίου μας μάζεψαν αρκετά μπουκάλια ουίσκι και επειδή η κατάσταση από ένα σημείο και έπειτα ήταν ανεξέλεγκτη, αναγκαστήκαμε να λήξουμε τη χοροεσπερίδα.

Η εμπειρία αυτής της προσπάθειας ήταν οδυνηρή! Ήταν όμως μια ακόμα αφορμή για αναστοχασμό και προβληματισμό, διαπιστώσεις, αναθεωρήσεις και προτάσεις.

Οι Σύλλογοι Γονέων με την συμπαράσταση και της Ένωση Γονέων πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν γίνεται να αστυνομεύουμε τα παιδιά σε εκδηλώσεις που δεν προάγουν τον πολιτισμό και δεν προσθέτουν κάτι στην καθ’ όλα πλήρη από διασκέδαση ζωή των εφήβων. Οι Σύλλογοι Γονέων δεν πρέπει να αναλαμβάνουν και να στηρίζουν τέτοιες εκδηλώσεις, οι οποίες όχι μόνο δεν εξυπηρετούν οικονομικά τον σκοπό για τον οποίο γίνονται, αλλά δημιουργούν μια σειρά από προβληματικές καταστάσεις. Τα χρήματα που δαπανούνται από κάθε οικογένεια για αυτού του είδους τις εκδηλώσεις είναι αποδεδειγμένα περισσότερα από το όφελος. Στην πραγματικότητα, χρηματοδοτούμε και υποστηρίζουμε ένα συγκεκριμένο, τυποποιημένο τρόπο διασκέδασης…

Αυτό είναι που θέλουμε για τα παιδιά μας; Αυτό είναι που επιθυμούν και τα ίδια για τον εαυτό τους;

Κλείνοντας, αισθανόμαστε την ανάγκη σε αντίθεση με όλα τα παραπάνω, να πούμε ένα Μεγάλο Ευχαριστώ στην πλειοψηφία των παιδιών και των ενηλίκων που ήρθαν στην χοροεσπερίδα και διασκέδασαν σεβόμενοι την προσπάθειά μας για μια βραδιά χωρίς αλκοόλ αλλά και στα μέλη του 15μελους για τη συνεργασία.

Από το Δ.Σ. του ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ 1ου ΓΕΛ