ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Χρυσές Σφαίρες: Δικαίωση για τον Μπεν Αφλεκ

Απρόβλεπτη ανατροπή για τον «Λίνκολν» στις Χρυσές Σφαίρες από την «Επιχείρηση: Argo» και το «Django, ο Τιμωρός». Το ιστορικό δράμα του Στήβεν Σπίλπεργκ για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Λίνκολν που πέρασε τη 13η τροποποίηση του συντάγματος, σημαίνοντας έτσι το τέλος της δουλείας, είχε προβλεφθεί να κερδίσει 5 βραβεία από τις 7 συνολικά υποψηφιότητες στην κατηγορία του, αλλά τελικά έφυγε μόνο με ένα: Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα για τον Ντάνιελ Ντέι-Λούις. Η «Επιχείρηση: Argo» κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και αυτό του καλύτερου σκηνοθέτη για τον Μπεν Άφλεκ, ο οποίος, μάλιστα, κέρδισε πρόσφατα και το βραβείο καλύτερης ταινίας στα βραβεία Κριτικών Κινηματογράφου, παρά τη διαβόητη απουσία του στις φετινές υποψηφιότητες των Όσκαρ.

Από την άλλη, ο «Django: ο Τιμωρός» κατάφερε να εκπλήξεις με δύο συνολικά βραβεία: Καλύτερη β’ ανδρική ερμηνεία για τον Κρίστοφ Βαλτς και Καλύτερο Σενάριο για τον Κουέντιν Ταραντίνο –αμφότεροι υποψήφιοι και σε αξιόλογες κατηγορίες στα Όσκαρ.

Όμως «βασιλείς» της βραδιάς αναδείχτηκαν αναμφισβήτητα «Οι Άθλιοι» του Τομ Χούπερ ως μια πιο μιούζικαλ διασκευή του κλασικού μυθιστορήματος του Ουγκό. Η ταινία κέρδισε τις 3 από τις 4 συνολικά υποψηφιότητές της: Χρυσή Σφαίρα καλύτερης κωμωδίας ή μιούζικαλ, καλύτερης ανδρικής ερμηνείας για τον Χιου Τζάκμαν και καλύτερης β’ γυναικείας ερμηνείας για την Αν Χάθαγουέι). Στο τραγούδι όμως δεν κατάφερε να επικρατήσει, μια που είχε ισχυρή αντίπαλο την ερμηνεία της Αντέλ που κέρδισε για το “Skyfall” του James Bond.

O «Οδηγός αισιοδοξίας» κέρδισε μία από τις 4 υποψηφιότητες στην κατηγορία καλύτερης ερμηνείας σε κωμωδία ή μιούζικαλ για την Τζένιφερ Λώρενς, ενώ η Τζέσικα Τσαστέιν κέρδισε το βραβείο Καλύτερης ερμηνείας σε δράμα στην ταινία «Zero Dark Thirty».

«Η ζωή του Πι», υποψήφια στις κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Σκηνοθέτη, κατάφερε να αποσπάσει μόνο το βραβείο Καλύτερης Μουσικής από τον Μάικλ Ντάνα.

Τέλος, η «Αγάπη» κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία, ενώ στο «Brave” της Disney απονεμήθηκε το βραβείο Κινουμένων Σχεδίων.

Αναλυτικά οι νικητές της 70ης απονομής των Χρυσών Σφαιρών:

Καλύτερη Ταινία – Δράμαc

Επιχείρηση: Argo

Καλύτερη Ταινία – Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Οι Άθλιοι 

Α’ Ανδρικού Ρόλου – Δράμα

Ντάνιελ Ντέι-Λούις (Λίνκολν)

Α’ Γυναικείου Ρόλου – Δράμα

Τζέσικα Τσαστέιν (Zero Dark Thirty)

A’ Ανδρικού Ρόλου – Κωμωδία ή Μιούζικαλ 

Χιου Τζάκμαν (Οι Άθλιοι)

Α’ Γυναικείου Ρόλου – Κωμωδία ή Μιούζικαλ

Τζένιφερ Λώρενς (Οδηγός Αισιοδοξίας)

Β’ Ανδρικού Ρόλου

Κρίστοφ Βαλτς (Django ο Τιμωρός)

Β’ Γυναικείου Ρόλου

Αν Χάθαγουέι (Οι Άθλιοι)

Καλύτερη Σκηνοθεσία

Μπεν Άφλεκ (Επιχείρηση: Argo)

Καλύτερο Σενάριο

Κουέντιν Ταραντίνο (Django ο Τιμωρός)

Καλύτερο Τραγούδι

Skyfall (Skyfall) 

Καλύτερη μουσική

Η ζωή του Πι

Καλύτερη ταινία Κινουμένων Σχεδίων

Brave 

Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία

Αγάπη 

Α. Καρνή