ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Χρήση της βάσης της Σούδας ζητούν οι ΗΠΑ για Συρία

Την ελληνική συνδρομή με παροχή διευκολύνσεων για διέλευση πολεμικών αεροσκαφών και πλοίων και χρήση των στρατιωτικών βάσεων της Σούδας και της Καλαμάτας ζήτησε σύμφωνα με πληροφορίες της “Καθημερινής”  και επισήμως η Ουάσινγκτον στο πλαίσιο των σχεδιασμών για ενδεχόμενη στρατιωτική επέμβαση στη Συρία.

Η Ελλάδα ωστόσο έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να μετάσχει ενεργά με αποστολή δυνάμεων σε στρατιωτικές επιχειρήσεις

Με την κυβέρνηση να προβληματίζεται για τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση στην περιοχή εξέτασε το ζήτημα σε σε ευρεία υπηρεσιακή σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο τη Δευτέρα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει ως «απολύτως απαράδεκτη» και «προκλητική» κάθε ενέργεια παρεμπόδισης του έργου των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, οι οποίοι διερευνούν τις πραγματικές συνθήκες της επίθεσης με χημικά όπλα στη Συρία.Το ΥΠΕΞ εξέδωσε τη σχετική ανακοίνωση, ύστερα από ευρεία σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης στη Συρία.

Παράλληλα, το υπουργείο ανακοίνωσε ότι ο κ. Βενιζέλος θα πραγματοποιήσει την Πέμπτη επίσκεψη στο Κάιρο, κατόπιν προσκλήσεως του Υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου, Ναμπίλ Φάχμι με τον οποίο ο αντιπρόεδρος είχε πρόσφατα επικοινωνία.

Αντίστροφη μέτρηση για επίθεση

Εν τω μεταξύ, την Δευτέρα το βράδυ, διάγγελμα – προειδοποίηση για ενδεχόμενη ανάληψη δράσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους μέσα στις επόμενες ημέρες με αποδέκτη το καθεστώς Άσαντ πραγματοποίησε ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Η άρνηση της Συρίας να επιτρέψει την πρόσβαση στα σημεία που επλήγησαν από την επίθεση με χημικά όπλα αποτελεί ένδειξη ότι το καθεστώς έχει κάτι να κρύψει», υπογράμμισε ο Κέρι προσθέτοντας ότι η χρήση χημικών όπλων ήταν «μεγάλης κλίμακας και χωρίς διάκριση».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, που έγιναν μάλιστα με καθυστέρηση σε σχέση με την αρχικά προγραμματισμένη ώρα, έκανε λόγο για αδιαμφισβήτητη και αδικαιολόγητη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας ενάντια στους ίδιους τους πολίτες.

Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο Κέρι εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση της Συρίας, χαρακτηρίζοντας ηθικά χυδαία τη χρήση χημικών, που θα πρέπει να ξυπνήσει τη συνείδηση όλου του κόσμου. Κατηγόρησε μάλιστα, την κυβέρνηση Ασαντ ότι επιχείρησε να καταστρέψει τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα όσα συνέβησαν την 21η Αυγούστου.

Ο αμερικανός ΥΠΕΞ, τόνισε πώς αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη ποια θα είναι η απάντηση, ο πρόεδρος Ομπάμα είναι αποφασισμένος να καταστήσει τον Ασαντ ηθικά υπόλογο.

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Δευτέρας ο Ρώσος πρόεδρος με τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να δήλωσε στον Ντέιβιντ Κάμερον ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι το συριακό καθεστώς έκανε χρήση χημικών όπλων.