Τα χειροποίητα χριστουγεννιάτικα στολίδια είναι must και τελικά δεν χρειάζονται πολύ κόπο και φιλοσοφία! Με λίγο ζυμάρι φτιάχνεις μοναδικά στολίδια για το δέντρο σου και θα είσαι έξτρα περήφανη για το κατόρθωμά σου! Ειδικά αν έχεις πιτσιρίκια είναι μια πρώτης τάξεως απασχόληση για να ενισχύσεις τη δημιουργικότητά τους!
Τα υλικά σου
Θα χρειαστείς περίπου 3/4 έως 1 φλιτζάνι νερό, 1 φλιτζάνι αλάτι και 2 φλιτζάνια αλεύρι, + λίγο ακόμη για την επιφάνεια εργασίας σου. Επίσης θα χρειαστείς ένα μικρό καλαμάκι για να κάνεις τρύπες στα στολίδια, σπάγγο ή λεπτή κορδέλα για να τα κρεμάσεις και κουπάτ χριστουγεννιάτικα για να κόψεις τη ζύμη σου.
Επέλεξε πολύ λευκό αλεύρι για να σου γίνουν λευκά τα στολίδια.
Βήμα 1ο
Ανακάτεψε τα 3/4 του φλιτζ. νερό με το αλεύρι και το αλάτι σε μια λεκανίτσα. Μη βάλεις όλο το νερό αμέσως γιατί μπορεί η ζύμη σου να γίνει νερουλή. Ζύμωσε τα υλικά και στην πορεία πρόσθετε το υπόλοιπο νερό κουταλιά κουταλιά εάν χρειάζεται. Μόλις αναμίξεις τα υλικά σου και γίνουν ένα ζυμάρι, αλεύρωσε μία επιφάνεια και ζύμωσε τη ζύμη σου εκεί. Εάν η ζύμη σου κολλάει καθώς ζυμώνεις πασπάλιζέ την με λίγο αλεύρι και συνέχισε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά. Για να καταλάβεις εάν είναι έτοιμη θα πρέπι όταν την πιέζεις με τα δάχτυλά να αφήνει αποτυπώματα όπως στη φωτογραφία παρακάτω.
Βήμα 2ο
Κόψε ένα μεγάλο κομμάτι λαδόκολλα και μετάφερε εκεί τη ζύμη σου. Πασπάλισέ την με λίγο αλεύρι. Βάλε άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλα από πάνω και με έναν πλάστη άνοιξέ την σε ένα φύλλο πάχους περίπου μισού εκατοστού.
Βήμα 3ο
Βάλε σε μια λαμαρίνα λαδόκολλα και άφησέ την στην άκρη. Κόψε διάφορα μικρά κομματάκια από κυπαρίσσι ή έλατο ή φυλλαράκια ευκάλυπτου και πίεσέ τα πάνω στη ζύμη να αφήσουν το αποτύπωμά τους. Δεν είναι απαραίτητο να το κάνεις αυτό. Χρησιμοποίησε τα κουπάτ σου και κόψε διάφορα κομμάτια. Τοποθέτησε κάθε στολίδι που φτιάχνεις στη λαδόκολλα. Εάν δεν έχεις κουπάτ μπορείς να χρησιμοποιήσεις ό,τι έχεις στο σπίτι, από σφηνακοπότηρα μέχρι και καπάκια από μπουκάλια για να δώσεις ομοιόμορφο σχήμα στα στολίδια σου.
Βήμα 4ο
Ξαναζύμωσε τη ζύμη που περισσεύει, άνοιξέ την σε νέο φύλλο και συνέχισε να κόβεις στολίδια μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Όταν έχεις απλώσει όλα σου τα στολίδια σε λαμαρίνα (μπορεί να χρειαστεί και δεύτερη) κάνε προσεκτικά στο πάνω μέρος τους μια τρύπα από όπου να μπορεί να περάσει σπάγγος ή κορδέλα, είτε με μια οδοντογλυφίδα είτε με ένα ψιλό καλαμάκι (όπως αυτά που έχουν οι παιδικοί χυμοί). Άφησε τα στολίδια σου να ξεραθούν στον αέρα, στο μπαλκόνι ή στον κήπο (αρκεί να μη βρέχει) ή αν έχει πολλή υγρασία βάλε τα στο φούρνο στο πολύ χαμηλό (80-90 βαθμούς), σε λειτουργία αέρα, να ξεραθούν για περίπου 2 με 3 ώρες.
Βήμα 5ο
Μόλις στεγνώσουν και ξεραθούν μπορείς να κόψεις κομμάτια λεπτού σπάγγου, ή κλωστές ή λεπτή κορδέλα σε ό,τι χρώμα θέλεις και να την περάσεις προσεκτικά μέσα από κάθε στολίδι κάνοντας έναν κόμπο στην κορυφή. Μπορείς επίσης να χρωματίσεις τα στολίδια σου με μπογιές!
Δείτε ακόμη το παρακάτω βίντεο που επίσης σας δείχνει πώς να φτιάξετε στολίδια με ζύμη από αλάτι!