ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«CRITICAL ARCHIVES VI: We Can’t Breathe»: Έκθεση φωτογραφίας του MedPhoto Festival στο Ρέθυμνο

Το MedPhoto Festival, σταθερά προσανατολισμένο σε κρίσιμα ζητήματα της εποχής μας, διοργανώνει την ερχόμενη έκθεσή του στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, με τίτλο CRITICAL ARCHIVES VI: We Can’t Breathe, εστιάζοντας στην κλιματική κρίση και στις κοινωνικοπολιτικές παραμέτρους που τη συνοδεύουν.

Στην αφετηρία του προβληματισμού βρίσκονται οι ακραίοι και επικίνδυνοι τρόποι εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων και η εκτεταμένη εξαφάνιση οικοσυστημάτων. Ωστόσο, η διασταύρωση της σύγχρονης τέχνης με την έρευνα και τη θεωρία έχει φέρει στο προσκήνιο βαθύτερες πτυχές τού προβλήματος. Έτσι, κεντρική θέση στην έκθεση θα έχουν έργα που προτεραιοποιούν έννοιες όπως η οικοκτονία και η κλιματική δικαιοσύνη, οι οποίες αναδεικνύουν το γεγονός ότι δεν είναι όλοι οι άνθρωποι εξίσου υπαίτιοι για την κλιματική κρίση, καθώς και έργα που φέρνουν στο φως φαινόμενα όπως η χρηματιστηριοποίηση της ενέργειας ή επικεντρώνονται στη δυσανάλογη επιβάρυνση των χωρών τού Παγκόσμιου Νότου.

φώτο Βαγγέλης Δασκαλάκης

Αντιμετωπίζοντας τα περιβαλλοντικά ζητήματα, όχι ως κάτι αυτοτελές αλλά σε διαπλοκή με άλλους παράγοντες, όπως οι κινήσεις του διεθνούς κεφαλαίου, ο πόλεμος, ή οι αποικιοκρατικοί μηχανισμοί, το MedPhoto θα φιλοξενήσει φωτογραφικές σειρές, ντοκιμαντέρ και ερευνητικές εργασίες που μελετούν το πώς συνδέεται η οικολογική καταστροφή με την εργασιακή εκμετάλλευση, το προσφυγικό ζήτημα και τους πατριαρχικούς μηχανισμούς ελέγχου. Στο πλαίσιο του ερευνητικού προσανατολισμού τής διοργάνωσης θα δοθεί έμφαση στη χαρτογράφηση εναλλακτικών προσεγγίσεων της σχέσης τού ανθρώπου με τη φύση, υπό το πρίσμα της πολιτικής οικολογίας, της αποανάπτυξης και του οικοφεμινισμού.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες/ιδες: Ursula Biemann, Πέτρος Γιαννακούρης, Μαρίνα Γιώτη, Βαγγέλης Δασκαλάκης, Μιχαηλάγγελος Βλάσσης Ζιάκας, Sophie Gerrard, Πηνελόπη Θωμαΐδη, Κώστας Καψιάνης, Νίκος Μάρκου, Γιώργος Μουτάφης, Cristina de Middel & Bruno Morais, Oliver Ressler, Zied Ben Romdhane, Jonas Staal, Ian Teh.

Στην έκθεση εκτίθενται βιβλία των: Makeda Best, Matt Dunne, Mitch Epstein, Stuart Franklin, Fazal Sheikh.

φωτο: Ian Teh

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Παύλος Φυσάκης, Μαρία Μαραγκού
Επιμέλεια Έκθεσης: Δημήτρης Κεχρής, Πάσκουα Βοργιά

Συνδιοργάνωση: KOLEKTIV8, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης
Με την οικονομική υποστήριξη: Υπουργείου Πολιτισμού
Με την ευγενική υποστήριξη: Δήμος Ρεθύμνου, Περιφέρεια Κρήτης, Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, Ινστιτούτο Cervantes, Πρεσβεία τής Ελβετίας στην Ελλάδα
Χορηγοί: Minoan Lines, Menta City Boutique Hotel

Info:
Εγκαίνια: 19 Ιανουαρίου 2024, 7.30 μ.μ.
Τόπος: Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης, Μεσολογγίου 32, Ρέθυμνο
Διάρκεια έκθεσης: 19 Ιανουαρίου – 29 Μαρτίου 2024