ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών»

Μετά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά στις πρόσφατες εμπρηστικές δηλώσεις Τσαβούσογλου

«Δεν θεωρούμε ότι αμφισβητείται η κυριαρχία των ελληνικών νησιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν στενοί φίλοι και σύμμαχοι του Ηνωμένου Βασιλείου». Με αυτή τη λιτή αλλά ξεκάθαρη δήλωση του εκπροσώπου του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών και το Ηνωμένο Βασίλειο παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδος αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Στην ανακοίνωσή το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ενθαρρύνει και τις δύο χώρες να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίλυση των εντάσεων στο Αιγαίο μέσω διαλόγου.

Η στάση των Ηνωμένων Πολιτειών

Δεν τίθεται αμφισβήτησης της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, ξεκαθάρισε χθες το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδας Hellas Journal που αφορούσε την τοποθέτηση του Τούρκου υπουργού, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διεμήνυσε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνεται σεβαστή και να προστατεύεται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Η δήλωση Τσαβούσογλου

Υπενθυμίζεται ότι ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραχώρησε την περασμένη Πέμπτη, συνέντευξη στο τουρκικό δίκτυο TRT, κατά τη διάρκεια της οποίας έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, λέγοντας ότι η Τουρκία έχει στείλει επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη για το συγκεκριμένο θέμα.

Ο Τούρκος υπουργός προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις διεθνείς συνθήκες που καθόρισαν την παραχώρηση των νησιών και ως εκ τούτου μπορεί να τεθεί ζήτημα κυριαρχίας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, το υπουργείο Αμυνας της Τουρκίας ισχυρίστηκε χθες πως «η Ελλάδα το 2022 με εναέρια και θαλάσσια μέσα παραβίασε 229 φορές το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών».

Η απάντηση της Αθήνας

Αναφερόμενος στις τουρκικές αιτιάσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, δήλωσε την Πέμπτη, ότι «τις απορρίπτουμε εν τω συνόλω τους», τονίζοντας πως «όχι μόνο δεν συνάδουν με βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου αλλά ξεφεύγουν και της απλής λογικής».