ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΕΛΛΑΔΑ

Δεν καταψήφισαν τις ρυθμίσεις υπέρ των servicers οι αποχωρήσαντες του ΣΥΡΙΖΑ!

Εκτός από τον Φερχάτ Οζγκιούρ, οι υπόλοιποι βουλευτές που αποχώρησαν από την αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσαν «παρών» στις προκλητικές κυβερνητικές ρυθμίσεις υπέρ των servicers κατά την ονομαστική ψηφοφορία που διεξήχθη το μεσημέρι της Δευτέρας στη Βουλή.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας που αιτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για τους servicers και την τροπολογία που θεσπίζει ακαταδίωκτο υπέρ των μελών του ΤΑΙΠΕΔ, οι δέκα εκ των 11 που εγκατέλειψαν την αξιωματική αντιπολίτευση δήλωσαν «παρών» σε τρία άρθρα που προβλέπουν τα εξής:

1. Ακατάσχετο λογαριασμό των servicers

2. Οι servicers μπορούν να συνεργάζονται και με μη εποπτευόμενο από την ΤτΕ πιστωτικό ή χρηματοδοτικό ίδρυμα

3. Παράταση των αδειών λειτουργίας των servicers χωρίς νέα δικαιολογητικά.

Ειδικότερα, «παρών» στα άρθρα 7, 38 και 40 δήλωσαν οι Δημήτρης Τζανακόπουλος, Έφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Θεανώ Φωτίου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Πέτη Πέρκα, Μερόπη Τζούφη, Ευκλείδης Τσακαλώτου, Σία Αναγνωστοπούλου και Αλέξης Χαρίτσης.

Παράλληλα, ο ενδέκατος βουλευτής που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ, καταψήφισε, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπήρχε ενιαία γραμμή ή εάν υπήρχε, αυτή δεν τηρήθηκε. Ως προς την επί της αρχής ψηφοφορία, και οι 11 καταψήφισαν.

Υπενθυμίζεται πως στις 19:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ανοιχτή εκδήλωση των «11» για την ανακοίνωση του ονόματος του νέου φορέα, ενώ να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει συγκροτηθεί τυπικά η Κοινοβουλευτική τους Ομάδα, αφού δεν έχει λάβει σχετική επιστολή ο πρόεδρος της Βουλής.

ΣΥΡΙΖΑ: «Αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις όλων των δυνάμεων»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν καταψήφισε απλά το νομοσχέδιο. Αντιτάχθηκε στη δίδυμη λύση της Ν.Δ., που περιλαμβάνει τον νέο πτωχευτικό και τον Ηρακλή, «λύση» που φέρνει έκρηξη πλειστηριασμών», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ συνεχίζει και εξαπολύει «πυρά» κατά των «11» που δεν καταψήφισαν τις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις υπέρ των servicers υπογραμμίζοντας: «Με την ονομαστική ψηφοφορία, που ζητήσαμε επί κρίσιμων άρθρων, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις όλων των δυνάμεων».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ μεριμνά για τους servicers, αλλά όχι για τους δανειολήπτες. Αρνήθηκε να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, όπως ζητά η ευρωπαϊκή οδηγία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνήθηκε να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια την προστασία της α’ κατοικίας και των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο, όπως ζητά η ευρωπαϊκή οδηγία.

Μερίμνησε, όμως, υπέρ των servicers.

Τους έδωσε τον ακατάσχετο λογαριασμό και παρέτεινε τις άδειες λειτουργίας τους χωρίς νέα δικαιολογητικά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν καταψήφισε απλά το νομοσχέδιο. Αντιτάχθηκε στη δίδυμη λύση της Ν.Δ., που περιλαμβάνει τον νέο πτωχευτικό και τον Ηρακλή, «λύση» που φέρνει έκρηξη πλειστηριασμών.

Με την ονομαστική ψηφοφορία, που ζητήσαμε επί κρίσιμων άρθρων, αποκαλύφθηκαν οι προθέσεις όλων των δυνάμεων.

Η δική μας πρόταση παραμένει σαφής και περιλαμβάνει:

  • Την προστασία της α’ κατοικίας μέχρι την αξία αντικειμενική των 300.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια και αφού λαμβάνονται υπόψη οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%.
  • Την ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την αγορά από τα funds πακέτων κόκκινων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών και τη διαγραφή μεγάλου μέρους αυτών των δανείων».