“Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ”

“Δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ” υποστήριξε σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, ο οποίος διέψευσε επίσης και ότι υπάρχει «εισήγηση για σκληρή φορολόγηση σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ».

τρύφων αλεξιάδης

Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «έξαρση καταστροφολογίας» όλα όσα γράφονται και λέγονται για τη μελλοντική φορολογία εισοδήματος και διευκρίνισε πως «το τι πρόκειται να συμβεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι σαφέστατα διατυπωμένο στη συμφωνία που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 14/8». Τόνισε δε πως όσα έχουν συμφωνηθεί και θα γίνουν «είναι σε θετική κατεύθυνση, δεν είναι όλα σε αρνητική κατεύθυνση».

Ληξιπρόθεσμες οφειλές και φορολογία εισοδήματος

Ο υπουργός επανέλαβε πως για πρώτη φορά το Ελληνικό Δημόσιο νομοθέτησε και θα προχωρήσει η διαγραφή ληξιπρόθεσμων χρεών πολιτών και «είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό, βεβαίως για λίγες περιπτώσεις ακραίας φτώχειας και προβλημάτων κ.λπ., αλλά σκεφτείτε να μην είχαμε ούτε αυτό. Επίσης υπάρχουν περιπτώσεις ρυθμίσεων χρεών όπου μειώνονται τα επιτόκια». «Δεν θα καταστραφούμε το επόμενο διάστημα» τόνισε.

Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι δεν θα υπάρχει επιβάρυνση για εισόδημα έως 12.000 ευρώ, διότι «δεν θα έχει κάποιο αποτέλεσμα» και προσέθεσε πως το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομικών θα προσπαθήσει να εισπράξει τις δόσεις από τις 100 δόσεις, τις δόσεις από την φορολογία εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ, να εισπράξουμε τα τέλη κυκλοφορίας».

Διέψευσε τέλος ότι υπάρχει στο γραφείο του εισήγηση για σκληρή φορολόγηση όσων έχουν εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ, ενώ για τη φορολογία των αυτοκινήτων είπε ότι μελετώνται παρεμβάσεις ώστε για να γίνει το σύστημα πιο δίκαιο και πιο αναλογικό.

Εξηγώντας την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος, τόνισε πως «θα προσπαθήσουμε να μεταφέρουμε φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά εισοδήματα και περιουσίες» και ότι υπάρχουν τα εργαλεία για να γίνει αυτό. Επίσης, ανέφερε ότι πρέπει να λυθεί και η εκκρεμότητα με «το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση».

Το απόγευμα ο ΦΠΑ στα νησιά

Το υπουργείο αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα τι θα γίνει με τον ΦΠΑ στα νησιά. Ο Τρύφων Αλεξιάδης επισήμανε ότι πρέπει να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για τον ΦΠΑ και να βγει η σχετική νομοθετική ρύθμιση και τόνισε πως ήδη έχει υπάρξει καθυστέρηση, λόγω της προεκλογικής περιόδου και του γεγονότος ότι είναι κλειστή η Βουλή, και «υπάρχουν κάποια νομοτεχνικά ζητήματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε».

Όσον αφορά ποιοα νησιά θα επιλεγούν στην πρώτη φάση, τόνισε πως θα επιλεγούν νησιά «με μεγάλη τουριστική κίνηση και νησιά που δεν είναι στα σύνορα της χώρας… Δεν μπορεί να μπουν νησιά τα οποία αυτή την εποχή αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και λειτουργίας με τις μεγάλες μεταναστευτικές ροές. Το υπουργείο Οικονομικών κινείται με ρεαλισμό και ευαισθησία και αυτό που θα βγάλουμε θα αντιμετωπίζει το πρόβλημα».

Και θύμισε πως «υπάρχει σαφέστατη διάταξη που λέει ότι το 2016 θα δοθεί δυνατότητα να επανεξετάσουμε τους συντελεστές ΦΠΑ, με μια προϋπόθεση: να έχουμε πιάσει φοροδιαφυγή πιο πάνω από τον στόχο».

Μελετάται και στην εκπαίδευση

Όσον αφορά τον ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και σε ερώτηση αν θα εφαρμοστεί είπε: «Θα αντιμετωπιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι κάτι το οποίο ήδη μελετούμε. Η δέσμευση όλων προεκλογικά ήταν ότι θα καταργηθεί -το τι θα γίνει τώρα από εκεί και πέρα δεν είναι μόνο δική μου αρμοδιότητα, είναι αρμοδιότητα και άλλων».

efsyn.gr