ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΡΕΘΥΜΝΟ

Διαδικτυακή ημερίδα για την υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με στόχο την ενδυνάμωση της κοινής προσπάθειας εξάλειψης των έμφυλων διακρίσεων και την ισχυροποίηση μιας κοινωνίας ισότητας και αλληλοσεβασμού, διοργανώνει η Κοινωνική Υπηρεσία και η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων του Δήμου Ρεθύμνης.

Θέμα της Ημερίδας: “Η αναγκαιότητα υπέρβασης του γλωσσικού σεξισμού στην Ελληνική Δημόσια Διοίκηση», με εισηγήτρια την κα Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Η κα Γκασούκα είναι συγγραφέας του εγχειριδίου: “Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα Διοικητικά έγγραφα” το οποίο εκδόθηκε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας τον Μάρτιο του 2018. Το εγχειρίδιο έχει ήδη προωθηθεί από την πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας Δρ. Άννα Ελευθεριάδου- Γκίκα προς τις Διευθύνσεις των υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης με την προτροπή να τον μελετήσουν προκειμένου να ανασυγκροτήσουν τον γραπτό λόγο των δημοσίων εγγράφων ώστε να δομηθεί σε μια ουδέτερη ή συμπεριληπτική ως προς το φύλο γλώσσα.

Στόχος της προσπάθειας του Δήμου Ρεθύμνης είναι η αξιοποίηση της γλώσσας στο γραπτό λόγο και συγκεκριμένα στη σύνταξη διοικητικών εγγράφων, ως επικοινωνιακό εργαλείο προσανατολισμένο στην εξάλειψη του γλωσσικού σεξισμού. Κατ’ επέκταση η συμβολή στη σταδιακή αλλά μόνιμη άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των γυναικών από το δημόσιο, προφορικό και γραπτό, λόγο, ως μίας εκ των διαστάσεων που προϋποθέτουν και συνεπάγονται συνάμα, την ουσιαστική Ισότητα των Φύλων.

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, κατά το χρονικό διάστημα 12.00-14.00.

Χαιρετισμό στην έναρξη των εργασιών της Ημερίδας θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και η Πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του Πανεπιστημίου Κρήτης Καθηγήτρια κα Αικατερίνη Δαλακούρα.

Ο Σύνδεσμος για την είσοδο στην τηλεδιάσκεψη (Zoom Meeting) είναι : https://us02web.zoom.us/j/87861239882?pwd=dnVSRVJ2TE94dS9HeUc3VlkyMWVIQT09

Στοιχεία σύνδεσης (σε περίπτωση που χρειαστούν σε κάποιες συσκευές):

Meeting ID: 878 6123 9882

Passcode: re2020.

Στις εργασίες της Ημερίδας έχουν προσκληθεί οι Επιτροπές Ισότητας των Δήμων της Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης, οι Διευθύνσεις υπηρεσιών Δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα του Ρεθύμνου, των Σωμάτων Ασφαλείας, των Διευθύνσεων Α’ βαθμιας και Β’ βαθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και όλα τα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

Προσκαλούνται οι συμπολίτισσες και συμπολίτες να λάβουν ενεργά μέρος σε αυτό τον ουσιαστικό διάλογο που επιχειρεί να αφήσει το δικό του, ουσιαστικό αποτύπωμα στην εξάλειψη των διακρίσεων με βάση το Φύλο.